EURO 2024.

Vlahović donio Srbiji tri boda u Crnoj Gori, Francuska upisala i drugu pobjedu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U skupini G Srbija je u Podgorici pobijedila Crnu Goru 2-0 iako je domaćin bio bolji tijekom većeg dijela utakmice. No, Crnogorci su sve svoje šanse propustili, a gosti su mudro čekali i na kraju dočekali pogodak vrijedan tri boda



ZAGREB Nogometaši Francuske, aktualni svjetski doprvaci, upisali su u drugom nastupu i drugu pobjedu u kvalifikacijskoj skupini B za odlazak na Europsko prvenstvo iduće godine.


Nakon domaćih 4-0 protiv Nizozemske ovaj put je Francuska slavila u Dublinu protiv Irske 1-0. Čvrsti Irci su odolijevali do 50. minute. Dotad su zaustavili Mbappea, Griezmanna, Girouda i ostale francuske zvijezde, ali tada ih je matirao Benjamin Pavard. Iskusno su Francuzi potpuno smirili utakmicu u drugom poluvremenu i na uvijek teškom gostovanju ugrabili važna tri boda.


Nakon teškog poraza od Francuske imala je Nizozemska idealnu utakmicu za premijernu kvalifikacijsku pobjedu. U Rotterdamu su Nizozemci dočekali Gibraltar te su suparnici Hrvatske u polufinalu Lige nacija slavili 3-0. Strijelci su bili Depay u 23. te Ake dva puta, u 50. i 82. minuti. Inače, gosti su od 51. minute morali igrati s igračem manje nakon isključenja Walkera. Inače, Nizozemska je na susretu imala čak 51 udarac prema suparničkim vratima, a od toga 12 u okvir vrata. S druge strane, Gibraltar nije zaprijetio ni jednom.




U skupini G Srbija je u Podgorici pobijedila Crnu Goru 2-0 iako je domaćin bio bolji tijekom većeg dijela utakmice. No, Crnogorci su sve svoje šanse propustili, a gosti su mudro čekali i na kraju dočekali pogodak vrijedan tri boda kojeg je zabio Vlahović u 78. minuti, a pobjedu je potvrdio drugi svojim golom, u sudačkoj nadoknadi.


Za domaćina je odličnu šansu propustio Jovetić u 57. minuti kada je s vrha šesnaesterca opasno zaprijetio. Srbija je bila potpuno bezopasna u prvom dijelu, ali se mnogo toga promijenilo u nastavku, a uslijed i ulaska Dušana Vlahovića u igru. Srbija je time upisala drugu pobjedu u grupi, nakon uvodnog slavlja protiv Litve, dok je Crna Gora ostala na tri boda osvojenih na gostovanju kod Bugarske.


Prvu utakmicu u toj skupini odigrala je Mađarska koja je autoritativno krenula prema Europskom prvenstvu. Pobijedili su Mađari pred svojim navijačima, na Puskas Areni u Budimpešti, Bugarsku s 3-0. Sve je bilo riješeno nakon prvog poluvremena kada je domaćin imao prednost od tri pogotka. Strijelci su bili Vecsei u sedmoj, Szoboszlai u 26. i Adam u 39. minuti.


U skupini E Češka je gostovala u Kišinjevu kod Moldavije prilično osokoljena startnom domaćom pobjedom protiv Poljske od 3-1. No, ovaj put je Češka napadački zakazala te nije uspjela probiti domaću obranu kroz svih 90 minuta, ogled je završio bez golova.


Poljska i njen novi izbornik Fernando Santos su se uspjeli oporaviti od poraza kod Češke. Na domaćem terenu u Varšavi Poljaci nisu briljirali, ali su pobijedili Albaniju 1-0. Jedini pogodak postigao je Swiderski krajem prvog dijela, u 41. minuti. Albanci su tako porazom zakoračili u ovaj kvalifikacijski ciklus.


U skupini F švedski su nogometaši imali loš ulaz u kvalifikacije jer su poraženi na domaćem terenu od Belgije s 0-3. U drugom domaćem nastupu Šveđani su ispravili startnu pogrešku, svladali su Azerbajdžan 5-0. Forsberg je u 38. minuti načeo goste koji su sami sebi presudili. U 65. je vlastitu mrežu pogodio Mustafazade, a sve je definitivno riješeno golom Gyoekeresa u 79. minuti za 3-0. U završnici su za Šveđane još pogađali Karlsson i Elanga.


Estonci su dugo vremena, u sklopu ove skupine F, prijetili velikim iznenađenjem u Linzu. Naime, golom Sappinena u 25. minuti vodili su protiv favorizirane Austrije sve do 68. minute. Inače, Austrijanci, točnije Gregoritsch, kod 0-0 nisu realizirali jedanaesterac.


No, u 68. je Kainz zabio za 1-1, a Gregoritsch je u 88. minuti ispravio raniju pogrešku te je postigao pogodak za slavlje domaćina 2-1. Austrija je time upisala drugu pobjedu u skupini, dok su Estonci kvalifikacije otvorili porazom.