Biciklizam

Vladimir Miholjević o posljednjem tjednu Tour de Francea: “Jumbo-Visma je najbolji dokaz kako se sreća okrene u trenutku”

Valentina Prokić

VELIKI DVOBOJ NA DVA KOTAČA - Tadej Pogačar i Jonas Vingegaard/Foto REUTERS

VELIKI DVOBOJ NA DVA KOTAČA - Tadej Pogačar i Jonas Vingegaard/Foto REUTERS

INEOS ima šansu jedino ukoliko Vingegaard ili Pogačar budu imali izuzetno loš dan. Jednostavno ne vidim trećeg vozača koji bi se mogao umiješati, a ako se i pojavi, to će biti spoj vrlo interesantnih i nepredvidivih okolnosti – kaže Riječanin Vladimir Miholjević, sudionik 13 Grand Tour utrka



RIJEKA Najjača svjetska biciklistička utrka, Tour de France, ušla je u svoj posljednji tjedan. Do kraja je ostalo još pet etapa, odnosno četiri etapa i kronometar, a vodeći je Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) s 2:22 minute prednosti u odnosu na Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates), dok treći Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zaostaje 2:43 minute.


Nakon što su u 15. etapi otpala čak dvojica vozača Jumbo-Visme, Primož Roglič, koji je odustao kako bi se oporavio od ozljede koju je zaradio još u petoj etapi i Steven Kruijswijk, koji je pao tijekom 15. etape, snage su se u obje momčadi izjednačile. I Pogačarev UAE Team Emirates je ostao još ranije bez dvojice koji su zaradili koronavirus. No, Vingegaard je ipak u nešto boljoj poziciji, jer osim prednosti još uvijek uza sebe ima timskog kolegu u zelenoj majici Wout Van Aerta, koji je najbolji Vismin vozač.


– Sad se vidi koliko i sreća igra ulogu jer se situacija okrene u trenutku. Jumbo-Visma je do nedjelje izgledala kao utvrda koju je nemoguće oštetiti, a onda je u jednom danu ostala bez dvojice i treći je prilično potresen. Tiesj Benoot je dobio prilično jak udarac, a i Vingegaard je pao. Svaki takav pad ili udarac ostavlja trag na statiku tijela. Ako dođe do nekih rana, tijelo troši određenu energiju na zacjeljivanje, stavlja to kao prioritet u odnosu na izvedbu i sve te to malo po malo udaljava odnosno otežava postizanje konačnog cilja.




Pogačar s druge strane gubi racionalnost. Prvi put mu se dogodilo da je s 23 godine bio baš pobijeđen na snagu, prvi je puta imao u ruci nešto što je izgubio i on to sad pod svaku cijenu pokušava vratiti, ne birajući trenutke koji mu najviše odgovaraju, nego se zaletava. I sad pomalo stvara antagonizam u grupi prema sebi.


Vidjet ćemo hoće li na kraju profitirati jer je strašno jak ili će izaći kao gubitnik. On je već platio cijenu neracionalnom raspoređivanju energije u ciljevima u kojima nije mogao napraviti neku razliku, ali jednostavno kad se osjećaš toliko jak onda, izgubiš racionalnost i počinješ biti gramziv te sprintaš na svaki cilj za dvije, tri sekunde pa izgubiš skoro tri minute – kaže bivši iskusni biciklist Riječanin Vladimir Miholjević, koji je i sam na Touru od početka kao performance direktor momčadi Bahrain Victorious.


Nema trećeg


Unatoč brojčanoj nadmoći, riječki iskusnik ne vjeruje da momčad INEOS Grenadiersa, odnosno njihov trećeplasirani vozač Geraint Thomas, može iskoristiti probleme dvojca na vrhu.


– INEOS preživljava, nema kvalitetu, niti u jednom trenutku se nisu pokazali kao netko tko može ozbiljno ugroziti na snagu bilo koga od njih dvojice. Oni jesu brojčano nadmoćni, ali da bi iskoristio brojčanu nadmoć, moraš kreirati kaotične situacije kao što je to napravila Jumbo-Vism, ali ni oni nisu dobro iskreirali do kraja, nego je ipak na kraju pobijedio Vingegaard čisto na snagu.


INEOS ima šansu jedino ukoliko Vingegaard ili Pogačar budu imali izuzetno loš dan. Jednostavno ne vidim trećeg vozača koji bi se mogao umiješati, a ako se i pojavi to će biti spoj vrlo interesantnih i nepredvidivih okolnosti – dodaje Miholjević.


Bahrain Victorious, za razliku od Gira d’Italia, ne proživljava baš sretne dane, najbolji vozač je Luis Leon Sanchez na 16. mjestu, dok je Damiano Caruso četiri mjesta slabiji. Momčad je na sedmom mjestu poretka. Lošije izvedbe zapravo nemaju veze sa sportom, već s lovom na duhove.


Obmana


– Nismo zadovoljni, no sve je krenulo već uoči Toura. Francuska policija pokrenula je istragu na osnovu obmane od strane dvaju francuskih novinara, koji su pali u zamku kojom se htjelo pokazati kako lako neprovjerene i netočne informacije koriste za diskreditiranje sporta, pojedinaca i ekipa, a sve da bi dobili na važnosti. To je jedan čovjek iskonstruirao za kojeg mi nismo znali da postoji, a koji je sada kontaktirao nas kada je vidio da je sve izmaklo kontroli i kada je vidio da nas gaze uvjereni da imaju nešto, a bez ikakvih su argumenata.


Biciklisti su doživjeli pretragu u svojim kućama, onda pretragu u Danskoj uoči starta Toura, a to ih je prije svega psihički izbacilo kao svakog normalnog čovjeka. Kasnije se poklopilo sa lošom srećom Jacka Haiga, koji je pao i slomio dvije kosti u šaci i jednu kost u podlaktici te oštetio ligamente i morao odustati u petoj etapi. Sve se poklopilo. Tour de France je najteži sportski event, i bez ikakvih distrakcija je teško pobijediti i napraviti rezultat, a kamoli kada imaš više stvari koje ti se poklope u negativnom kontektsu.


To je zloupotreba ovlasti. No, šteta je napravljena, širenje negativnih informacija je 11 puta efikasnije u odnosu na širenje pozitivnih. Trebat će nam dvije, tri godine da to istjeramo na čistac jer sumnjam da će se institucije jednostavno povući i posipati pepelom. Hoće, ali ćemo potrošiti stotine tisuća eura, vrijeme i energiju, a šteta ugledu koja ti je nanesena je ogromna. Mi ćemo tražiti naše šanse u etapama, to nam je ostalo, sve drugo za ovu godinu je završeno.


Radimo s dečkima da ne odu u očajnički mod, jer oni imaju sportsku i natjecateljsku kvalitetu da mogu pobijediti etape. No, za pobijediti etapu treba niz faktora, nisu samo mišići, noge, srce i pluća, nego je puno psihologije, način kako pristupiš etapi, hladnorvnost, funkcionalnost i tek na kraju snaga – zaključio je Vladimir Miholjević.