Neka nova klima...

VESLANJE I PANDEMIJA Novi šušur zapljusnuo Veslački klub Jadran u doba korone

Denis Frančišković

Članovi i članice Jadrana

Članovi i članice Jadrana

Otvorili smo školu veslanja i dolaze nam ostali sportaši poput rukometaša, košarkaša... Jer nemaju treninge u zatvorenom. Sad smo u Rijeci u prednosti zbog cijele situacije s koronom. Generalno, stvorila se kod nas jedna jako dobra klima - kaže Davor Radović



RIJEKA Počelo je s izgorenim kombijem na povratku s natjecanja, nastavljeno kampanjom prikupljanja sredstava za novi i zapaženim rezultatima na Jarunu. Veslači Jadrana s Delte ne posustaju unatoč svim »nedaćama«. Novo normalno za njih znači još više aktivnosti i rada, a velika su im prednost topli rujanski dani i rad na otvorenom. Toliko da su kao dobrim dijelom i bazični sport počeli privlačiti i neke sportaše iz drugih sportova.


– Otvorili smo školu veslanja kao i svake jeseni i dolaze nam ostali sportaši poput rukometaša, košarkaša… Jer nemaju treninge u zatvorenom. Sad smo u gradu Rijeci u prednosti zbog cijele situacije s koronom. Djeca žele nešto trenirati kad već ne mogu svoj matični sport. Generalno, stvorila se kod nas jedna jako dobra klima – kaže Davor Radović, trener i jedan od glavnih pokretača aktivnosti u Jadranu.


Davor Radović/Foto S. DRECHSLER

Davor Radović/Foto S. DRECHSLER


Stilin i Mirić


Na državnom prvenstvu na Jarunu osvojeno je šest odličja, tri zlata, dva srebra i jedna bronca. Nickol Udovičić i Matteo Sušanj bili su najbolji u dvojcu na pariće za lake seniore.




– To je ujedno najvredniji naš rezultat. Pobijedili su članove reprezentacije koji su se upravo vratili s EP-a. Riječ je o veslačima do 70 kilograma – tvrdi Radović.


Matej Stilin i Goran Mirić osvojili su drugo mjesto u seniorskom dvojcu bez kormilara i tako potvrdili nastup na juniorskom Europskom prvenstvu u Beogradu krajem mjeseca. Koje je još uvijek pod znakom upitnika…


– Oni putuju u Beograd kao članovi juniorskog reprezentativnog osmerca do 18 godina. Pravi su veslači, visoki 190 centimetara, a juniori su i sljedeće godine što nam je zalog za budućnost. Na njima ćemo opet graditi neku pozitivnu priču. Inače, osmerac je tek formiran pred mjesec i pol dana i pripremao se na Peručkom jezeru. Uvijek su bili drugi dvojac kroz utrke iz čega se profilirao taj osmerac od veslača splitskog Gusara, šibenske Krke, dubrovačkog Neptuna i nas. To su četiri para veslača. Prognoze su nezahvalne, a upitno je uopće i samo natjecanje – ističe Radović.


Gospođa Jasna


Posebno raduju nove, mlade snage »jadranaša«. Osmerac juniora u sastavu Čučak, Gojković, Katić, Biruš, Budimir, Begović, Miljenović, Lulić uz kormilara Ožanića osvojio je srebro, dok je četverac kadetkinja Baraba, Milanović, Tucić, Beljan bio zlatni. S istim odličjem pridružio mu se kadet Borna Stipaničev u skifu, dok je kadetkinja Anemarie Katić bila srebrna u skifu.
– Dugo vremena nismo imali toliko curica i mladih u klubu, a sad su kadetkinje čak i prve. Sad imamo i kvalitetu i kvantitetu. Jako dobro se radi na čelu s trenerom Željkom Ravlićem.


Poseban dio veslačke priče s Delte posljednjih je dana crowdfunding kampanja za nabavu novog klupskog kombija.


– Gospođa Jasna Baraba, mama naše kadetkinje Leni daje veliki obol u akciji nabave i kupnje novog kombija. Već smo skupili 126 tisuća kuna u 20 dana. Pozitivana je vibra oko kluba, u cijeloj toj situaciji ima i jako dobrih i lijepih stvari što nam je posebno drago – zaključuje Radović.


Nickol i Matteo

Posebna zanimljivost veže se uz dvojac Udovičić – Sušanj.
– Objektivno, taj dvojac nema neku perspektivu s obzirom na godine iako je riječ o jako dobrim veslačima. Prije svega zato što Sušanj ima 19 godina, a Udovičić je naš stari veslač koji ima 32 godine. Uz to, on živi u Rovinju, zamolili smo ga da ove godine vesla za nas. On je i trener u rovinjskom Arupinumu i stvarno ne znam hoće li se ta priča uspjeti nastaviti. Dečko je fantastično pozitivan i primjer u svemu. Vidjet ćemo… – kaže Radović.