Plivanje

Već prvoga dana prvenstva Hrvatske Riječani osvojili 15 odličja

Ivana Vaupotić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Još uvijek sam pod dojmom i nisam baš svjesna što sam napravila, no sigurna sam da će sutra osjećaj biti jako lijep - kaže Marta Morić



RIJEKA Riječki plivači i plivačice osvojili su 15 odličja prvoga dana prvenstva Hrvatske za dobne skupine, domaćin kojega će do nedjelje biti Zagreb, od čega šest zlata, četiri srebra i pet bronci.


Antonio Đaković opravdao je očekivanja odmah na otvaranju natjecanja, plivač Primorja doplivao je do titule državnoga prvaka u utrci na 200 slobodno u konkurenciji seniora, mlađih seniora i juniora plivavši 1:48.23 minute. Rezultat je to 34 stotinke brži od 11 godina starog apsolutnog rekorda Hrvatske u vlasništvu Riječanina Dominika Strage, odnosno 1.85 sekundi brži od dvije godine starog juniorskog državnog rekorda »primorjaša« Ognjena Marića.


No, budući da je Đaković reprezentativac Švicarske ovi mu rekordi neće biti priznati.




Klara Kosanović, plivačica Kantride, osvojila je jučer tri odličja, postala je najbrža juniorka u utrci na 200 slobodno isplivavši je za 2:07.74 minute, što joj je bilo dovoljno da osvoji srebro u konkurenciji seniorki i mlađih seniorki.


Titulom mlađejuniorske prvakinje Hrvatske okitila se pak »primorjašica« Marta Morić koja je u utrci na 200 mješovito plivala 2:28.09 minuta, čime je za 4.58 sekunde popravila svoj najbolji rezultat isplivan prije dva tjedna na Regionalnom prvenstvu Hrvatske regije 2 u Rijeci.


Njezina klupska kolegica Rea Kozeljac osvojila je srebrno odličje sa 65 stotinki sporijim rezultatom (2:28.74), kojim je za četiri stotinke popravila svoj dva tjedna star osobni rekord. Marta Morić stala je na treću stepenicu pobjedničkog postolja u juniorskoj i mlađeseniorskoj konkurenciji.


– Ovaj rezultat nikako nisam očekivala, ipak je tu bila dosta duga pauze zbog koronavirusa. Ali, svakako je dobrodošao. Još uvijek sam pod dojmom i nisam baš svjesna što sam napravila, no sigurna sam da će sutra osjećaj biti jako lijep – kaže Marta Morić.


Marta i Rea imale su razloga za zadovoljstvo i u štafeti Primorja 4×100 mješovito u kojoj su zajedno s Lucijom Ivanović i Tinom Čudina osvojile mlađejuniorsko zlato za 4:37.91 minuta. Rezultat je to kojim su u konkurenciji juniorki osvojile brončano odličje.


U konkurenciji seniorskih štafeta plivačice Nevere Edda Škorić, Lucija Grgurić, Mihaela Vještica i Ana Petrović doplivale su do bronce za 4:29.33 minute. Mihaela Vještica uspješna je bila i u pojedinačnom nastupu, u utrci na 50 delfin osvojila je juniorsko srebro i mlađeseniorsku broncu, dok je u konkurenciji seniorki ostala korak do postolja, plivavši 28.72 sekunde.


Današnje natjecanje na bazenu Mladosti nastavlja se od 9 sati, početak poslijepodnevnog programa zakazan je za 17.30 sati. Prvenstvo Hrvatske za dobne skupine drugo je natjecanje sezone nakon višemjesečne pauze uslijed pandemije koronavirusa, a održava se pod strogim epidemiološkim mjerama koje uz mjerenje tjelesne temperature, evidenciju svih plivača, trenera, sudaca i tehničkog osoblja na bazenu i dezinfekciju, između ostalog podrazumijevaju natjecanje bez gledatelja i dodjele medalja plivačima koje preuzima delegat kluba po završetku natjecanja.