NASTAVAK PRVENSTVA U ZNAKU OBRANE

Valter Matošević: Želja nam je ostati jedina neporažena domaća momčad

Igor Duvnjak

Valter Matošević/Foto: V. Karuza

Valter Matošević/Foto: V. Karuza

Gol se uvijek može zabiti, ali bit svega je obraniti se. Ovo je logika svih trenera, više ćemo raditi na obrani i agresivnosti - kaže Matošević



RIJEKA Igračima, vodstvu i navijačima rukometaša Zameta nije do klasične mitologije, iako se vjerojatno netko među njima sjetio Janusa, rimskoga boga vremena koji je imao glavu s dva lica okrenuta na različite strane, a do danas je ostao simbol nestalnosti. Zamećani su kalendarsku godinu zaključili remijem sa Sesvetama u susretu kojem su obje momčadi mogle uzeti sav plijen, ali su zahvaljujući oscilacijama u igri mogle ostati i praznih ruku.


– Imali smo vodstvo od tri gola, napravili smo nekoliko gluposti i suparnike vratili u igru – kaže Valter Matošević, jedan od najtrofejnijih riječkih sportaša i kormilar Zamećana.


– S druge strane sam na neki način i zadovoljan jer smo iščupali bod protiv kvalitetne i jake ekipe koja ima odličnu obranu. Ostali smo neporaženi i poslije pet utakmica, a ispada da nam je to isto kao i da smo pobijedili. Vjerujemo da je naš cilj ostvariv, ali moramo dobiti dvije utakmice u gostima. Uz pune pogotke kod kuće mislim da će to biti dovoljno. No, idemo korak po korak pa ćemo vidjeti što će biti.


Gostujući bodovi




Matoševićeva momčad je ulazila u prvenstvo kao kupači u ledenu vodu, trebalo je vremena za rasplivavanje i hvatanje pravoga pobjedničkog ritma. U skladu s time Zamećani su u prvih šest kola imali samo jednu pobjedu i pet poraza, u posljednjih pet utakmica imaju pak četiri pobjede i jedan remi.


– Možemo na neki način biti zadovoljni, moglo je biti i bolje, ali i gore. Na kraju krajeva, dosta je igrača otišlo, došlo je dosta novih, trebalo je vremena da se sve to ukomponira. Smatram da ide na bolje i zato s pravom kažem da se trebamo dobro spremiti, iskoristiti siječanj da bismo dobro krenuli u sezonu i pokušali ostvariti svoj cilj, odnosno osvojili bodove na gostujućem parketu i tako nadoknadili ono što smo izgubili kod kuće. Uz to, želja nam je ostati neporažena domaća momčad, sve to bilo bi dostatno za dobar rezultat.


U skladu s najavom čelnika Vedrana Devčića, Matoševićeva momčad je u drugome dijelu prvoga dijela prvenstva bodovno skoro pa na maksimumu.


“Ovo prvenstvo je čudno. Taman malo uhvatiš zalet i opet se dogode kojekakve izolacije i odgode”
– Valter Matošević


Teška iskušenja


– Mi smo se bodovno jako popravili, ali bit će još oscilacija, no s druge strane, ovo prvenstvo je čudno. Taman malo uhvatiš zalet i opet se dogode kojekakve izolacije i odgode. Treba biti strpljiv, ići iz utakmice u utakmicu. Mislim da će biti dobro. Bit svega je da se ova sezona odigra, da se prvenstvo nastavi, da se spasi naš ligaški rukomet, naš sport, jer, na kraju krajeva, moramo biti svjesni u kakvom vremenu živimo.


Matoševića i njegove igrače u nastavku prvenstva očekuju teška iskušenja na koja treba odgovoriti dobrom igrom.


– U prvom redu ću težiti najviše na obrani. Gol se uvijek može zabiti, ali bit svega je obraniti se. Ovo je logika svih trenera. Najbolji primjer je susret naših rukometašica s Danskom i Mađarskom na Europskom prvenstvu na kojem su naše cure odigrale stvarno odličnu obranu i tu se vidjelo da je ona bit svega. Mi ćemo više raditi na obrani, na agresivnosti jer nam u pojedinim trenucima nedostaje agresivnost i nužni prekršaj. Igrači dobro izlaze na suparnika, ali dozvole mu prijenos lopte, znači nema kontakta. Treninge ćemo usmjeriti na dubinske izlaske i agresivnost prema lopti i tako ćemo se puno dignuti. Kada se igra takva obrana, onda si možeš priuštiti i promašaj u napadu – zaključio je Matošević.


Zamećani su slobodni do 4. siječnja kada imaju prvo okupljanje.