HRVATSKA S 28 PREDSTAVNIKA

U Poreču počinje Europsko prvenstvo u karateu, Ivan Kvesić priželjkuje zlato i plasman na Olimpijske igre

Ivana Vaupotić

Ivan Kvesić

Ivan Kvesić

Imam velika očekivanja, moj glavni cilj je plasman u finale, mislim da je to i realno očekivati - kaže Ivan Kvesić, koji će Igre osigurati ako Turčin Aktas Ugur bude među sedam najboljih do 84 kg u Poreču



RIJEKA Sve je spremno za Europsko prvenstvo u karateu i para-karateu, što će se od 19. do 23. svibnja održati u Poreču. U dvorani Žatika očekuje se nastup 48 reprezentacija, među kojima će biti i 28 hrvatskih reprezentativaca, a Hrvatska će i na ovome prvenstvu imati velike ambicije jer je riječ o kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Tokiju. Domaćin Europskoga prvenstva prvotno je trebao biti Goteborg, koji je uslijed pandemije koronavirusa odustao od domaćinstva, za koje je konkuriralo 16 zemalja, a Izvršni odbor Europske karate federacije jednoglasno ga je dodijelio Hrvatskoj.


– Ovo je najvažniji događaj Europske karate federacije s obzirom na to da je riječ o kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Želim zahvaliti najužem timu organizacijskog odbora Europskoga prvenstva, što je u šest mjeseci odradio ono što druge, financijski znatno snažnije federacije, odrađuju dvije godine – rekao je Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza na konferenciji za novinare, što je jučer održana u Zagrebu, a na kojoj su sudjelovali još direktor hrvatske reprezentacije Ante Čutura te hrvatski reprezentativci Ana Lenard, Ivan i Anđelo Kvesić.


Bodovi


Jedan od onih koji s nestrpljenjem očekuje nastup u Poreču je Ivan Kvesić, svjetski prvak u kategoriji do 84 kilograma, evidentan kandidat za nastup na Olimpijskim igrama. Karatist Hercegovine od 2018. godine skuplja bodove za odlazak u Tokio, sada njegov odlazak ovisi o reprezentativcu Turske Aktasu Uguru, koji svoj nastup u Poreču mora završiti među sedam najuspješnijih karatista Europe.




– Imam velika očekivanja od ovoga prvenstva. Moj glavni cilj je plasman u finale, mislim da je to i realno očekivati ako sve odradim na maksimumu svojih mogućnosti. Tri godine skupljam bodove za Olimpijske igre i situacija je takva da svojim nastupom više ništa ne mogu promijeniti. Turčin je trenutno prvi na svjetskoj i europskoj razini. U sportu je uvijek sve otvoreno, ali osobno se nadam da će u Poreču biti među sedam najboljih, a ja prvi – rekao je Ivan Kvesić.


Jedna od hrvatskih uzdanica bit će i Ana Lenard, koja će imati zahtjevan zadatak budući da će nastupiti u pojedinačnom dijelu kategorije do 61 kilogram, ali će biti i dio hrvatske ekipe.


Vjera u ekipu


– Smatram da smo se dobro pripremili s obzirom na ovaj zanimljiv period i uvjete uzrokovane pandemijom koronavirusa. Nažalost, nismo imali puno natjecanja gdje bismo mogli provjeriti našu trenutnu spremu, ali stvarno vjerujem u naš tim i u cijelu našu reprezentaciju. Mislim da ćemo braniti naše boje najbolje što znamo. Nadam se i vjerujem da nećemo razočarati. Dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno, – poručila je Ana Lenard.


Ova će godina ostati zapisana u povijesti karatea kao prva u kojoj je ovaj sport zastupljen na Olimpijskim igrama.


– Dobro smo se pripremili, vjerujem da će biti dobro, uostalom, domaćini smo. Žao mi je što neće biti publike na tribinama, korona nas je po tom pitanju zeznula jer mislim da bi to, uz navijanje i odličnu atmosferu, bio pravi spektakl. Što se mene osobno tiče, imam velika očekivanja, na prošlom europskom prvenstvu osvojio sam broncu, a ove se godine nadam i čvrsto vjerujem da napadamo finale i zlato – zaključio je Anđelo Kvesić.


Hrvatska u Poreču

Među hrvatskim reprezentativcima u Poreču bit će i dvoje predstavnika riječkog TAD-a, Alessandra Hasani (do 55 kg) i Boran Berak (do 67 kg), dok će u ekipnom dijelu nastupiti Riječani Lea Vukoja (Sokol) i Zvonimir Živković (Sokol). U borbama će još nastupiti i Jelena Pehar (do 50 kg), Ana Lenard (do 61 kg, ekipno), Sadea Bećirović (do 68 kg), Lucija Lesjak (preko 68 kg, ekipno), Mia Greta Zorko (ekipno), Dino Povrženić (do 60 kg), Enes Garibović (do 75 kg, ekipno), Ivan Kvesić (do 84 kg, ekipno), Anđelo Kvesić (preko 84 kg, ekipno), Ivan Martinac (ekipno), Ante Mrvičić (ekipno) i Karlo Raguž (ekipno).
Hrvatske boje u katama branit će Sara Malčec, Lucija Gečević, Ivana Raguž, Nika Jukić, Matija Relić, Ivan Ermenc, Nikola Solomun i Moreno Emanuelle Pintar, dok će u para-karateu nastupiti Danijela Topić, Toma Matijević, Roko Boduljak i Miroslav Rakić.