Sezona na izmaku

TUGA I ŽALOST Europski grad sporta ne može se pohvaliti rezultatima najvećih klubova, perjanice riječkog sporta na rubu egzistencije

Valentina Prokić

DANI PONOSA I SLAVE - Vaterpolisti Primorja EB su 2014. godine na Korzo donijeli trofej namijenjen prvaku Hrvatske/Foto V. KARUZA

DANI PONOSA I SLAVE - Vaterpolisti Primorja EB su 2014. godine na Korzo donijeli trofej namijenjen prvaku Hrvatske/Foto V. KARUZA

Nekada su se ljubitelji sporta u Rijeci veselili trofejima, europskim uspjesima i pobjedama klubova u derbijima, a sada je najveći razlog za slavlje kada neki klub uđe u viši rang ili barem ne ispadne iz njega



RIJEKA U Europskom gradu sporta u 2022. godini u tijeku su užurbane pripreme za svečanost otvaranja najveće amaterske sportske manifestacije u Europi, no riječki klubovi su istodobno u velikom – glibu.


Barem kada se govori o tradicionalno najzastupljenijim, najmasovnijim i najpopularnijim sportovima, odnosno klubovima ekipnih loptačkih sportova koji predstavljaju sportske perjanice svake sredine pa i grada na Rječini. Što je donijela sezona na isteku? Ako izuzmemo nogometaše Rijeke, iza čijih rezultata u visokom postotku stoji privatni kapital, zahvaljujuću čemu su Bijeli ove sezone stigli do finala Kupa, ostali riječki klubovi moraju se u prvom redu zadovoljiti time da su uspjeli preživjeti još jednu sezonu, odnosno da jedva drže glavu iznad površine.


Drugoligaška košarka


Riječke košarke već dugi niz godina nema na hrvatskoj košarkaškoj mapi. Kvarner 2010 se već neko vrijeme pokušava vratiti iz velikih financijskih problema. Za iskorak prema Premijer ligi trebat će još dosta vremena i novaca. Ni Kvarner 2010, ni djevojke iz FSV-a nisu uspjeli osigurati plasman u Ligu za prvaka među prvoligašima.




Riječki košarkaši su sezonu završili na sedmom, košarkašice na osmom mjestu. Doduše, košarkašice za razliku od muških kolega nastupaju u najvišem rangu natjecanja. Kvarner 2010. je prvoligaš, ali zapravo je riječ o drugom košarkaškom razredu u Hrvatskoj.


Odbojkašice Rijeke CO desetljećima su nosile najviše trofeja u grad, punile su tribine Dvorane mladosti nastupima u europskim natjecanjima i osvajanjima brojnih titula na domaćoj sceni još iz vremena bivše države. Sada su ostale na korak do plasmana u Ligu za prvaka. Osvojile su peto mjesto uz tradicionalno bogatu promociju mladih igračica.


NEKAD BILO… – Odbojkašice Rijeke su 2013. godine osvojile posljednji od devet naslova prvakinja Hrvatske/Foto Arhiva NL


Riječki rasadnik odbojkaških talenata i ove sezone bi mogao predstavljati odredište za klubove koji s malo ozbiljnijom ponudom mogu lako doći do kvalitetne odbojkašice s Trsata. Slična situacija je i u Muškom odbojkaškom klubu Rijeka.


Riječani su sezonu zaključili na sedmom mjestu Superlige, a kao i kod kolegica odbojkašica najveći dio godine »pretaču iz šupljeg u prazno« kako bi zatvorili rupe u budžetu i izgurali sezonu barem bez minusa. U takvim okolnostima promocija mladih igrača i ove sezone je bila u prvom planu dugogodišnjeg trenera Velimira Liverića.


Povratak rukometašica


Rukometašice Zameta su se nakon dvije sezone vratile u prvoligaško društvo osvojivši naslov prvakinja u Drugoj HRL – zapad. Razlog boravka u nižem rangu natjecanja, također su bili novčani problemi, rak-rana svih ekipnih sportova. Rukometaši Zameta završavaju još jednu sezonu u Ligi za ostanak bez naznaka da će se situacija promijeniti unatoč velikim najavama koje stižu uoči svake sezone. Utjeha velikoj riječkoj rukometnoj obitelji su brojni Riječani koji nastupaju u reprezentaciji Hrvatske, ali su do nje došli igrajući u dresovima drugih klubova.


Vaterpolisti Primorja EB, ne tako davno prvaci Hrvatske i finalisti Lige prvaka, su jesenas još jednom bili prisiljeni posegnuti u omladinski pogon i nakon egzodusa sastaviti gotovo posve novu momčad. Golobradi mladići koji su do jučer igrali juniorske utakmice, trudom i zalaganjem su stigli do naslova pobjednika A-1 regionalne lige, no plasman u Premier regionalnu ligu zamalo im je izmakao. Splitski Mornar bio je nešto bolji, a sada će protiv iste te momčadi igrati za peto mjesto u poretku PH.


Nekada su se ljubitelji sporta u Rijeci veselili trofejima, europskim uspjesima i pobjedama klubova u derbijima, a sada je najveći razlog za slavlje kada neki klub uđe u viši rang ili barem ne ispadne iz njega…


Kuglačice i boćari

Najuspješniji predstavnik ekipnog sporta u gradu su kuglačice Mlake. Legendarne Tigrice osim još jednog u nizu naslova prvakinja Hrvatske osvojile su i Svjetski kup, a klupskoj vitrini su pridodale i toliko željeni trofej, jedini koji im je nedostajao, naslov pobjednica Lige prvakinja. No, nemojmo se zavaravati da je u redovima Mlake – život iz bajke. I u kuglanju se »izmišlja topla voda« kako bi se zatvorila financijska konstrukcija za svaku sljedeću sezonu.
Nekadašnji ponos riječkog sporta, Boćarski klub Vargon, nakon što je prošle sezone igrao u finalu doigravanja i završio sezonu kao viceprvak Hrvatske doživio je »ledeni tuš« nakon što je pristigla »čestitka« iz Porezne uprave. Rezultiralo je to egzodusom igrača, povratkom bivših igrača i prinudnim davanjem prilike mladim igračima iz druge momčadi. Na kraju balade riječki prvoligaš će u doigravanje za ostanak u elitnom boćarskom društvu.