Mateo Hrvatin

Trofejno Zametovo ime nakon preuzimanja kormila prve momčadi: “Krećemo punim gasom dalje, puno je posla”

Igor Duvnjak

Mateo Hrvatin/Foto V. KARUZA

Mateo Hrvatin/Foto V. KARUZA

Kada je o rezultatima riječ, prvi je cilj sada biti stabilan premijerligaš, izbjeći borbu za ostanak, a onda ćemo vidjeti što dalje - kaže Hrvatin



RIJEKA Mateo Hrvatin je i službeno trener rukometaša Zameta, nakon što je doslovno preko noći preuzeo momčad i vodio je u Dubravi, sada je, koliko se to već moglo, s vodstvom kluba stavio neke »točke na i«. Ishod razgovora je postignuti dogovor prema kojem će trofejno ime riječkog rukometa biti trener na duže staze kako bi mogao ostvariti svoju viziju sa Zamećanima.


Kada već ne može rezultatima u posljednje vrijeme ili recimo prijelaznim rokom, vjerojatno najsušnijim u bogatoj klupskoj povijesti, ljetom u kojem ne samo da se nije uhvatila niti jedna krupna riba, nego nisu čak ni bacane adekvatne ješke, Zamet je odjednom počeo zanimati riječku sportsku javnost vratolomnom i neočekivanom smjenom na kormilu.


Već sama činjenica da je trener Igor Marijanović dao ostavku nekih 48 sati prije početka prvenstva raritet je koji ne bilježi niti Kozala, klub iz ranga niže od Zamećana. Brže-bolje našlo se rješenje u Hrvatinu, a sada je konačno zaključena ova trilogija događanja dogovorom s njim. Marijanović je nakon svega sjeo za stol s tandemom koji vodi klub i još jednom se potvrdilo kako dvije strane imaju različite, nepomirljive stavove. Sada već bivšem treneru ponuđeno je vođenje druge ekipe, što je on odbio i tako se definitivno razišao sa Zametom.


Čast




– Velika mi je čast što sam postao trener Zameta, a ujedno i velika odgovornost, iako situacija nije baš nekako bajna, ali što je tu je – kaže Mateo Hrvatin, rukometno ime s pedigreom, dugogodišnji Zamećanin, i kao igrač i kao trener, lijevo krilo koje je bilo viceprvak svijeta 2009. kada je u finalu u Areni Zagreb Francuska pobijedila 24:19.


– Postigli smo dogovor na duže straze, nemamo vremena, valja zasukati rukave i krenuti raditi. Sve je došlo brzo, iznenađeni su svi u klubu. Jednostavno, proteklog vikenda nije baš bilo vremena za razmišljanje. Sada smo dogovorili zajedničke ciljeve, zajedničku viziju kako bi sve to trebalo izgledati. Našli smo se u tome i sada krećemo punim gasom dalje.


Vizija i rad na duže staze su česte riječi spominjanja u nas, kada je riječ o Zametu, Hrvatin iz svog kuta gleda na klupsku budućnost.


– Upravi kluba sam iznio svoju viziju, kako bi sve to prema mom mišljenju trebalo izgledati s obzirom na situaciju. U prvom redu, dogovorili smo se kako će to biti jedan dugoročniji projekt, a ne onaj »od sezone do sezone«. Pritom je prvo kolo već odigrano, nije bilo vremena za bilo što.


Moramo pritom biti svjesni da ekipa nije ista kao prošle sezone, da je imala trenera do prvog kola, a sada se to promijenilo. Bit će puno posla. Kada je o rezultatima riječ, prvi je cilj sada biti stabilan premijerligaš, izbjeći borbu za ostanak, a onda ćemo vidjeti što dalje.


Težak raspored


U tim turbulencijama Zameta nije pomilovao niti ždrijeb na početku prvenstva, u tim prvim kolima redaju se teški ispiti.


– Raspored nam je zaguljen na startu prvenstva. Praktički u ovim prvih šest kola imamo četiri gostovanja, od te dvije domaće utakmice jedna je s Nexeom. Za početak nam taj raspored stvarno ne ide u prilog, ali što je tu je. Vjerujem u to da ćemo s nekim prirediti iznenađenje, a što se rasporeda tiče, treba izgurati ovaj prvi dio, u drugom dijelu će nam ići u prilog. Pritom se moram upoznati bolje s dečkima i oni sa mnom, da oni i prihvate taj način rada.


Malo smo kratki s vremenom, prvenstvo je već počelo. U hodu moramo mijenjati neke stvari, siguran sam da će dečki to pratiti, ali potrebno nam je vrijeme. Inače, kada je riječ o stručnom stožeru, sa mnom će biti naš dugogodišnji vratar Igor Saršon, koji će mi biti pomoćnik i biti trener golmana.


Vodstvo kluba se nije izjašnjavalo o ovim iznenadnim događanjima, vjerojatno će to učiniti na konferenciji za medije zakazanoj za danas, za očekivati je da se neće osvrtati na ono što je prošlo, već da će biti riječi o pogledu prema naprijed i predstavljanju novog trenera.