Košarka

Trener Škrljeva nakon razočaravajućeg prvog dijela sezone: “Borba za ostanak je sada realnost, a o ostavci nisam razmišljao”

Katarina Blažević

VJERA U BOLJE DANE - Damir Rajković u razgovoru s igračima/Foto V. KARUZA

VJERA U BOLJE DANE - Damir Rajković u razgovoru s igračima/Foto V. KARUZA

Bilo bi neprimjereno sada govoriti o nečemu više od borbe za ostanak. Moramo gledati da što mirnije ostanemo u ligi. Utakmice s momčadima iz donjeg dijela bit će prioritet - tvrdi Rajković



RIJEKA U Mavrincima se naporno radi i tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, sezona se u HT Premijer ligi ipak nastavlja već 7. siječnja kada će košarkaši DepoLink Škrljeva u goste splitskim Žutima. Polovica prvog dijela natjecanja je već prošla, a s prvih 12 utakmica Zeleni se ni ne mogu ponositi jer su očekivanja na startu sezone ipak bila puno veća. Škrljevčani su upisali tek tri pobjede i devet poraza, što ih je itekako udaljilo od priželjkivane borbe za plasman u Ligu za prvaka. Realnost je sada borba za ostanak…


– Možda je bilo malo nerealno što smo se nadali Ligi za prvaka, ali kao sportaš uvijek težiš nekom većem cilju. Sigurno da nismo napravili ono što sam očekivao, pogotovo što se ni dolaskom Barišića, odnosno tim nekim novim poletom koji smo s njim dobili, nismo stabilizirali. Mislim da smo neke utakmice izgubili baš na neiskustvo i sigurno da nam u ovom dijelu nedostaju dvije pobjede koje bi nas dovele u jedan mirniji tok nastavka prvenstva. Tu je najveći problem neiskustvo i tu ću se zaustaviti – kaže trener Damir Rajković, čiju momčad sada čeka deset utakmica uoči drugog dijela natjecanja, odnosno Lige za prvaka i Lige za ostanak.


Smatrate li da ste zajedno s Upravom trebali složiti drukčiji, točnije iskusniji roster uoči sezone?


– Ne mislim da je trebalo sastaviti drukčiji roster. Napravili smo jedan preustroj i mislim da je najveći problem što smo promijenili cijelu momčad u odnosu na prošlu sezonu. Treba jedno vrijeme, nekoliko mjeseci da se stvori nova kemija i hijerarhija u momčadi. Puno je tu mladih igrača, sve to treba sjesti na svoje mjesto. Dugo smo čekali i Kujundžića, koji je najiskusniji, a ono što smo možda pogriješili jest što smo uz jednog iskusnog Amerikanca Rammea trebali uzeti još jednog iskusnijeg stranca. Ovako smo uzeli neiskusnijeg Obukwelua, koji je bio i dosta povrijeđen i te su nas ozljede sigurno i poremetile. Bilo je tu puno nesretnih okolonosti i još se dogodila ta ozljeda Rajčića, koji je dosegao vrhunsku formu i bio lider momčadi. Da je on bio zdrav, sigurno bismo ostvarili još jednu ili dvije pobjede i sada bismo u drugom kontekstu razgovarali.


Korisni izazov


Bart, Smojver i Svoboda od mladih su igrača dobili najveću minutažu, ali su i dosta oscilirali. Koliko ste zadovoljni njihovom igrom i učinkom?




– Sigurno je bilo dosta oscilacija jer su se ipak morali prilagoditi na najviši rang hrvatske seniorske košarke. Sada imaju daleko veću odgovornost u igri, jača taktička izobrazba ih je poremetila i nije im dala jednu sigurnost, ali pokazali su potencijal. Kod pojedinih igrača bilo je malo više hrabrosti, a tu prvenstveno mislim na Svobodu, koji je ipak došao na poziciju organizatora igre iz niže razine natjecanja. Izuzetno je dobar napadač, obrambeno nešto slabiji, ali mislim da će uhvatiti ritam i to je ono što mu treba da bi se digao na razinu Premijer lige.


Bart je pokazao stvarno veliki napadački potencijal, oscilirao je, što je i normalno za 17-godišnjeg igrača, a morat će poraditi na obrambenom segmentu. Iako kod njega se vidjelo da iz utakmice u utakmicu razumije što mora raditi, a isto bih rekao i za Smojvera. To su stvari koje će oni doraditi i sigurno će biti bolji iz sezone u sezonu. Kao mladi su krenuli u taj jedan izazov i sigurno će im koristiti.


Sezonu u Alpe Adria kupu ste završili s jednom pobjedom i pet poraza, dok ste u Kupu »Krešimir Ćosić« ispali u osmini finala od Šibenke. Smatrate li da ste mogli više u tim natjecanjima?


– U Alpe Adria kupu bilo je dosta nesreće jer smo bili skoro uvijek nekompletni i sada kada gledam na to, da smo bili u punom sastavu, možda smo tu mogli napraviti nešto više. Ali za ovako mladu momčad doigravanje se nije niti očekivalo. U hrvatskom Kupu mislim da dosta toga ovisi o ždrijebu, a mi smo već treću godinu izvukli gostovanje. Protiv Šibenke smo imali šanse, dečki su to dobro odradili i igralo se na jednu, dvije lopte. Šteta što to nismo iskoristili, ali to je ipak Kup, koji daje mogućnost da i netko slabiji iskoči i iskoristi svoju šansu. Takvo je natjecanje.


Važna dva tjedna

Planiraju li se već i neke promjene u igračkom kadru?


– Prije Lige za prvaka i za ostanak neće biti promjena, a sigurno ćemo onda na osnovu rezultata u sljedećih deset utakmica reagirati. Ako se pokaže da s nekima nismo zadovoljni, intervenirat ćemo, ali sada se moramo skupiti i dobro odraditi ova dva tjedna – kaže Rajković.

Bez bojazni


Novu kalendarsku godinu otvarate teškim rasporedom, gostovanjem kod Splita, a potom dvobojima sa Zadrom i Cedevitom Junior. Koja su očekivanja i je li jedini cilj borba za ostanak?


– Bilo bi neprimjereno sada govoriti o nečemu više od borbe za ostanak. Moramo sada gledati da što mirnije ostanemo u ligi. Zajedno s još tri kluba imamo jednak broj pobjeda i poraza, dok je ispod nas jedino Gorica s jednom pobjedom manje, a ni Dinamo nije daleko iznad nas s dvije pobjede više. To je momčad koju možemo i dostići ako budemo pravi. Bit će nam sigurno prioritet utakmice s momčadima iz donjeg dijela ljestvice, da protiv njih odigramo što kvalitetnije i ostvarimo pobjede pa da imamo miran kraj sezone.


S obzirom na rezultate u prvom dijelu natjecanja, jeste li razmišljali o ostavci i je li bilo razgovora s Upravom o tome?


– Ne, nije bilo razgovora. Naravno da stavljam na sebe odgovornost, ali ako smo krenuli u projekt s jednom novom momčadi, mislim da je za očekivati da se ovakve stvari i dogode. Moglo je otići u pozitivnijem smjeru, a mogli smo isto tako biti bez ijedne pobjede. To je u sportu normalno, danas si gore, a sutra si dolje. To su ciklusi koji se događaju i ja vjerujem da ćemo sada ići prema gore i da nema nikakve bojazni – zaključuje Rajković.