Fausto Budicin

Trener Orijenta o završenoj sezoni: “Puno toga treba promijeniti ako se želi naprijed”

Ivan Volarić

Filip Zrilić, Franjo Lazar i Mateo Monjac/Foto V. KARUZA

Filip Zrilić, Franjo Lazar i Mateo Monjac/Foto V. KARUZA

Trebamo biti realni. Previše pričamo i bavimo se stvarima koje nemaju veze s travnjakom, a jedino travnjak pokazuje pravo lice svih, od trenera pa do igrača - kaže trener Crvenih kojem je istekao ugovor



RIJEKA Nogometaši Orijenta razočaravajućim remijem (2:2) protiv Hrvatskog dragovoljca zaključili su još jednu prvoligašku sezonu. Šesto mjesto uz 43 posto osvojenih bodova i čak 20 bodova zaostatka za drugoplasiranim Vukovarom malo koga na Krimeji će u potpunosti zadovoljiti. Krimejčani su pod vodstvom drugog trenera ove sezone, povratnika na klupu Fausta Budicina, u jednom trenutku tijekom proljeća naslutili da bi se mogli bodovno priključiti vodećem trojcu na ljestvici. No, u završnici prvenstva uslijedio je veliki pad. Orijent je od početka svibnja i domaće pobjede nad Kustošijom upisao četiri poraza (uključujući i onaj u Kupu od Grobničana) i jedan remi, te umnogome pokvario dojam.


– Pripremali smo se na određeni način i željeli pružiti dobru igru, te pobjedom prekinuti seriju loših rezultata – kaže trener Fausto Budicin nakon remija sa Sigećanima. – Nažalost, nismo uspjeli u tome, iako smo stvorili dosta šansi. Međutim, treba nam dosta prigoda da bismo zabili gol, što je pitanje individualne kvalitete.


Ono što je nedopustivo je nonšalantnost u fazi obrane gdje smo bili predaleko od igrača i nismo ispoštovali dogovoreno. Kada ti momčad Hrvatskog dragovoljca postigne dva gola na tvojem terenu, onda im samo treba čestitati na zasluženo osvojenom bodu. S obzirom na odnose snaga na terenu, ovo je veliki podbačaj. Malo sam zbog toga tužan, malo me je sramota, a malo mi je i drago što je sve ovo završilo.


Pokvaren dojam


Cjelokupna sezona Orijenta protekla je u pozitivno-negativnim refulima. Digli ste momčad nakon što ste je preuzeli, pa je u jednom dijelu proljeća uslijedio pad u crnu rupu, potom je opet uslijedio uspon, a onda je u završnici sezone iznova došla serija negativnih rezultata?




– Nismo do utakmice protiv Kustošije imali crnu rupu. Izgubili smo dvaput na gostovanju kod Rudeša pa je to izgledalo kao rezultatka kriza, no tako se poklopio raspored. Nakon pobjede nad Kustošijom i izborenog ostanka totalno smo izgubili fokus. Takva smo ekipa, kada nismo na maksimumu, kada nismo maksimalno koncentrirani, pogotovo u fazi obrane, onda ne možemo nikoga pobijediti. Nažalost, pokvarili smo dojam u zadnjih mjesec dana. Iako, stalno govorim da igramo dobro, no rezultati mi ne daju za pravo. U nogometu je ipak najbitnija glava. Ako imaš glavu na mjestu, možeš pokazati pravo lice. U protivnom na vidjelo dolaze svi limiti. Treba prespavati pa vidjeti što i kako dalje.


Konkretni potezi


Znači, ocjena sezone je nategnuta trojka?


– Trebamo biti realni. Previše pričamo i bavimo se stvarima koje nemaju veze s travnjakom, a jedino travnjak pokazuje pravo lice svih, od trenera pa do igrača. Trebamo razmišljati samo o onome što se događa na terenu.


Slijedi vrijeme analiza i zaključaka, te odluka kako naprijed?


– Treba prespavati nekoliko noći da se slegnu dojmovi i emocije, a onda treba biti realan u ocjenjivanju sezone. Puno toga se treba promijeniti ako se želi naprijed. U određenoj fazi smo kada se trebaju povući pravi i konkretni potezi. Iduća sezona bit će teža nego ova.


Kakav je vaš status u kontekstu iduće sezone?


– Imam dogovor do kraja ove sezone. Želio sam pomoći klubu jer volim ovo što radim. Hvala klubu na prilici. Vidjet ćemo što će biti dalje – rekao je Budicin.