Borba za ostanak

Trener odbojkašica Rijeke ne gubi nadu: “Nismo bili homogeni, ali ništa još nije gotovo”

Katarina Blažević

Krešimir Jurić/Foto V. KARUZA

Krešimir Jurić/Foto V. KARUZA

Štiglić je imala konstantu koju druge, nažalost, nisu imale. U valovima bi se pojavljivala Francetić pa Brkičić, Boban... No, ovo je, u nogometnom žargonu, tek prvo poluvrijeme - kaže Jurić



RIJEKA Nije to sigurno bila laka noć, ali ni jutro za trenera odbojkašica Rijeke Krešimira Jurića, kao i njegovog trenutnoga pomoćnika Igora Lovrinova… Nekad najsvjetlija točka riječkog sporta na samom je dnu, korak od ispadanja iz najvišeg ranga hrvatske ženske odbojke. Igračice Dubrovnika nakon dvosatne su drame došle do vrijedne gostujuće pobjede u prvoj utakmici doigravanja za popunu Superlige, a sada Riječanke moraju na gostovanju na jugu Hrvatske, što je na rasporedu ove nedjelje, iznenaditi prvakinje Prve lige i tako vratiti seriju u Rijeku.


Doigravanje za popunu Superlige igra se na dvije pobjede pa ako Jurićeve igračice uspiju slaviti u Dubrovniku, treća i ključna utakmica ponovo će se igrati u Dvorani mladosti.


– Znali smo da će biti teško. Malo smo ostali iznenađeni jer nismo računali na bivšu reprezentativku Niku Stanović u redovima Dubrovnika. Imali smo neke naznake da bi mogla igrati, ali nismo bili sigurni. Njezinu poziciju stoga nismo imali u videozapisima. I dalje vjerujem da možemo proći. Jedna do dvije igračice nisu dovoljne za pobijediti ovakvu ekipu. U igri mora biti svih šest da bi se pobijedio Dubrovnik, ali zapravo i bilo koju ekipu – govori trener odbojkašica Rijeke Krešimir Jurić.


Nesreća




Dubrovkinje imaju iskustva i kvalitetu, uz Niku Stanović od nekadašnjih seniorskih reprezentativki tu je i Lara Dežulović. U Dubrovniku su jednostavno zacrtali da se moraju vratiti u elitno društvo. Kod Rijeke, s druge strane, u prvoj utakmici doigravanja na svojoj je razini bila tek Mara Štiglić. Ostatak ekipe igrao je na refule. Da stvar bude gora, dan uoči utakmice Petra Brkičić ozlijedila je skočni zglob te nije bila na sto posto.


– Uspjeli smo to nekako sanirati pa tu nije bilo toliko problema. Štiglić je imala jednu konstantu koju druge, nažalost, nisu imale. U valovima bi se pojavljivala Francetić pa Brkičić, Boban… To bi trebalo biti homogeno, jedna cjelina. Što je, tu je, nije da se samo nas pita. Pita se i protivnika što i kako. Puno je faktora koji utječu. Naravno, ružno je izgubiti na ovakav način. Po meni smo opet napravili neke pogreške koje su nedopustive u ovom rangu natjecanja, banalne greške. Olako bismo pustili stečeno vodstvo, a za osvojiti poen su nam uvijek trebala po dva, tri jača smeča. One su puno jednostavnije dolazile do poena nego mi. Nažalost… Moglo je sve tako otići i na našu stranu, kao i na njihovu. Imati ovoliko nesreće u sezoni, ne znam…


Euforija


Nakon teškoga poraza i neočekivanog starta doigravanja za popunu Superlige, Riječanke se sada jednostavno moraju sabrati i probati u Dubrovniku odigrati svoju najbolju partiju ove sezone. Jurićevoj ekipi sigurno neće biti lako. Dubrovkinje će imati prednost domaćeg terena, vrlo vjerojatno punu dvoranu s obzirom na to da su na jugu poprilično euforični oko mogućega povratka u Superligu. Dubrovkinje su, naime, na put u Rijeku dan uoči utakmice ispratili i gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić.


– Naravno da vjerujem u našu pobjedu. Ništa još nije gotovo, ovo je, u nogometnom žargonu, tek prvo poluvrijeme. U Dubrovnik idemo dati sve od sebe. Ako bude netko drugi bolji, čestitat ćemo mu, ali nadam se da ćemo biti mi pa da ćemo mi primiti čestitke. Da se razumijemo, ne možemo ih dobiti 3:0 jer je to ekipa koja ima glavu i rep, koja je dobro vođena i imala je samo jedan poraz ove sezone. Respekt imamo. Ali, ako bude igralo šest na šest igračica, a ne šest na dvije, onda imamo šanse – zaključio je Krešimir Jurić.