ILIJA MATIĆ

Trener odbojkašica Drenove nakon prvoligaške korona-sezone: “Neću se pretjerano žaliti jer je svima teško”

Ivan Volarić

Ilija Matić/Foto: S. DRECHSLER

Ilija Matić/Foto: S. DRECHSLER

Školske dvorane su zatvorene i tu će biti problema jer niti jedan klub u posljednjih godinu dana nije mogao sustavno raditi s najmlađim generacijama - kaže Matić



RIJEKA Porazom u Varaždinu, 20. u 22 odigrana kola, odbojkašice Drenove zaključile su prvoligašku sezonu. Djevojke trenera Ilije Matića nisu uspjele izbjeći posljednju poziciju u sezoni prepunoj turbulencija i problema.


– Završili smo sezonu na posljednjem mjestu pa se sve što kažem može protumačiti kao alibi – započeo je Ilija Matić, dugogodišnji trener Drenove.


– Međutim, činjenica je da je iza nas sezona koja nas je psihički, a na kraju i fizički, jako iscrpila. Imali smo triput samoizolaciju, onda smo u siječnju morali igrati srijedom da bismo to nadoknadili pa je odmah krenuo drugi dio prvenstva u koji smo ušli praktički bez ikakvih priprema. I nakon posljednjega kola nastavljamo normalno trenirati. Napravili smo što smo mogli, odigrali smo sve utakmice, djevojke su pružile koliko su mogle. Cijelu sezonu smo odradili s juniorsko-kadetskom ekipom, među njima je pet maturantica. Djevojke se pripremaju za maturu, odnosno upis na fakultete. Vidjet ćemo tko će od njih ostati u Rijeci, a tko će eventualno otići negdje drugdje. U tom dijelu je sve otvoreno. Mi ćemo u svakom slučaju trenirati do 1. srpnja, a do tada ćemo vidjeti neke stvari i posložiti.


Nitko ne ispada




Ako u ovom koronarazdoblju ima nešto dobro za igračice Drenove, onda je to činjenica da iz Prve lige ne bi nitko smio ispasti budući da se Prve B lige nisu igrale ili su stigle do polovice prvenstva.


– Nemamo još ništa službeno u tom dijelu. Što se tiče ispadanja iz Prve lige, tu postoji problem jer ne znam koliko bi bilo regularno da se nekoga promovira ako nije odigrano kompletno prvenstvo u Prvoj B ligi. Četiri su skupine Prve B lige, Jug i Sjever imaju još 15 utakmica za odigrati. Iskreno, ne znam kada bi to mogli odigrati s obzirom na epidemiološku situaciju koja dozvoljava igranje samo prvih dvaju rangova natjecanja.


U Drenovi su se prije dvije godine okrenuli vlastitoj mladosti i vjerojatno će ostati na toj orijentaciji, ali i tu postoji jedan problem.


– Krenuli smo raditi s mlađima na Kozali na dva terena jer su školske dvorane zatvorene. Pa smo onda krajem studenoga prošle godine stali, pa smo opet počeli, da bismo sada opet stali s treninzima. Jako je teško kontrolirati razvojne procese kod najmlađih u takvim okolnostima. Djeca žele trenirati, ali to nije moguće. Imali smo posložene sve selekcije, igrali smo sve lige za mlađe. Kada i kako ćemo opet početi raditi s mlađim uzrastima, to nitko ne zna.


Podmladak


Za sve dvoranske sportove osuđene na treniranje u školskim dvoranama, pa i odbojku, ovo su posebno teška vremena. Koronavirus je odnio najmanje jednu cijelu generaciju sportaša i sportašica iz tih klubova.


– Neću se pretjerano žaliti jer je svima teško. Svaki dan smo imali termin na Kozali što se tiče seniorki, ali školske dvorane su zatvorene i tu će biti problema jer niti jedan klub u posljednjih godinu dana nije mogao sustavno raditi s najmlađim generacijama. Tu će se sigurno pojaviti problemi. Osim toga, u našem okruženju nisu uopće trenirali trećeligaški klubovi poput Grobničana, Kastva, Kostrene, Matulja… Dakle, jedino smo nešto radili MOK i HAOK Rijeka, koji nastupaju u Superligi, te Drenova. Ne znam kako će to izgledati dalje, svi imaju probleme i bore se za egzistenciju. Mi ćemo nastaviti svojim putem, trenirati i raditi. Osnovni cilj nam je bio odraditi sezonu i u tome smo uspjeli – rekao je Matić.