Velimir Liverić

Trener odbojkaša Rijeke završetkom superligaške sezone: “Ostaje žal što nismo popravili lanjski plasman”

Ivan Volarić

MOGLO JE I BOLJE - Riječki odbojkaši sezonu su zaključili sa sedam pobjeda/Foto M. LEVAK

MOGLO JE I BOLJE - Riječki odbojkaši sezonu su zaključili sa sedam pobjeda/Foto M. LEVAK

Svi mlađi igrači su napredovali, ali nedostajala im je konstanta. Nedostajao je i jači spoj sa starijim igračima, povezanost se osjetila na druženjima nakon utakmica, ali na parketu nisu uvijek uspjeli postići nužnu kemiju - kaže Liverić



RIJEKA Odbojkaši Rijeke domaćim tijesnim porazom od Rovinja zaključili su još jednu superligašku sezonu. Riječani su ostvarili sedam pobjeda u 22 kola, što ih je dovelo do plasmana na diobi od sedmog do devetog mjesta. Dovoljno daleko od borbe za ostanak, što je bio glavni cilj, i dosta daleko od prva četiri mjesta gdje bi Riječani zbog tradicije i sredine iz koje dolaze trebali pripadati.


– U globalu mogu reći da nam je žao što nismo napravili bolji rezultat nego prošle sezone, odnosno da se nismo plasirali na koje mjesto više od sedme pozicije gdje smo bili lani. Baš smo razgovarali o tome na prvom treningu nakon posljednje utakmice i igrači su također suglasni s time – govori Velimir Liverić, dugogodišnji trener Riječana.


Mladi su napredovali


I ova je sezona iskorištena za promociju ili dodatno igračko sazrijevanje niza mladih igrača poput Mičetića, Maglice, Čargonje, Žeželića




– Svi mlađi igrači su napredovali, ali nedostajala im je konstanta u izvedbi. Nedostajao je i jači spoj sa starijim igračima, povezanost se osjetila na druženjima nakon utakmica, ali na parketu nisu uvijek uspjeli postići nužnu kemiju. Da smo u nekim trenucima bili povezaniji, da smo na parketu djelovali skladno kao na »trećim poluvremenima« ili na druženju nakon posljednjeg kola, vjerojatno bismo sada imali nekoliko pobjeda više. Imali smo tijekom sezone dobrih utakmica, ali i nekih u kojima smo mogli i morali ostvariti više.


Primjerice, nismo smjeli ispustiti pobjedu u Slavonskom Brodu, trebali smo dobiti Trnje na Trsatu… S tih nekoliko pobjeda sada bismo bili u gornjem domu. Smatram da nismo slabiji ni od nekih ekipa koje su ostale nadomak doigravanju, poput Centrometala, Trnja ili Rovinja. Opet, mi smo u sezonu krenuli s četiri igrača mlađa od 18 godina u postavi, i to definitivno treba uzeti uz obzir. U nekim trenucima nedostajalo je malo više iskustva – dodao je Liverić.


Možda je prerano govoriti o idućoj sezoni i prijelaznom roku, no sigurno je Liverić već obavio određene razgovore s igračima iz aktualnog kadra.


– Prije svega ovo razdoblje do ljetne stanke ćemo iskoristiti za dodatni individualni rad i promociju muške odbojke. Pokušat ćemo aktivirati neka središta kao što su primjerice Lopar na Rabu, koji je dobio novu dvoranu, potom Kastav, koji ima sjajne uvjete. Imali smo nakon razdoblja korone dosta dobar priliv mladih odbojkaša, ali onda nam se pojavio problem termina u dvoranama. Na kraju smo se stisnuli sa seniorima na Trsatu i pomogli se dvoranom na Vojaku. Svake godine nastojimo potaknuti razvoj odbojke u nekim drugim sredinama. U tu svrhu u planu je do ljeta i poneka utakmica.


Što se kadra tiče, dogovor je da do sredine travnja definiramo gro igračke križaljke za iduću sezonu. Za sada nemamo najave odlazaka, ova ekipa bi trebala ostati na okupu. U planu je dovođenje jednog pojačanja. Vidjelo se sada, kada smo u zadnjim kolima imali problema s ozljedama, da bi nam dobro došlo poneko kvalitetnije igračko rješenje. Mlađi igrači će, vjerujem, dodatno napredovati, stariji pronaći motiv za rad i igranje pa bi uz jednu kvalitetnu nadopunu to iduće sezone moglo izgledati bolje.


Pojačanja


Iz gradskih struktura zaduženih za sport istekom prošle godine stigla je najava da će se nakon »sređivanja stanja u rukometu i košarci« ove godine krenuti prema – odbojci.


– Obećanje je izrečeno javno, ali nismo o tome razgovarali posljednjih mjeseci s predsjednicom Riječkog sportskog saveza Doroteom Pešić-Bukovac. U svakom slučaju, nadam se da će se nakon košarke i rukometa pomoći pronalascima donatora i odbojci, da se ni mi, a ni djevojke, iduće sezone ne borimo do zadnjih kola za ostanak. Ne tražimo puno, nama bi sredstva za dovođenje jednog ili dvojice iskusnijih igrača značila borbu za prva tri mjesta.


Kod djevojaka bi to vjerojatno značilo i borbu za naslov prvakinja. Nisam pristalica toga da se kao kod nekih klubova ide u dovođenje četiri, pet stranaca. Time bismo zatvorili prostor našim mladim igračima, a to nije smisao onoga što mi radimo. Prije sam za ulaganje u naše domaće kadrove, a da se onda eventualno dovede jedan ili dvojica sa strane na pozicije na kojima je to doista potrebno – poručio je Liverić.