VELIKO PRIZNANJE ZA SINIŠU KUHARIĆA

Trener Kostrene postao izbornik hrvatskih košarkaša u kolicima: “Ovo je velika čast, ali i velika odgovornost”

Ivana Vaupotić

Želja mi je i da uključimo još više osoba s invaliditetom, da rad u reprezentaciji podignemo na višu razinu - kaže Kuharić.



RIJEKA Siniša Kuharić novi je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije u kolicima. Najnovije je to priznanje opatijskome košarkaškome zaljubljeniku i treneru poznatom po humanitarnom radu, koje je stiglo – na pravu adresu.


Naime, Siniša Kuharić godinu je dana na klupi hrvatske reprezentacije sjedio kao pomoćni trener, a rad predsjednika, trenera i jednog od osnivača Košarkaškog kluba u kolicima Kostrena itekako je dobro poznat u sportskim krugovima.


– Izbornička funkcija je za mene, prije svega, velika čast i ponos, ali i priznanje za dosadašnji rad koji sa sobom nosi veliku odgovornost i obavezu za sve ono što je pred nama – prvi su dojmovi Siniše Kuharića, novopečenog izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije u kolicima, koji je na tome mjestu naslijedio prerano preminulog Tomislava Katića.




– Hrvatska neko vrijeme nije imala izbornika, a uskoro nam se bliži Europsko prvenstvo B divizije pa je možda i logičan slijed da sam ja izabran za izbornika. Preda mnom je četverogodišnji mandat i jako puno posla. Svi jedva čekamo da se normalizira stanje s pandemijom koronavirusa pa da napokon možemo početi normalno raditi – nastavio je Kuharić, koji je odmah na početku mandata postavio jasne ciljeve.


Europsko prvenstvo


– Jedan od ciljeva je da pomladimo reprezentaciju, prosjek godina naših igrača je 40 i na prošlom europskom prvenstvu bili smo jedna od starijih ekipa. Godine, naravno, nisu kriterij, već su to znanje i forma, ali volio bih kada bismo u reprezentaciju doveli dva, tri mlađa igrača između 20 i 25 godina. Želja mi je i da u košarku uključimo još više osoba s invaliditetom, da podignemo rad u reprezentaciji na višu razinu, a moja tiha želja je da se pokuša oformiti i ženska reprezentacija u kolicima.


Kuharić će premijeru na mjestu izbornika hrvatske reprezentacije imati u srpnju kada je na rasporedu Europsko prvenstvo B divizije u Ateni. Smotra najboljih košarkaša Staroga kontinenta u kolicima već je dvaput odgođena zbog pandemije koronavirusa, pa se Kuharić nada da će treća za košarkaše biti sreća.


– U ovom je trenutku teško bilo što prognozirati. Posljednjih godinu dana nije bilo nikakvih reprezentativnih aktivnosti, a zbog koronavirusa upitna su i ligaška natjecanja. Tako da nitko ne zna u kakvom će stanju ekipe doći na europsko prvenstvo i sve će biti jedna velika nepoznanica. Mi smo dosad bili u donjem domu B divizije, kada se stvari malo poslože mislim da možemo doći u gornji dom, a tko zna, možda kroz nekoliko godina možemo napasti i A diviziju.


Kuharić bi u tom pohodu svakako volio računati i na dvojicu Riječana, Dejana Nišandžića i Luku Bukšu. Nišandžić je igrač Kostrene, dok je Bukša, nekadašnji svjetski juniorski prvak u bacanju kugle, viceprvak u bacanju diska i osvajač svjetske juniorske bronce u koplju, košarku počeo igrati u Kostreni iz koje je prešao u Brianteu84 nakon što su ga na jednoj ligaškoj utakmici gledali predstavnici talijanskoga kluba. Dokaz je to da je košarka u kolicima itekako popularan sport među osobama s invaliditetom.


Prva liga


– Iznimka nije niti Hrvatska u kojoj je košarka jedan od razvijenijih loptačkih sportova koji ima 11 klubova i okuplja više od 150 registriranih članova. I jedan od najmasovnijih kada su u pitanju osobe sa spinalnim ozljedama. Uvijek želimo da se u košarku uključe novi igrači koji bi htjeli probati igrati, kao i da se aktiviraju.


Upravo je to bio i razlog zbog kojeg je 2017. godine s radom počela Kostrena, koja se posljednje dvije godine, nakon nastupa u jedinstvenoj hrvatskoj ligi, natječe u Drugoj ligi.


– Druga liga je odličan filter za početnike da dobiju osjećaj i steknu iskustvo. Prošle godine liga je prekinuta zbog koronavirusa u trenutku kada smo u konkurenciji pet klubova zauzimali drugo mjesto. Desetog travnja u Koprivnici igramo prvu utakmicu ove sezone, u listopadu smo tako dobro trenirali, rekao bih da se idemo boriti za vrh. Teško da bismo mogli biti prvi, ali ciljali bismo na drugo mjesto. Sada nitko ništa ne zna, neki su trenirali, neki nisu, epidemiološke mjere su se različito provodile i važno je samo da sve krene. Kada se situacija normalizira, ambicija nam je ući u Prvu ligu kroz dvije godine.


Sport s dodatnom dimenzijom

Siniša Kuharić dobro je poznat i izvan sportskih krugova po brojnim humanitarnim projektima koje je pokrenuo. Jedan je od osnivača i trenera Košarkaškog kluba FSV, a osim kao trener u Kostreni, volontira i u radu s djecom u Centru za odgoj i obrazovanje.
– Sport osoba s invaliditetom je sport s dodatnom dimenzijom. Sadrži sve elemente sporta, treninge, natjecanja, sreću, tugu, s tim da su svi oni sami po sebi pobjednici. Gušt mi je raditi s ljudima koji su prevladali svoje probleme i poteškoće te su odlučili biti aktivni i baviti se sportom. To me najviše pokreće, oni su zapravo ti koji mene motiviraju, a onda vjerojatno i ja njih – rekao je Kuharić.