Kuharić dobiva nasljednika

Kostrena morala odustati od Prve lige košarke u kolicima: “Najviši rang se ne igra na temelju obećanja”

Katarina Blažević

PRVACI - Kostrena je u ožujku postala prvoligaš...

PRVACI - Kostrena je u ožujku postala prvoligaš...

Kostrena bi bila konkurentna u Prvoj ligi sa 150 tisuća kuna budžeta, a nije skupljena ni petina iznosa...



RIJEKA Košarkaški klub osoba s invaliditetom Kostrena u ožujku ove godine je ostvario svoj najveći uspjeh, osvojivši titulu drugoligaškog prvaka, a samim time i izborivši najviši rang hrvatske košarke u kolicima. U pet godina od osnutka kluba predsjednik Siniša Kuharić uspio je dosanjati svoj san, ali on se ipak još uvijek neće u potpunosti i ostvariti.


Klub iz Kostrene morao je odustati od Prve lige te će i sljedeću sezonu biti član drugoligaškog društva, a sve zbog – financija. Također, na skupštini će danas Kuharića na mjestu predsjednika kluba i službeno zamijeniti Dino Brozan.


– U principu mi predsjednički mandat i istječe te smo našli nekoga tko ima volje boriti se s vjetrenjačama, a to će biti Dino Brozan, koji je i igrač u klubu. Ostat ću kao trener u klubu te ću pomagati koliko mogu, a sve ostalo ostaje jednako kao dosad. Ostali imaju volje, mene je sve to s administracijom i obećanjima malo i prošlo – govori Siniša Kuharić, inače i izbornik hrvatske reprezentacije košarke u kolicima.




Košarkaški klub osoba s invaliditetom Kostrena pokrenut je još 2016. godine i do danas živi na temelju volonterstva i entuzijazma članova kluba. Za ravnopravnu borbu s ostatkom Prve lige trebalo bi ipak više od toga…


– Financije su najveći problem. Da bismo mi bili konkurentni u Prvoj ligi, trebali bismo dovesti još dvojicu igrača izvan Rijeke i okolice, platiti putne troškove i nešto za utakmice. Drugi je problem što bismo morali sve dići na višu razinu, pa tako i treninge te bi igrači i igračice morali češće dolaziti u dvoranu, a to je opet veći trošak. Treći je problem što, kada bismo posložili ekipu koja je konkurentna, ostaje nam četiri ili pet članova, koji trenutno nemaju tu kvalitetu igrati Prvu ligu te bismo ipak morali osnovati i drugu ekipu za Drugu ligu… A to sve povećava troškove. Kada sam sve to stavio na papir, jednostavno sam vidio da nema smisla ulaziti u cijelu priču – kaže Kuharić.


Ne radi se tu o prevelikim novcima za sportske okvire, Kostrena bi bila konkurentna u Prvoj ligi s otprilike 150 tisuća kuna budžeta.


– Nismo skupili niti petinu od tog iznosa, a ja nisam htio da uđemo u Prvu ligu na temelju nekih obećanja. Drugu ligu ćemo izgurati kao i dosad na temelju volonterstva, ipak tu imamo i manje obveza – objašnjava Siniša Kuharić.