Igor Prtorić

Trener košarkašica FSV-a na kraju turbulentne sezone: “I domaće igračice dale su puni doprinos ostanku”

Katarina Blažević

POSTIGNUTA AFIRMACIJA - Dorotea Brandić/Foto M. LEVAK

POSTIGNUTA AFIRMACIJA - Dorotea Brandić/Foto M. LEVAK

Bila je vrlo teška i turbulentna sezona, ali ostvarili smo najvažniji cilj, ostanak u ligi. Uz to afirmirali smo Doroteu Brandić, za koju mislim da može u budućnosti nositi klub - ocjenjuje Prtorić



RIJEKA Košarkašice FSV-a zaključile su još jednu premijerligašku sezonu, i to gotovo pa jednakim scenarijem kao i prethodne tri sezone otkako je riječki klub u društvu najboljih hrvatskih klubova. Igračice trenera Igora Prtorića dva kola prije isteka sezone osigurale su ostanak, a na kraju su sa šest upisanih pobjeda zauzele deveto mjesto u konkurenciji 12 ekipa.


Iako je rezultat sličan onima proteklih godina, u ovu su sezonu Riječanke ipak ušle bez inozemnih pojačanja te s vjerojatno jednom od najmlađih ekipa dosad. Juniorke i kadetkinje činile su veći dio ekipe, koja je velik udarac doživjela teškom ozljedom najbolje igračice Karoline Škara već u četvrtom kolu. Potom su se nizali porazi sve do dolaska Južnoamerikanki Myriam Lare te Waleske Perez na startu drugog dijela sezone. Iako je Perez ubrzo i otišla, Meksikanka Lara uvelike je pomogla u ostvarenju cilja.


Ostvaren cilj


– Bila je vrlo teška i turbulentna sezona, ali ostvarili smo najvažniji cilj, ostanak u ligi. Uz to afirmirali smo Doroteu Brandić, za koju mislim da može u budućnosti nositi klub. Morali smo posegnuti za dvjema inozemnim igračicama, od kojih je jedna otišla nakon nekoliko odigranih utakmica. Myriam Lara nam je puno pomogla, ali istaknuo bih da je ipak to bilo uz veliku pomoć domaćih igračica. I ne samo Brandić, koja je inače iz Siska, nego i Kajfeš, Tuftan, Bašek… Tu moramo i njih spomenuti, one su dale puni doprinos ostanku – objašnjava trener košarkašica FSV-a Igor Prtorić, koji je na klupi riječke ekipe više od godinu dana.




Realnost u FSV-u, ali i ponekim drugim hrvatskim klubovima, takva je da veliki dio minutaže u susretima Premijer lige dobivaju i kadetkinje kluba.


– Imali smo nekih sitnih ozljeda, ali neke mlade djevojke su iskoristile svoju priliku, dok su neke malo manje igrale, ali ima vremena za njih. Uvijek stavljam u igru igračice koje donose rezultat, a on nam je ipak bio primaran u ovom trenutku. Ostanak? Mislim da bi bio moguć i bez inozemnih igračica, ali bi to bilo puno teže izvedivo.


Godine uspjeha


Riječka ženska košarka najbolje je rezultate u posljednje vrijeme imala 2015. i 2016. godine kada je tadašnji Kvarner bio viceprvak države, a stigao je i do finala Kupa Ružica Meglaj-Rimac te do Final Foura Regionalne lige. Upravo je tada na klupi kao pomoćni trener riječke ekipe bio Igor Prtorić.


– Neusporediva je tadašnja ekipa s ovom sada. Tada smo imali puno iskusnije igračice, od kojih su neke bile i reprezentativke. Puno je lakše bilo igrati s njima… Možemo reći da smo ove godine imali puno lošiju ekipu nego proteklih sezona. Ove godine smo krenuli bez inozemnih igračica, otišle su tri važne igračice od prošle sezone, ali i izostanak Škare nas je jako poremetio. Ona nam je nosila jako puno, vrlo je važna igračica, a gotovo cijelu sezonu nije mogla igrati zbog ozljede.


Pojačanja za sljedeću sezonu? Još se ništa ne zna, imamo puno vremena. Igračice su sada 15 dana na odmoru pa ćemo onda vidjeti što će biti. Niti moja pozicija nije sigurna – zaključuje Igor Prtorić.