POI TOKIO

Tokio će postati jedini grad koji je dva puta bio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Nakon najboljih sportaša svijeta u glavni japanski grad polako dolaze i najbolji parasportaši koji će od 24. kolovoza do 5. rujna sudjelovati na 16. ljetnim Paraolimpijskim igrama.TOKIO Nakon burne 2020. godine i zbog pandemije odgođenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, u Tokiju se ovoga ljeta nastavlja “festival sporta”.


Nakon najboljih sportaša svijeta u glavni japanski grad polako dolaze i najbolji parasportaši koji će od 24. kolovoza do 5. rujna sudjelovati na 16. ljetnim Paraolimpijskim igrama.


Tokio će tako postati prvi grad na svijetu koji je po dva puta ugostio Olimpijske i Paraolimpijske igre.
Prve Olimpijske igre u Tokiju održane su 1964. godine. Ono što je zanimljivo je da su se Igre tada održavale u listopadu kada je vrijeme bilo povoljnije za sportaše u odnosu na srpanj i kolovoz kada je grad poznat velikim vrućinama, sparini i vlazi.


Tokio je tada ušao u povijest i kao prvi azijski grad domaćin Olimpijskih igara. U Japanu su održane i Zimske olimpijske igre 1972. u Sapporu, Zimske olimpijske igre 1998. u Naganu, te nedavno ljetne OI u Tokiju.


Glavni grad Japana ujedno je i prvi grad na svijetu koji će dva puta biti domaćin ljetnih Paraolimpijskih igara.


Prve su održane u studenom 1968. godine, a nastupilo je 750 sportaša iz 28 zemalja svijeta.


Peking će za šest mjeseci postati prvi grad koji je ugostio ljetne OI i POI, te zimske OI i POI. Ljetne Olimpijske i Paraolimpijske igre su održane 2008. godine, a zimske će biti početkom 2022.


Dodajmo i kako je austrijski Innsbruck jedini dva puta ugostio zimske POI i to 1984. i 1988.