Veldin Hodža

Talentirani vezni igrač trebao bi predstavljati budućnost Bijelih: “Godi interes drugih klubova, ali moja želja je prvo zaigrati za Rijeku”

Denis Frančišković

RIJEKINA MLADOST NA OKUPU - Filip Braut, Matija Frigan, Veldin Hodža, Adrian Liber i Ivan Smolčić/Foto HNK Rijeka

RIJEKINA MLADOST NA OKUPU - Filip Braut, Matija Frigan, Veldin Hodža, Adrian Liber i Ivan Smolčić/Foto HNK Rijeka

Trebao bih uskoro potpisati novi ugovor s Rijekom, želje nam se podudaraju, i klub i ja želimo da ostanem na Rujevici. Meni osobno uvijek je prvi san bio da zaigram za Rijeku, a onda u nekom klubu lige petice - kaže Veldin



RIJEKA Veldin Hodža, 19-godišnji vezni igrač Rijeke, zasigurno je onaj na kojeg će Rijekina struka obratiti posebnu pozornost tijekom priprema. Riječ je o dragulju riječke nogometne mladosti, izdanku domaće škole nogometa i talentu na koji su već neki klubovi bacili oko.


Veldin je u Rijeci od šeste godine, okušao se u svim uzrastima škole, potom u seniorskom nogometu u redovima drugoligaša Orijenta 1919, nakon čega je igrao u Hrvatskom dragovoljcu pod palicom aktualnog trenera Dragana Tadića, zajedno s velikom kolonijom Bijelih u Sigetu (Ivan Smolčić, Braut, Karicca, Kukoč, Bristrić, Matija Frigan, Galešić, Jurišić). Bila je to dobra prvoligaška škola za sve, temelj na kojem će Hodža i ostatak njegovih suigrača graditi svoje karijere.


– Hvala Bogu, sve protječe na zadovoljavajući način, a i godi ovaj alpski zrak, temperature su malo niže nego na Kvarneru – kaže Veldin Hožda u prvom izvještaju iz Kranjske Gore. – Naravno da sam sretan što sam na okupu sa seniorskom momčadi. Iza nas su dva i pol tjedna u kojima se dosta i naporno radilo, a iza nas su i dvije dobre provjere.




Treneri Tadić i Budicin nisu nepoznanica, naprotiv. Samim tim su i prilagodba i rad jednostavniji.


– S Tadićem sam radio u Hrvatskom dragovoljcu, a Buducin me trenirao u mlađim kategorijama. Drago mi je da gradimo riječku priču, s domaćim trenerom i onima koje poznaješ od ranije lakše se razumjeti. Lakše je pohvatati neke njihove ideje i želje. S te strane nema nikakvih problema, zadovoljan sam, kao i ostatak suigrača.


Gol Lokosima


Drugoligaška priča s Orijentom 1919 trajala je godinu dana. Veldin je tada prvi put osjetio što sa sobom nosi seniorski nogomet.


– Bila je to dobra škola za mene. Puno dobrih igrača na okupu i puno lijepih trenutaka. Naučio sam nešto novo o nogometu i neke nove stvari koje možda ranije nisam znao. Turbulentna sezona na Krimeji? Bio sam tamo kada smo bili jesenski prvaci, a poslije se dogodila jedna crna rupa, što se događa svima. Drago mi je što su se na kraju ipak uspjeli izvući i sačuvati drugoligaški status.


Hodža je u Hrvatskom dragovoljcu odigrao 16 utakmica u kojima je uvijek bio u startnoj postavi te je zabio jedan gol Lokomotivi.


– Lijepo je igrati Prvu HNL, pogotovo kad igraš svaku utakmicu. To je za mladog igrača najvažnije. Pamtim najviše baš tu prvu utakmicu u kojoj sam zabio spretan gol. Ali, pamte se posebno i utakmice protiv najjačih momčadi.


U Rijeci je od prvoga dana počela borba za status i ostanak s najboljima.


– Treneri su nam odlučili pružiti priliku, a sad je sve na nama i da je pokušamo iskoristiti. Želimo pokazati što znamo na terenu, a što će to kome u konačnici donijeti, tek treba vidjeti.


Modrić i Özil, Real i Dinamo

Po pitanju igračkih uzora Veldin ne mora razmišljati puno.


– To je Luka Modrić, a sviđa mi se i kako igra Mesut Özil. Klub nakon Rijeke? Real Madrid. Zanimanje Dinama za mene? Stvarno ne znam ništa o tome. Ali, svakom igraču godi kad neki klub pokazuje interes za njega – kaže Veldin.

HNL i mladi


Veldin igra zadnjeg veznog igrača, ali posebno voli krenuti naprijed, sudjelovati u kreaciji napada.


– Mogu igrati i prednjeg veznog, volim dolaziti u završnicu akcija. Konkurencija u vezi je pozitivna i to je jako dobro. Mlađi sam od Selahija, Vrančića i Alavareza i mogu od njih nešto naučiti. To su sve jako dobri igrači i drago mi je da se natječem s njima. Prinove su se jako dobre uklopile, mislim da sve ide jako dobro.


Ocjena dviju pripremnih utakmica? Ima li, po Hodžinom mišljenju, dosta vremena za dobre pripreme.


– Dobro smo igrali, bilo je i nekih pogrešaka, ali to je sastavni dio nogometa. Tek smo se okupili, ali mislim da smo na dobrom putu. Fizički napori? Naravno da nije lako, dva su treninga dnevno, ali tako je to u ovoj fazi. I umor je sada sasvim normalan. Mogu reći da sam već navikao na to… Istina, sve brzo počinje i probat ćemo se pripremiti najbolje što možemo. S vremenom će do izražaja dolaziti naš rad. Uvijek je ljepše igrati pred svojim navijačima, ali mislim da ćemo bez velikih problema prebroditi ta dva startna gostovanja. Šveđani? Ima vremena za njih. Sad razmišljamo samo o sljedećem treningu i utakmici.


Prva HNL iz kuta jednog izrazito mladog igrača?


– Prošle sezone je bilo baš zanimljivo. Šteta što je Rijeka ranije ispala iz utrke, iako je po meni igrala najbolji nogomet. Puno mladih dobiva priliku u svim klubovima, što je posebno pohvalno. Drago nam je svima što se podigla razina hrvatskog ligaškog nogometa.


Hodža je igrač koji bi uskoro trebao produljiti suradnju s matičnim klubom.


– Trebao bih uskoro potpisati novi ugovor s Rijekom, vidjet ćemo u dogovoru s klubom kako ćemo to riješiti. Želje nam se podudaraju, i klub i ja želimo da ostanem na Rujevici. Meni je osobno uvijek prvi san bio da zaigram za Rijeku, a onda u nekom klubu lige petice. A tu mi je na prvom mjestu engleska liga – zaključio je Hodža.