Borba za EP

Sutrašnji dvoboj u Poreču ključan za rukometašice Hrvatske: “Siguran sam da ćemo se veseliti, iako smo oslabljeni”

Hina

Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Već smo navikle igrati oslabljenje. Nemamo sreće s tim, ali nadam se da ćemo odraditi posao na pravi način. Borit ćemo se, bacit ćemo se na glavu jer same znamo koliko je ova utakmica važna - kaže Milosavljević



POREČ Nedjelja je dan odluke za hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju koja od 18 sati, protiv Češke u Poreču, igra najvažniji susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se krajem godine odigrati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.


U tom dvoboju samo pobjeda donosi siguran odlazak na novo veliko natjecanje. Matematika će doduše reći da postoji i opcija ako Hrvatska osvoji bod, ali tada više ne bi same hrvatske rukometašice odlučivali o svojoj sudbini, već bi trebale pomoć drugih. Inače, podsjetimo kako su Hrvatice na posljednjem Europskom prvenstvu osvojile brončanu medalju.


Zato će ekipa koju vodi Nenad Šoštarić, iako prilično oslabljena, morati maksimalno zapeti u porečkoj dvorani i dati posljednji atom snage da stigne do pobjede koja joj jamči odlazak na 12. europsku smotru.




„Pogledali smo utakmicu u kojoj je Češka slavila protiv Francuske. Pogledali smo i naš međusobni meč iz Zlina. Apsolutno smo spremni za nedjelju i za sve što nas čeka protiv Češke. Ovo je odlučujuća utakmica i iako ćemo je odigrati oslabljeni siguran sam da ćemo se veseliti na kraju“, najavio je izbornik Šoštarić koji je nastavio s najavom ogleda.


„Čehinje su jače nego kada smo igrali u Zlinu. Pazite, zabile su Francuskinjama 31 pogodak iako je Francuska tu utakmicu stvarno odigrala slabo. Naš je posao jednostavan. Moramo igrati kao ekipa i ne oslanjati se na pojedince. Moramo biti maksimalno agresivni u obrani, trčati u napadu. Puno se kretati i napadati prostor. Moramo izbjeći tučnjavu na parketu. Ono što je jako važno za ženski hrvatski rukomet jest da nam ova pobjeda donosi kontinuitet igranja na velikim natjecanjima. Moramo to ostvariti“.


Tri dana nakon dolaska iz Graza, reprezentacija je maksimalno iskoristila za oporavak od teškog susreta s Ukrajinom, ali i detaljnu analizu Češke. Na listi onih koje su ozlijeđene i upitne su Larissa Kalaus, Tea Pijević, Katarina Ježić, Ivana Dežić, Tena Petika, Gabrijela Bartulović, a sada je pridodana i Dora Krsnik. Ona je prilikom jednog pada u Grazu dobila ozbiljan udarac. Snimanje u Rijeci pokazalo je da ima ozbiljne kontuziju te neće nastupiti u nedjelju.


„Već smo navikle igrati oslabljenje. Nemamo sreće s tim, ali nadam se da ćemo odraditi posao na pravi način. Borit ćemo se, bacit ćemo se na glavu jer same znamo koliko je ova utakmica važna. Češka je dobila vjetar u leđa tom pobjedom protiv Francuske, ali i mi smo odigrale vrlo dobro protiv Ukrajine u Grazu“, dodala je Dejana Milosavljević.


U prvom susretu s Češkom u Zlinu Hrvatska je pobijedila 26-24. Tea Pijević imala je tada čak 15 obrana. Po šest pogodaka dale su Dora Krsnik i Valentina Blažević. Kod Češke daleko je najbolja bila Marketa Jerabkova s čak 11 pogodaka.