Plavi žele novi trofej

Sudar neočekivanih aktera u večerašnjem UEFA Superkupu, hrvatski reprezentativac borit će se za prvi ovosezonski međunarodni trofej

Davor Petrović

Mateo Kovačić/Foto REUTERS

Mateo Kovačić/Foto REUTERS

helsea je u svojoj povijesti četiri puta igrao za Superkup, a više nastupa od njega u tim utakmicama imaju samo: Barcelona (9), Milan (7), Real Madrid (7) te Liverpool i Sevilla (po 6). Još veću glad za uspjehom imaju u Villarrealu, kojem osvojena Europska liga predstavlja tek drugi trofej u 98-godišnjoj povijesti kluba



ZAGREB Nije pretjerano reći da večerašnje izdanje UEFA Superkupa u Belfastu predstavlja sudar neočekivanih aktera. Naime, rijetki su prošle sezone vjerovali da je Chelsea u stanju pokoriti konkurenciju velikana u Ligi prvaka, odnosno da Villarreal može osvojiti Europsku ligu. No na kraju se upravo to dogodilo i ta su dva kluba izborila pravo na utakmicu koja donosi prvi međunarodni trofej u novoj sezoni.


Budući da pandemija COVID-19 traje već jako dugo, možda je suvišno isticati da će Chelsea i Villarreal igrati u kontroliranim uvjetima, što znači da će na tribinama biti mjesta za samo trinaest tisuća navijača. Doduše, to čak i nije preveliko odstupanje od normalnog jer Windsor Park u Belfastu, prema službenim podacima, ima kapacitet od 22 tisuće sjedećih mjesta.


Povrh toga, na stadion mogu ući samo osobe koje posjeduju negativni test na koronavirus. Naravno, uz ulaznicu. Svi će ostali morati biti podvrgnuti testiranju na licu mjesta ako žele stići do svog mjesta na tribini. Osim toga, strogo je zabranjena prodaja pića i hrane u krugu stadiona.




Savršeno je jasno da taj dio najmanje zanima nogometaše obiju momčadi. Chelsea želi još jednu »kantu«, nakon što je u nokaut-fazi Lige prvaka redom rušio Atletico Madrid, Porto, Real Madrid i Manchester City.


– Nastavljamo tamo gdje smo stali na kraju prošle sezone. Pred nama je težak izazov u kojem krećemo od nule. Ove sezone imamo mnogo ciljeva i želimo osvojiti što je više moguće trofeja, a ovo je samo početak – poručuje Antonio Rüdiger.


Inače, Chelsea je u svojoj povijesti četiri puta igrao za Superkup, a više nastupa od njega u tim utakmicama imaju samo: Barcelona (9), Milan (7), Real Madrid (7) te Liverpool i Sevilla (po 6). Londonski su plavci pobijedili Real Madrid 1998. godine, a 2012., 2013. i 2019. su gubili od Atletica, Bayerna i Liverpoola.


Još veću glad za uspjehom imaju u Villarrealu, kojem osvojena Europska liga predstavlja tek drugi trofej u 98-godišnjoj povijesti kluba. Žuta podmornica, naime, u svojim trofejnim vitrinama ima samo jedan naslov pobjednika treće lige, u sezoni 1969./70. Preciznije, Villarreal se kroz rangove natjecanja gotovo uvijek penjao kao drugoplasirani.


– Pred nama je velika utakmica s iznimno uglednim suparnikom. Međutim, u tu kategoriju spada i Manchester United, koji smo pobijedili u finalu Europske lige. Vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti i jedva čekamo početak utakmice za Superkup – kaže Gerard Moreno, koji je početkom ovog tjedna produžio ugovor s Villarrealom do 2027. godine, na oduševljenje čelnika i navijača kluba.