Hrvatska ekipno četvrta

Stjepko Kesić osvojio broncu na SP-u u podvodnom ribolovu: “Moj san se ostvario”

Valentina Prokić

SVJETSKA BRONCA - Stjepko Kesić s barkariolom Sandijem Peruškom/Foto V. PROKIĆ

SVJETSKA BRONCA - Stjepko Kesić s barkariolom Sandijem Peruškom/Foto V. PROKIĆ

Stjepko Kesić osvojio je broncu, Hvaranin Antonio Buratović završio je na devetom mjestu u konkurenciji 59 ribolovaca iz 19 zemalja, dok je Slaven Čubrić natjecanje zaključio na 16. mjestu



ARBATAX Hrvatski reprezentativac Stjepko Kesić osvojio je brončanu medalju na 32. Svjetskom prvenstvu u podvodnom ribolovu, održanom u akvatoriju talijanskog otoka Sardinija, u zoni grada Arbataxa. Kesić je, nakon što je prvog dana natjecanja bio treći u poretku, sjajno odradio i drugi dan natjecanja, koji je završio na četvrtom mjestu, što mu je u konačnom zbroju postotnih bodova bilo dovoljno za osvajanje bronce.


– Moj san se ostvario – bio je prvi Kesićev komentar nakon što je primio medalju.


– Očekivao sam, ako bude sve kako sam planirao, biti među prvih deset. Međutim, ovo nisam planirao ni u najluđim slovima – dodao je zadovoljni Splićanin, kojemu je ovo dosad najbolji rezultat na velikim međunarodnim natjecanjima.




Tako je hrvatski podvodni ribolov nakon devet godina i svjetske bronce Daniela Gospića dobio svjetsku medalju zahvaljujući Splićaninu Stjepku Kesiću te njegovom barkariolu Sandiju Perušku. Kesić je drugog dana natjecanja na žici imao 14 riba – sedam škarpina, dva ugora, kavalu, tri šarga i tabinju, što mu je donijelo 21960 težinskih bodova.


Kristina Šiprak deveta na svijetu

Jedina hrvatska predstavnica u ženskom dijelu natjecanja Malološinjanka Kristina Šiprak osvojila je deveto mjesto u konkurenciji 16 natjecateljica iz devet zemalja. Šiprak s barkariolom Petrom Prkićem, nakon što prvog dana natjecanja nije imala važeći ulov, drugog je dana ulovila šarga teškog 592 grama, što joj je donijelo 1192 težinska boda. Sve tri medalje, kao i ekipni naslov, pripao je Španjolkama. Svjetska prvakinja je Magdalena Sart Bonin, druga je Alexandra Prat Prat, a treća Ainhoa Abellan Lopez. Drugo mjesto u ekipnom poretku odnijele su natjecateljice iz SAD-a, a treće Talijanke.

Talijanima kruna


Naslov svjetskog prvaka s dva prva mjesta i 200 postotnih bodova osvojio je Talijan Giacomo De Mola, dok je titula viceprvaka svijeta pripala Španjolcu Oscaru Cervantesu, koji je oba dana bio drugoplasirani te je natjecanje završio sa 169,06 postotnih bodova. Kesić je imao 152,09. Najbolju svjetsku petorku zatvorila su dva grčka reprezentativca, četvrti Ioannis Sideris i peti Gerasimos Kavvadias.


 MEDALJA POSLIJE DEVET GODINA - Hrvatska reprezentacija

MEDALJA POSLIJE DEVET GODINA – Hrvatska reprezentacija


– Mogao sam možda bolje jer prvi dan nakon sat i pol vremena Oscar Cervantes i ja smo se sreli na jednoj poziciji na kojoj je Oscar ulovio četiri škarpine, a ja jednu. To je moja greška jer sam znao gdje su škarpine, ali sam ih tražio s druge strane kamena u ta tri zarona. Mogao sam uloviti jednu validnu, ali ju nisam htio pucati jer sam mislio da nije validna i Oscar ju je ulovio, a zapravo smo ih mogli podijeliti. Prvi dan sam promašio dvije ribe, drugi jednu – rekao je Kesić.


Drugi hrvatski predstavnik Hvaranin Antonio Buratović, kojemu je barkariol bio izbornik Mislav Čalo, završio je na odličnom devetom mjestu u konkurenciji 59 ribolovaca iz 19 zemalja, dok je treći natjecatelj Slaven Čubrić s barkariolom Darijom Babićem, inače ribolovcem riječkog Lubena, natjecanje zaključio na 16. mjestu.


U ekipnom poretku slavili su Talijani, De Mola, Corrias i Maccioni s 379,98 postotnih bodova, ispred Španjolske s 361,98 (Cervantes, Hidalgo, Garcia, Cruz) i Grčke (Sideris, Kavvadias, Ringas) s 313,58 postotnih bodova, dok su hrvatski reprezentativci završili četvrti.