Sardinija domaćin

Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu sudjeluje na Svjetskom prvenstvu: “Sve do 12. mjesta je odličan rezultat”

Valentina Prokić

HRVATSKI ADUTI - Slaven Čubrić, Kristina Šiprak, Dario Babić, Petar Prkić, Sandi Peruško, Stjepko Kesić, Antonio Buratović/Foto HSŠRM

HRVATSKI ADUTI - Slaven Čubrić, Kristina Šiprak, Dario Babić, Petar Prkić, Sandi Peruško, Stjepko Kesić, Antonio Buratović/Foto HSŠRM

S obzirom na to kako je Hrvatska u podvodnom ribolovu uvijek zauzimala visoka mjesta, pogotovo u momčadskoj kategoriji, nadam se kako ćemo i ovaj put nastaviti u tom smjeru - kaže izbornik Čalo



ARBATAX Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu u sastavu Stjepko Kesić (Strožanac Podstrana), Antonio Buratović (Periska Ploče), Slaven Čubrić (DPS Zagreb), Sandi Peruško (Marlera Ližnjan), Dario Babić (Luben Rijeka), Petar Prkić (Split) i Kristina Šiprak (Udica Mali Lošinj), predvođeni izbornikom Mislavom Čalom, sudjeluje na 32. Svjetskom prvenstvu, koje se održava na Sardiniji u akvatoriju Arbataxa.


Na prvenstvu će se natjecati 19 reprezentacija svijeta u muškoj konkurenciji, dok će se u ženskoj konkurenciji na prvoj svjetskoj smotri natjecati podvodne ribolovke iz šest zemalja. Najveća hrvatska uzdanica je Stjepko Kesić, koji je protekle tri godine zaredom osvajao naslov državnog prvaka, a prije toga je bio pet puta drugi. Najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima mu je deveto mjesto.


– Uhvatit će se ribe, dosta je teško naći pozicije, a i kad se nađu, na širokom su području jer je to veliko prostranstvo. Sve što sam našao je do 40 metara, ako ima što dublje od toga, ne znam jer nisam tražio. Vrlo je teško naći takvu poziciju na tako ogromnom području, treba puno više vremena za pripremu i pregled. Riba će se loviti do 40 metara, i to kavale i šarge te koja škarpina ili tabinja. Za prvo mjesto će trebati 20 riba po danu, to je moje mišljenje. Što se očekivanja tiče, dat ću sve od sebe da budem što bolji, ali mislim da bi plasman do 12. mjesta bio odličan rezultat u ovakvoj konkurenciji – rekao je Stjepko Kesić nakon tjedan dana priprema u zonama natjecanja.


Otvaranje u petak




Kesiću asistira ližnjanski podvodni ribolovac Sandi Peruško, koji će uz njega biti i tijekom dva dana natjecanja, u subotu i nedjelju, a svečanost otvaranja zakazana je za petak u 18 sati.


Hvarski ribolovac Antonio Buratović iza sebe ima dvije titule prvaka i dvije titule viceprvaka Hrvatske, dok je Slaven Čubrić dva puta bio treći na nacionalnim prvenstvima, te sedmi na SP u Grčkoj 2016. Obojica su duboki lovci, iskusni i znaju kako pronaći i uloviti ribu.


Svjetsko prvenstvo na Sardiniji trebalo se održati u rujnu prošle godine, no zbog pandemije je otkazano i premješteno na ovu godinu. Za istaknuti je da je Italija domaćin velikog međunarodnog natjecanja prvi put nakon 20 godina. Naime, 2001. godine upravo u Arbataxu održalo se Euro-afričko prvenstvo, a dvije godine ranije u San Teodoru na Sardiniji Italija je organizirala svoju posljednju svjetsku smotru. Prije 23 godine u San Teodoru naslov svjetskog prvaka osvojio je legendarni Talijan Renzo Mazzari, a Italija je osvojila i ekipno prvo mjesto. Uz Mazzarija nastupile su još dvije talijanske legende podvodnog ribolova, Riccardo Molteni i Nicola Riolo.


Na Euro-afričkom prvenstvu u Arbataxu također je pobijedio Talijan Stefano Bellani, a Italija je bila prva i u ekipnoj konkurenciji. Te godine najbolje plasirani hrvatski natjecatelj bio je današnji izbornik Mislav Čalo na 13. mjestu, dok je u ekipnom poretku Hrvatska završila peta. Uz Čalu lovili su još Riječanin Boris Reinić (18.) i Dario Marinov (19.).


Najspremniji lovci


– Prvu trojku čine naši najdublji i može se reći najspremniji lovci s jako puno iskustva u međunarodnim natjecanjima. Sardinija je za sve izazov jer se radi o tipično mediteranskom načinu lova. Očekuje se velika vidljivost (i iznad 30 metara), prosječna temperatura mora je oko 25 stupnjeva s dubokim termoklimom. Lovna dubina koja se najavljuje kretat će se između 25 i 55 metara.


S obzirom na to kako je Hrvatska u podvodnom ribolovu uvijek zauzimala visoka mjesta, pogotovo u momčadskoj kategoriji, nadam se kako ćemo i ovaj put nastaviti u tom smjeru. Nezahvalno je bilo što prognozirati, ali 100 posto snage i znanja na terenu je ono što se od svih reprezentativaca može očekivati – rekao je izbornik Mislav Čalo.


Prvi kandidati za naslov su domaći ribolovci Giacomo De Mola, Dario Maccioni i Kristian Corrias, koje vodi iskusni Marco Bardi. Glavni konkurenti su Španjolci koje također vodi iskusnik i bivši svjetski prvak Pepe Vigna, a predstavljat će ih Oscar Cervantes, Angel Cruz i Oscar Hidalgo te Grci s iskusnim Giannisom Siderisom, viceprvakom svijeta iz 2016., brončanim Gerasimosom Kavvadiasom te Yiannisom Ringasom. Tu je Portugal s Andreom Dominguesom, ali bez branitelja naslova iz 2018. Jodyja Lota. No, veliki iskorak pokazuju i ostale nacije poput Južne Afrike, koju predvodi prvak Jaco Blignaut i koji je na Sardiniji više od mjesec dana.