Drugoligaš iz Mavrinaca

Stilinović analizira jesenski dio sezone Grobničana: “Možemo puno više od ostanka u ligi”

Ivan Volarić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Pokušat ćemo sve napraviti da Grobničan iduće godine bude bolji, igra atraktivnije i uključi se u borbu za vrh - rekao je Predrag Stilinović, koji po svemu sudeći nastavlja raditi s ekipom



RIJEKA Pobjedom nad Zagorcem na Mavrincima je stavljena »točka na i« u konačnici ipak relativno uspješne polusezone. Jasno, gledano iz perspektive prošloga ljeta, to se možda ne čini tako, ali ako se uzme u obzir da su nogometaši Grobničana veći dio jeseni proveli na samom začelju ljestvice, a pobjedom u posljednjem kolu se dignuli nadomak zone spasa, onda će u klubu ipak imati razloga za zadovoljstvo tijekom predstojećih blagdana.


Trener Predrag Stilinović vodio je momčad u posljednjih osam kola i osvojio sedam bodova, njegov prethodnik Dušan Gruevski imao je utakmicu manje i osvojio tri boda manje.


– Kada sam došao, bilo je očigledno da puno stvari nije kako treba biti i da se u svim segmentima treba napraviti korak naprijed. Uzet ćemo za primjer samo gol-razliku. Otkada sam došao, primamo 1.2 gola po utakmici, a dajemo jedan gol. Ono što bih htio, a to bi onda bila borba za prvih četiri-pet pozicija, je da postižemo dva gola po utakmici, a primamo 0.8. S tog aspekta došli smo vrlo blizu u fazi obrane, a u napadu još ima dosta prostora.




Ono što je važno je da smo utakmice gubili s golom razlike i da je sve to bilo vrlo tijesno – započeo je Predrag Stilinović svoju analizu nogometne jeseni na Grobniku.


Problem krilnih napadača


– S aspekta faze napada imamo problema po krilnim pozicijama gdje se neki mlađi igrači nisu baš snašli kako su trebali i to je jedan od problema – nastavio je trener Grobničana. – To smo pokrivali s veznim igračima. U tom dijelu ćemo pokušati u stanci pronaći igrače, koji bi pokrili te pozicije. Imamo nekih mlađih igrača koji imaju potencijal, ali treba im još šest mjeseci rada. Imali su i problem s fizičkom pripremom, te s ozljedama. Čak neki juniori Rijeke nisu bili dovoljno spremni niti po jednom segmentu. Računao sam da bi do stanke trebali imati 14-15 bodova.


Dakle, u malom smo zaostatku, ali nismo više zadnji. Uključili smo se u aktivnu borbu. Primarni cilj je osigurati drugoligaški status. Veseli me da smo prema svim procjenama igrali dosta dobro i da smo se po igri nezasluženo našli tu gdje jesmo. Međutim, nema lažnog optimizma, čeka nas borba i zato ćemo nastaviti s radom u stanci. Uz ozbiljnost, maksimalni angažman igrača, dobro ćemo se spremiti i onda probati u prvim kolima riješiti pitanje drugoligaškog statusa. Jer, ako se uđe u zadnjih pet, šest kola s neizvjesnim statusom, to može biti vrlo opasno.


Veliki iskoraci


Stilinović je kod dolaska u Grobničan najavio da će ostati do polusezone, a onda ponovo sjesti s klupskom Upravom i razgovarati o daljnjoj suradnji.


– Upoznali smo se bolje u ovom razdoblju, Grobničan je ambiciozna sredina s ambicioznim ljudima koji to vode. Nemaju samo ambiciju da se ostane u ligi. Napravljeni su veliki iskoraci u infrastrukturi i ambicija je borba za vrh, pa čak i viši rang natjecanja. Najvažnije je raditi u sredinama koje su ambiciozne.


Na kraju krajeva, niti ja ne želim završiti karijeru u drugoligaškoj, odnosno trećeligaškoj sredini. Pokušat ćemo sve napraviti da Grobničan iduće godine bude bolji, igra atraktivnije i uključi se u borbu za vrh – nastavio je Stilinović, koji je bio dio Pomorca u vremenima kada se od četvrtoligaša stvorio prvoligaški hit iz Žuknice.


– Sigurno da Grobničan ima potencijala za tako nešto. Kada smo bili u Pomorcu, ljudi u klubu nisu vjerovali da se može do Prve lige. Nasmijali su se kada je pokojni Mladen Romić uoči početka sezone pitao predsjednika koliko iznosi nagrada za plasman u Prvu ligu. Na kraju smo postali prvoligaši. S malim korekcijama u igračkom kadru vjerujem da Grobničan može biti prvi i otići u viši rang, a onda su sva vrata otvorena – zaključio je Stilinović, koji će držati momčad na okupu do 20. prosinca, a onda će se tijekom praznika nastaviti s individualnim radom. Pripreme bi trebale početi 9. siječnja, prvenstvo se nastavlja krajem veljače…