Tenis

Splitski derbi danas otvara 33. izdanje umaškog ATP turnira: “Nema napetosti i panike”

Zlatko Horvat

S PARIŠKE NA UMAŠKU ZEMLJU - Dino Prižmić/Foto P. FIGURA

S PARIŠKE NA UMAŠKU ZEMLJU - Dino Prižmić/Foto P. FIGURA

Prižmić je juniorski pobjednik Roland Garrosa i jedan od četvorice u ovogodišnjem ždrijebu umaškog turnira kojima je to pošlo za reketom



UMAG Derbijem između splitskih dobitnika pozivnica, 17-godišnjeg Dina Prižmića i pet godina starijeg Duje Ajdukovića, danas u 16.30 sati otvara se 33. izdanje Plava Laguna Croatia Opena. Prižmić je juniorski pobjednik Roland Garrosa i jedan od četvorice u ovogodišnjem ždrijebu umaškog turnira kojima je to pošlo za reketom. Uz Marina Čilića (2005.), na pariškoj zemlji velike stvari najavili su Stan Warinka (2003.) i Australac Alexei Popyrin (2017.).


– Nema neke napetosti, čak jedva čekam odigrati taj meč – kaže Dino Prižmić, 296. igrač svijeta, koji je napravio prilično velik skok u ovih sedam mjeseci zahvaljujući četirima četvrtfinalima na challengerima. – Za mene to je normalan meč, kao sa svakim drugim suparnikom, samo što je Duje iz Splita. Nema nikakve panike, želim samo odigrati najbolje što mogu. Duje i ja smo dosta trenirali zajedno, nema nepoznanica. Nema prednosti ni s jedne strane, i on će htjeti iskoristiti priliku najbolje što može. Nema favorita, meč je otvoren.


Predaja
Prošle godine Prižmić je predao susret prvoga kola Španjolcu Bernabi Zapata Mirallesu zbog ozljede trbušnog zida. Tada je Splićanin stigao u Umag kao europski juniorski viceprvak. Sada je stigao kao pariški juniorski pobjednik.




– Pariz me nije promijenio. Treneri su mi govorili da je možda bolje da ga ne igram, ali ja sam želio vidjeti kako se nosim s pritiskom. Odlučio sam odigrati i drago mi je da sam se potvrdio i pokazao da se mogu nositi s pritiskom. Nema promjena, barem ne kod mene.


Trenirao je u paklenom terminu na stadionu koji nosi ime njegovog slavnog sugrađanina Gorana Ivaniševića.


– Skoro svaki dan trenirao sam praktički po najtežim uvjetima, to je postalo čak i normalno. Prvog dana trenirao sam na stadionu s Marinom Čilićem i trebalo mi je sat vremena da se priviknem na ambijent. Sada je sve ok. Marin? Djeluje jako uvjerljivo. Ne znam koliko ga još smeta, ali igra ozbiljan tenis.


Prižmić je još jedan tenisač s Firula, koji može ostaviti dubok trag. Za sada je na dobrom putu, iako mu je tek 17 godina.


– Ne znam koja je tajna Splita i velikih tenisača, možda karakter. Krenuo sam s pet godina s nogometom, ali sa sedam sam se okrenuo tenisu. U tenisu si sam, možeš sam donositi odluke, dok je u nogometu kaos. Nekome ne dodaš i on se naljuti. Ovdje si sam na terenu, sam razmišljaš, sam igraš i to mi je najbitnije. To što je Split dao tolike teniske velikane meni nije teret, naprotiv. Drago mi je što ih ima toliko. I neka ih bude još.


Prvih 200
Prižmić je prvi na listi Splićana koji mogu ostaviti trag. Početak je obećavajući.


– Želio bih napraviti što bolji rezultat da nekako mogu zaigrati s igračima koji su već jako dobro rangirani. Kada je u pitanju sezona, želio bih završiti među prvih 200. To je cilj. Znam da će sada biti sve teže. Jednog dana želio bih ući u prvih sto. Vjerujem da s dobrim tenisom mogu napraviti odlične rezultate, ali neću isticati brojeve. Moj je forte to što se borim do posljednjeg poena.


To možemo očekivati i danas protiv Ajdukovića.


Prižmić ima priliku upisati prvu ATP pobjedu, Ajduković drugu s obzirom na to da je prije dvije godine baš u Umagu pobijedio Argentinca Collarinija. Ajduković je u Umag stigao nakon polufinala challengera u Troyesu, izborenog iz kvalifikacija, što znači da je u formi. Sve to sugerira da će otvaranje 33. izdanja biti pravi derbi.