Veliki povratak

Španjolska teniska senzacija branit će naslov u Umagu: Hrvatska dio bajke Carlosa Alcaraza

Zlatko Horvat

Carlos Alcaraz i Juan Carlos Ferrero/Foto ATP Umag

Carlos Alcaraz i Juan Carlos Ferrero/Foto ATP Umag

Mnogi Alcaraza vide i kao jednog od glavnih favorita u Roland Garrosu. Čvrsto vjerujemo da će svim ljubiteljima tenisa u tjednima koji dolaze ispisati još bolju pozivnicu za dolazak u Stella Maris krajem srpnja - kaže direktor turnira Tomislav Poljak



RIJEKA Svjetska teniska senzacija, 19-godišnji Španjolac Carlos Alcaraz, potvrdio je povratak na Plava Laguna Croatia Open. Na ATP turniru u Umagu, koji se igra od 25. do 31. srpnja, branit će naslov osvojen prošle godine u finalu protiv Francuza Richarda Gasqueta, kada je osvojio prvi ATP u karijeri kao 73. igrač svijeta.


Alcaraz je danas šesti igrač svijeta poslije trijumfa na Masters 1000 turniru u Madridu uz pobjede nad prvim (Đoković), trećim (Zverev) i četvrtim (Nadal) igračem svijeta u nizu. Time je postao prvi tenisač koji je dobio Đokovića i Nadala na istom turniru na – zemlji. Mladi Španjolac već je vlasnik pet trofeja, a dva su Masters 1000 turniri – Madrid i Miami.


– Zahvalan sam što vam mogu poručiti da se ove godine vraćam u Umag iz kojeg nosim lijepe uspomene. Nadam se da ću obraniti naslov i da ćemo se vidjeti tamo – izjavio je Alcaraz.




Mladić iz Murcije započeo je meteorski uspon na ATP Touru baš prošlogodišnjim naslovom u Umagu. Ove godine ima omjer 28-3 i više ATP bodova osvojio je samo Rafael Nadal, koji je trijumfirao na Australian Openu i upisao rekordni 21. Grand Slam naslov. Legendarni Španjolac ima samo 70 bodova više od Alcaraza, koji je u 2022. vodeći s četiri trofeja. Osim u Madridu i u Miamiju, slavio je u Rio de Janeiru i Barceloni.


– Potvrda Carlosova povratka nagrada je za višegodišnji rad ljudi koji vode Plava Laguna Croatia Open Umag. Alcaraza smo prepoznali kao 15-godišnjaka i ponudili njegovu timu, predvođenom legendarnim Juanom Carlosom Ferrerom, pozivnicu za kvalifikacije 2019. te višegodišnju suradnju. Upravo zato imamo privilegij biti dio njegove bajke i ponovo ga ugostiti u Umagu, Istri i Hrvatskoj – rekao je direktor turnira Tomislav Poljak.


Bolji od Novaka


Nikola Pilić, legenda hrvatskog tenisa, ocjenjuje da je Alcaraz bolji nego što su bili Novak Đoković i Marin Čilić u njegovim godinama, te da ove godine može osvojiti prvi Grand Slam naslov. U Umag može doći kao pariški pobjednik…


– Mnogi ga vide i kao jednog od glavnih favorita u Roland Garrosu. Čvrsto vjerujemo da će svim ljubiteljima tenisa u tjednima koji dolaze ispisati još bolju pozivnicu za dolazak u Stella Maris krajem srpnja – smatra Poljak.


Sve je počelo 2019. u Milanu, na Bonfigliju, prestižnom juniorskom turniru. Alcaraz je izgubio u drugom kolu od prvog nositelja Amerikanca Emilija Nave u trećem setu.


– Razgovarao sam tada s njegovim trenerom Juanom Carlosom Ferrerom i menadžerom Albertom Molinom. Objasnio sam im da dajemo mladim igračima pozivnice i vežemo ih ugovorom. Carlos tada nije igrao jer je Umag bio poslije Wimbledona, 2020. turnira nije bilo zbog pandemije, dok je lani došao i osvojio turnir. Sada se vraća – dodaje Poljak.


Prije točno 20 godina Španjolac David Ferrer je iz kvalifikacija došao do umaškog finala. Bio je to početak velike karijere, koju je ispratio i Molina. Sada je Alcaraz njegova prva zvijezda.


– Vodio je Ferrera, sada uz Alcaraza vodi recimo Carrena Bustu. Radi dugoročno, baš kao i mi. Od 2015. smo krenuli ovim putem, zajedno s Lawrenceom Frankopanom, a pozivnice su dobivali Andrej Rubljov, Dominic Thiem, kasnije pobjednici turnira, te Kanađanin Felix Auger-Aliassime, Yannick Sinner, Danac Holger Rune…


Prepoznavanje


Auger-Aliassime je danas deveti, Sinner trinaesti, a Rune 42. igrač svijeta nakon nedavnog prvog ATP naslova u karijeri (München).
– Mi kao menadžerska agencija živimo od prepoznavanja talenata. Na takve igrače ne možemo računati na neki drugi način i sve svoje snage usmjerili smo na Umag. Po tome smo najuspješniji na ATP-u. To je vrlo uspješno radio i Slavko Rasberger prije puno godina.


Idućih tjedana bit će još dobrih vijesti iz Umaga. Jedna od njih mogao bi biti povratak Borne Ćorića, koji čeka prvu umašku pobjedu od drugog kola 2015. godine. Talijan Lorenzo Musetti je ostao dužnik od lani.


– U završnoj smo fazi pregovora s Bornom. Bit će zanimljivih vijesti i odličnih igrača…