Uspjeh rukometašica

Šoštarić nakon izborenog plasmana na EP: “Presudila je vjera, krasi nas zajedništvo i želja za dokazivanjem”

Igor Duvnjak

Izbornik Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Izbornik Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Krasi nas zajedništvo, želja za dokazivanjem, zadovoljstvo kada su zajedno. To je ono što je nemjerljivo i što nas krasi, te razlikuje od ostalih - rekao je iskusni stručnjak na klupi reprezentacije



RIJEKA Najbolje hrvatske rukometašice su odigrale najbolje kada im je bilo najvažnije, u Poreču su potopile izravne konkurentkinje iz Češke čime su si izabranice izbornika Nenada Šoštarića izborile odlazak na Europsko prvenstvo.


Strateg je iz svoje postave uspio izvući maksimum u danima odluke kada mu je pogled na zdravstveni bilten itekako mrštio čelo, čitav niz bolesnih i ozlijeđenih igračica je stvarao nuždu traženja točnih i brzih prinudnih rješenja u čemu je Hrvatska uspjela nadjačavši tako otegotne okolnosti i zanemarivši te brojne zdravstvene hendikepe u sastavu.


– I u ovu utakmicu smo ušli bitno osakaćeni s obzirom na to da je Dora Krsnik ozlijedila mišić – kaže Nenad Šoštarić. – Pukao joj je trbušni mišić na utakmici s Ukrajinom u Grazu već u 1. minuti. Ona nam je inače jako bitna igračica. Stella Posavec je pak dobila udarac u koljeno te nije mogla dalje nastaviti utakmicu s Češkom. Usto ni medicinska služba, ni mi u reprezentaciji, nismo bili svjesni koliko će Ćamila Mičijević moći izdržati s obzirom na njezine probleme s koljenom. Ćamila nije trenirala ovih dana uoči utakmice. Međutim, u svemu ovome je bila bitna naša vjera, vjera da znamo, da možemo, vjera da ćemo mi napraviti ovaj posao.


Promijeniti ritam




Hrvatske igračice su metodički lomile čvrsti češki otpor odoljevši iskušenjima u nastavku kada su im gošće prijetile odvajanjem. U tom nastavku u ključnim trenucima Hrvatskoj nije nedostajalo inventivnih ideja u napadu, kao primjerice protrčavanja niskih igračica za leđa češkoj zoni, akcija kojima je održavala stečenu prednost pretvorivši je u nužnu, dragocjenu pobjedu.


– Ovo sve je jedna od veličina ove ekipe. U jednom trenutku nam je, naime, bitno imati pucačice, važno nam je imati igračice tipa Ćamile koja sve te zadaće odlično odrađuje i u fazi napada i u obrani. Ali onda je jako bitno da možete promijeniti ritam, da možete dati drugi tempo. U tom stilu smo mi u jednom trenutku odigrali s tri niske igračice, bile su tu recimo Valentina Blažević i Dejana Milosavljević, koje su odradile odličan dio posla.


Ždrijeb u četvrtak

Izbornik i njegove igračice koje su broncom na prošlom EP-u stekle epitet »Kraljice šoka«, uživaju u dobro obavljenom poslu dok su novi izazovi, kao što je nova europska smotra, tek pred njima.
– U četvrtak u 18 sati u Ljubljani je izvlačenje skupina za ovo Europsko prvenstvo. Sve ekipe koje su se plasirale na EP su kvalitetne, imaju svoju težinu i svoj značaj. Tu je većina reprezentacija koje dugo igraju na Europskim prvenstvima. U ovoj situaciji je upala Švicarska, koja je iskoristila to što je Rusija izbačena te se ona plasirala iz te skupine. Ušla je i Poljska, bila je prva, nije trebala igrati s Bjelorusijom, i inače je imala dosta laganu skupinu. Na prvenstvu su sve reprezentacije kvalitetne, u sportu se mora pripremiti za sve i ići u utakmice iz dana u dan. Mi smo imali hrpu bolesnih i ozlijeđenih, za ne povjerovati je što nam se sve događalo, kroz što smo sve prošli. Daleko je još studeni i ovo Europsko prvenstvo. Cure se okreću klupskim obavezama, nacionalnim prvenstvima i Kupovima. Imaju puno izazova do kraja sezone. Poslije svega, kada se okupimo i prođemo pripreme, vidjet ćemo kako i što dalje – rekao je Šoštarić.

Snaga zajedništva


Hrvatska je u Poreču »stavila točku na i« u ovim svojim kvalifikacijama. U njima je na Zametu s Ukrajinkama izgubila bitku, ali je u konačnici dobila ovaj sportski rat plasmanom na europsku smotru.


– Igrali smo tako da nas je jedno loše poluvrijeme, onaj drugi dio utakmice s Ukrajinom u Rijeci, doveo u nekakve probleme. Sve ostalo zaslužuje vrlo pozitivnu ocjenu. Recimo, dobili smo Češku dva puta, kako kod njih tako i sada, a to je jedna prava, vrhunska ekipa u što su se sada uvjerili i naši gledatelji. Kada se samo pogleda u kojim sve klubovima igraju, bit će još uvjereniji. Već godinama su na Europskim i Svjetskim prvenstvima.


S Francuskom je utakmica u Koprivnici bila odlična, kao i prvo poluvrijeme u Toulouseu iako smo tamo nastupili bez Ćamile i Stelle Posavec. Kod nas nam pak još nije bilo Tee Pijević, Katarine Ježić i da dalje ne nabrajam. Krasi nas zajedništvo, želja za dokazivanjem, zadovoljstvo kada su zajedno. To je ono što je nemjerljivo i što nas krasi, razlikuje od ostalih, ta želja za dokazivanjem i želja da ženski rukomet u Hrvatskoj živi i da ima kvalitetu – rekao je Šoštarić.