POSLJEDNJA PROVJERA ZA OI

Snježana Pejčić u kvalifikacijama zračne puške otvara nastup na EP-u: “Cilj je uvijek finale, nakon toga je sve lutrija”

Ivana Vaupotić

Snježana Pejčić/Foto PIXSELL

Snježana Pejčić/Foto PIXSELL

Ne idem sva nabrijana na natjecanje jer je naš sport takav da još uvijek ne znam zašto su neki dani bolji od drugih. Taj sam citat ukrala od olimpijske pobjednice iz Rija i kad sam čula da je to izjavila, bilo mi je puno lakše jer nisam jedina koja tako razmišlja - kaže Snježana



RIJEKA Snježana Pejčić, strijelkinja Lokomotive, danas će u kvalifikacijama zračne puške 10 metara otvoriti nastup na Europskom prvenstvu, čiji će domaćin do 5. lipnja biti Osijek. Riječ je o pretposljednjoj provjeri uoči Olimpijskih igara u Tokiju na kojoj je spojeno Europsko prvenstvo u zračnom oružju te smotra Staroga kontinenta u malokalibarskom oružju kao posljedica odgode natjecanja uslijed pandemije COVID-19.


– Obično su ta dva prvenstva odvojena, ali je Europsko prvenstvo u zračnom oružju, što je u veljači trebalo biti održano u Finskoj, odgođeno pa je tu uskočio Osijek u kojem je već ranije zakazano Europsko prvenstvo u malom kalibru – započela je Snježana Pejčić, koja će prvenstvo u Osijeku iskoristiti za provjeru forme u objema disciplinama.


– Sigurno da to nije idealno, ako mislim da će se većina složiti sa mnom da je ovo bolje rješenje nego da prvenstva u zračnom oružju uopće nema. Ovo je manje od dva zla, s mojeg aspekta sportašice nije najbolje, ali ako treba birati između otkaza ili ovakvog održavanja, uopće nema dileme. Na ovom će se prvenstvu dijeliti kvote za Tokio, što će mnogi strijelci htjeti iskoristiti pa je bolje da se prvenstvo održi nego da se kvote dijele na način koji i nije baš najsportskiji.


Promjena




Snježana Pejčić ne mora se brinuti oko norme za Olimpijske igre, što će se od 23. srpnja do 8. kolovoza održati u Tokiju. Osvajačica olimpijske bronce u gađanju zračnom puškom u Pekingu 2008. godine svoje je mjesto među putnicima u japansku prijestolnicu osigurala još na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Changwonu na kojem je osvojila broncu u u gađanju malokalibarskom puškom u disciplini 50 metara trostav.


– Mali kalibar je moja jača disciplina i svi bi pomislili da sam se fokusirala na njega, ali zapravo nisam. Nije da ću zračnu pušku pucati samo zato što se u Osijeku održava i prvenstvo u zračnom oružju, za nju sam se jednako ozbiljno pripremala. To što mi ona trenutačno ne ide… Doduše, trenutačno mi ne ide niti mali kalibar. Mnogi misle da se teško prebaciti sa zraka na mali kalibar, to mi je bilo jako teško kao juniorki i na početku seniorskog staža i trebalo mi je puno vremena dok se nisam uhodala. Sada kada sam starija, treba mi puno manje vremena. Sad mi je normalno da u ponedjeljak pucam mali kalibar, a u utorak zrak. Uostalom, na Olimpijskim igrama se zrak i mali kalibar pucaju u razmaku od niti deset dana, na Svjetskom kupu razmak je tjedan dana – dodala je najbolja hrvatska strijelkinja, koja je prije četiri godine u Mariboru osvojila europsko zlato u zračnoj pušci 10 metara.


Preživjeti


– Što očekujem od ovoga prvenstva? Preživjeti. Nikad nisam bila od nekih očekivanja, ne idem sva nabrijana na natjecanje jer je naš sport takav da još uvijek ne znam zašto su neki dani bolji od drugih. I nisam jedina. Taj sam citat ukrala od olimpijske pobjednice iz Rija i kad sam čula da je to izjavila, bilo mi je puno lakše jer nisam jedina koja tako razmišlja. Cilj mi je na svakom natjecanju ući u finale, ne idem zauzeti odlično 35. mjesto. Sve dalje je svojevrsna lutrija jer svatko od nas u finalu kreće od nule. Tako da sve ovisi kakav ti je taj dan.


Konkurencija u Osijeku bit će izuzetno jaka, ovo je jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja što se održava ove godine. Strijelkinja Lokomotive je do Osijeka jedino natjecanje na međunarodnoj sceni imala još u ožujku kada je nastupila na Svjetskom kupu u New Delhiju. Do Tokija je još čeka nastup na Svjetskome kupu, što će se u lipnju umjesto u Bakuu, održati također u Osijeku.


– I cure i dečki pucaju nenormalno, kao da ih je netko pustio s lanca. Ovaj period bez natjecanja utječe tako na ljude, iako na mene baš i ne, ha, ha. Konkurencija je uvijek jaka, rezultati svake godine idu gore. Bit će zanimljivo, u svakom slučaju – zaključila je Snježana Pejčić.