Čeka se ministarstvo

Sastali se sportski dužnosnici Rijeke i ravnatelji škola zbog zatvaranja školskih dvorana, zaključak – sportaši ostaju na ulici

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Da se razumijemo, sportska strana, dakle mi, kao i velik dio ravnatelja, apsolutno je za otvaranje dvorana, ali moramo čekati dozvolu nadležnog ministarstva. Jer ako ono napiše izričitu uputu, onda se nje moramo držati - kaže Zdravko Ivanković



RIJEKA Školske dvorane u vlasništvu Grada Rijeke i dalje će ostati zatvorene za sve izvanškolske korisnike, zaključak je to jučerašnjeg sastanka održanog u vijećnici Grada kojem su prisustvovali Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Igor Butorac, direktor Rijeka sporta, Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te većina od 19 ravnatelja riječkih škola koje sklapaju ugovore s riječkim sportskim klubovima o korištenju školskih dvorana.


– Bio je to otvoren razgovor u kojem su sve strane iznosile svoje probleme. No, nažalost, nismo mogli donijeti odluku o otvaranju školskih dvorana za izvanškolske korisnike, u ovom slučaju sportske klubove, budući da postoji izričit naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojem školske dvorane mogu koristiti jedino učenici – rekao je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Zdravko Ivanković.


– To bi značilo da dokle god Ministarstvo znanosti i obrazovanja tu odluku ne poništi i ne donese odluku o otvaranju dvorana i za izvanškolske korisnike, školske dvorane u Rijeci ostaju zatvorene. Za to vrijeme će Odjel za sport i tehničku kulturu, zajedno s Riječkim sportskim savezom, raditi na izradi protokola korištenja školskih dvorana, čime ćemo spremni dočekati odluku o otvaranju dvorana i za izvanškolske korisnike. Ona na snagu može stupiti danas, za nekoliko dana ili možda uopće neće biti donesena.


Odbojka najgore prošla




Riječki klubovi koji treniraju dvoranske sportove i dalje su na čekanju, u prilog im zasad idu jedino povoljne meteorološke prilike koje im dopuštaju treninge na otvorenom. Neki su svoje termine pronašli u gradskim dvoranama, no ako se uskoro ne pronađe neko rješenje, »na ulici« će ostati čak 2.000 mladih sportaša i sportašica.


– Tu pričamo o 323 sata tjedno, ima tu djece iz raznih sportova, ali su to većinom odbojkaški klubovi. Koliko god u ovome trenutku situacija loše izgleda, vidimo svjetlo na kraju tunela. Niti jednoj strani nije lako, niti sportašima, ni klubovima, ali niti nama sportskim dužnosnicima.


Spremni smo sve riješiti, ali moramo čekati potvrdu da otvaranje školskih dvorana za izvanškolske korisnike nije zabranjeno od strane države – nastavio je Ivanković, koji se slaže da je zabrana treninga klubovima u školskim dvoranama jedan od najvećih apsurda jer su izvanškolski korisnici dvorana mladi sportaši koji su ujedno i učenici tih škola.


– To je tek jedan od apsurda, ima tu još dosta proturječnosti i nelogičnosti koje je jako teško riješiti preko noći. Poput dozvole korištenja dvorana vikendom, a znamo da se vikendom održavaju natjecanja, što znači da je vikend teško održiv s praktične strane, najmanje je treninga i teško da možete nadoknaditi treninge koje ste trebali imati preko tjedna.


Na nama je da čekamo odobrenje ministarstva o otvaranju dvorana, nakon čega ćemo omogućiti institucionalni okvir da škole u gradu nastupe jednoliko, odnosno da za sve vrijede ista pravila – nastavio je pročelnik za sport i tehničku kulturu i osvrnuo se na činjenicu da je školska dvorana u Matuljima od ponedjeljka ustupljena na korištenje sportskim klubovima.


Skup jadnih ljudi


– Tu dolazimo do problema jer su ravnatelji ti koji su zaduženi za organizaciju rada u školama, ali im je pritom i rečeno da ne otvaraju dvorane za izvanškolske korisnike. Mislim da je ostavljeno previše prostora domaćim rješenjima, a osim naputka da se dvorane ne otvaraju, nitko nije dobio nikakve druge jasne upute.


Da se razumijemo, sportska strana, dakle mi, kao i velik dio ravnatelja je apsolutno za otvaranje dvorana, ali moramo čekati dozvolu nadležnog ministarstva. Jer ako ono napiše izričitu uputu, onda se nje moramo držati. Vjerujte mi, naš je sastanak bio skup jadnih ljudi. Posljednjih se dana diglo dosta prašine na ovu temu pa vjerujem da bismo uskoro mogli dobiti rješenje – rekao je Zdravko Ivanković i priznao da će najveći problem nakon otvaranja dvorana biti čistačice, kojih ionako nema dovoljno.


– Upravo je to jedna od stavki koju moramo obuhvatiti našim protokolom o korištenju školskih dvorana. Ravnatelji u današnjoj situaciji imaju 1001 problem u organizaciji nastave, tu je jako puno tehničkih problema, a najveći je tko će čistiti dvorane u 23 sata po završetku svih sportskih aktivnosti, tko će to platiti, tko će voditi evidenciju osoba koje koriste dvoranu, tko će i gdje to pohranjivati…


Škole ionako muku muče s čišćenjem i ravnatelji su nam jasno dali do znanja da oni to ne mogu niti organizacijski niti financijski organizirati. Tako da u ovom trenutku ne znamo tko bi tu obavezu uzeo na sebe – zaključio je Ivanković.