Tri koraka unazad

U Odjelu za sport grada Rijeke su nezadovoljni preporukama HZJZ-a o korištenju školskih dvorana

Zdravko Ivanković/V. KARUZA

Zdravko Ivanković/V. KARUZA

Ove nas preporuke bacaju tri koraka unazad. U ponedjeljak ćemo se svi opet sastati i probati naći rješenje - kaže pročelnik Zdravko Ivanković



RIJEKA  Iako se činilo da bi se 2.000 mladih riječkih sportaša i sportašica, koji od četvrtka privremeno treniraju u nekoj od gradskih dvorana, mogli vratiti u svoje domicilne školske dvorane u kojima su uslijed pandemije koronavirusa posljednji trening odradili 13. ožujka, očito od toga zasad neće biti ništa. Barem ako je suditi po preporukama HZJZ-a o korištenju školskih dvorana za izvanškolske aktivnosti.


– Nažalost, nikako ne možemo biti zadovoljni ovim preporukama jer u skladu s njima u školskim dvoranama mogu trenirati isključivo seniorske ekipe. U Rijeci nemamo takvih slučajeva budući da sve naše seniorske ekipe imaju svoje termine u nekoj od gradskih dvorana u kojoj oduvijek treniraju – rekao je Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, koji je sa svojim suradnicima, Riječkim sportskim savezom i Rijeka sportom, donio postupnik za korištenje školskih dvorana za izvanškolske korisnike koji je dobio zeleno svjetlo od Odjela za odgoj i školstvo, kao i Stožera civilne zaštite Rijeke.


– Ove nas preporuke bacaju tri koraka unazad. U ponedjeljak ćemo se svi opet sastati i probati naći rješenje s tijelima koja su donijela ove preporuke te im pokušati ukazati na činjenicu da su ove preporuke kada je u pitanju Rijeka, ali i mnogi hrvatski gradovi, jednostavno neodrživa – zaključio je Ivanković.


U dvoranu mogu samo učenici iz istog razreda



Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute koje točno propisuju tko i na koji način može koristiti školske dvorane, koje se zapravo ne otvaraju za učenike, nego za seniore. Prema preporuci epidemiologa na sportske izvannastavne aktivnosti mogu samo učenici istog razrednog odjela.


»U školskim sportskim dvoranama ne može se organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odjela ili učenici zajedno s drugim osobama, dok su treninzi za seniore mogući. Kod treninga učenika, zajedno mogu trenirati učenici iz istog razrednog odjela«, stoji u preporukama.


Također je propisano i da se korištenje školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika može organizirati samo tijekom vremena kad učenici nisu u školi, vikendom ili sat vremena nakon završetka nastave radnim danom. (I. Š. K.)