Pripreme za EuroBasket

Šarić se priključio reprezentaciji u Opatiji. Košarkaši ovoga mjeseca neće igrati na Zametu zbog – pokvarene klime

Katarina Blažević

Foto HKS

Foto HKS

Novost je da će se dvije utakmice, prijateljska s Mađarskom (18. kolovoza) i utakmica pretkvalifikacija za EP sa Švicarskom (28. kolovoza), odigrati u opatijskoj dvorani, umjesto u Centru Zamet. Razlog su, naravno, loši uvjeti u riječkoj dvorani...



OPATIJA Hrvatski košarkaški reprezentativci jučer su u opatijskoj dvorani Marino Cvetković počeli pripreme za EuroBasket, najveće natjecanje na kojem će igrati od 2017. godine, a što počinje 1. rujna.


Šesnaest igrača koje je odabrao izbornik Damir Mulaomerović u Opatiji će trenirati do kraja kolovoza, uz odlazak na turnir u Pardubice 13. i 14. kolovoza, gdje će igrati s Bugarskom i domaćinom turnira Češkom, dok će 20. kolovoza otići u Celje da bi odmjerili snage sa Slovenijom, a 25. kolovoza će otputovati u Poljsku gdje će odigrati utakmicu pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine.


Izbornik na raspolaganju još uvijek nema sve igrače, jučer se košarkašima naknadno u Opatiji pridružio Mario Hezonja, Dario Šarić danas će odraditi prvi trening, dok bi Amerikanac Jaleen Smith trebao doći u subotu, a Bojan Bogdanović i Ivica Zubac 8. kolovoza zbog NBA pravila koja im ne dopuštaju ranije treninge s momčadi.




Novost je da će dvije utakmice, prijateljsku s Mađarskom (18. kolovoza) i utakmicu pretkvalifikacija za EP sa Švicarskom (28. kolovoza), odigrati u opatijskoj dvorani, umjesto u Centru Zamet. Razlog su, naravno, loši uvjeti u riječkoj dvorani, odnosno pokvarena klima koja je tijekom susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Finske radila, ali ne dovoljno dobro da rashladi dvoranu.


Zbog toga je svaka druga osoba na tribinama mahala papirima i lepezama, dok je izbornik Mulaomerović utakmicu vodio u kompletno mokroj košulji, a u jednom se trenutku čak i poskliznuo te pao na vlažni parket.


– U opatijsku dvoranu stane oko 1.500 gledatelja, ali uvjeti su trenutno bolji nego na Zametu. U Savezu su apsolutno zadovoljni uvjetima, dvoranom, hotelom te općenito suradnjom s Riječkim sportskim savezom. Ovih dana će se potpisati i novi ugovor o suradnji Saveza s Gradom Opatijom – kaže Robert Jurković, jedna od osoba koja je s Društvom za šport i rekreaciju Marinovi prijatelji pokrenula suradnju HKS-a s ovom regijom kada je košarkaška vrsta prije nekoliko godina odigrala turnir u Opatiji.


Protekli ciklus nije najbolje prošao za Hrvatsku, porazom na Zametu ostala je bez plasmana u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.


– Apsolutno se nadam boljim rezultatima sljedećeg mjeseca na EuroBasketu. Trebalo bi se ovih dana riješiti i pitanje državljanstva Amerikanca Smitha, a sada je tu ponovo i iskusni Simon. Vidjet ćemo u kakvom su stanju on i Šarić s obzirom na ozljede, ali definitivno se nadam boljim rezultatima nego što je to bilo u prošlom ciklusu – kaže Jurković.