Atletičarka

Sara Kolak nakon povratka iz Tokija istakla razočaranje nastupom na Igrama: “Ovo treba što prije zaboraviti”

Ivana Vaupotić

Slavko Petrović, Matea Parlov-Koštro i Sara Kolak/Foto HOO

Slavko Petrović, Matea Parlov-Koštro i Sara Kolak/Foto HOO

Potrudit ću se da se takve stvari više ne događaju i da već iduća sezona, kao i Olimpijske igre u Parizu, budu puno bolje od ove. Optimistična sam i motivirana – dodala je Sara Kolak



RIJEKA Sara Kolak, atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica u bacanju koplja u Rio de Janeiru, jučer se vratila s Olimpijskih igara u Tokiju dvojakog raspoloženja. Sretna što je opet kod kuće, ali istovremeno i tužna zbog nastupa u japanskoj prijestolnici u kojem je ostala bez plasmana. Raspoloženje su joj ubrzo popravili njezini najmiliji koji su je dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci »Franjo Tuđman«.


– Razočarana sam i tužna, ali sam istovremeno i motivirana. Znam da mogu puno bolje od ovoga što sam pokazala u Tokiju. Ovo što se dogodilo treba što prije zaboraviti i vratiti se treningu. Bit će bolje – rekla je Sara Kolak, koja je u kvalifikacijama bacanja koplja imala tri neuspješna hica zbog čega je ostala bez plasmana. Ovo definitivno nije njezina godina; uoči nastupa na Olimpijskim igrama nastupila je tek na jednome natjecanju, mitingu Zlatna sprinterica u Ostravi, na kojem je koplje bacila za nju itekako skromnih 60,04 metra, nakon čega se odlučila posvetiti isključivo treninzima.


Nekoliko dana uoči puta u Tokio njezin trener Andreas Thorkildsen, legendarni norveški bacač koplja i dvostruki olimpijski pobjednik, naprasno je otkazao put u japansku prijestolnicu, a kao razlog naveo strah za vlastito zdravlje uslijed pandemije COVID-19.




– Mislim da sam po tom pitanje već sve više puta rekla. Potrudit ću se da se takve stvari više ne događaju i da već iduća sezona, kao i Olimpijske igre u Parizu, budu puno bolje od ove. Optimistična sam i motivirana – dodala je Sara Kolak, kojoj su društvo na povratku iz Tokija radili Matea Parlov-Koštro, koja je na maratonu u Sapporu zauzela 21. mjesto, te njezin trener Slavko Petrović.


– Utrka je bila jako teška, zahtjevna i izazovna jer su nas dočekale visoke temperature, kao i visok postotak vlage u zraku. Norma za Tokio bila je 2:20:30 sati, što znači da je startala sama svjetska maratonska elita – rekla je Matea Parlov-Koštro, koja je ciljem maratona u Sapporu prošla nakon 2:33:18 sati.


– Nismo imali baš sreće s vremenskim uvjetima, čak su i tamošnji stanovnici rekli da posljednjih nekoliko godina u Sapporu nisu bile ovako visoke temperature. Znali smo da sam u jako dobroj formi, ali smo isto tako bili svjesni da to neću moći pokazati zbog vremenskih uvjeta koji su stvarno bili jako teški. Pred sam kraj utrke postalo je jako vruće pa sam upala u malu krizu, trener mi je tad viknuo da trčim za sebe i Hrvatsku, a kriza je odmah nestala. U tom trenutku nisam mogla imati veću motivaciju. Mislim da sam jako dobro taktički odradila utrku, borila sam se od samoga starta, ali me unatoč tome iznenadio plasman kojim sam i više nego zadovoljna – dodala je Matea Parlov-Koštro, koja će sada ići na kraći odmor.


– Trener me poslao na prisilni sedmodnevni odmor, iako sam ja tako sretna i motivirana da ne želim odmarati, nego bih najradije odmah nastavila trenirati – zaključila je Matea Parlov-Koštro.