Nogomet

Rusija neće sudjelovati u ždrijebu kvalifikacija za EURO 2024., suspendirana je na “neodređen rok”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Uefa je suspendirala ruske reprezentacije i klubove "na neodređen rok", zbog ruske invazije u Ukrajini. Ruski nogometni savez i četiri ruska kluba su uložili žalbu na tu odluku, ali je Sud za sportsku arbitražu u srpnju tu žalbu odbacio



ZAGREB Nogometna reprezentacija Rusije neće sudjelovati u ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Euro 2024., objavio je u utorak Ruski nogometni savez.


Ždrijeb će biti održan 9. listopada u Frankfurtu.


“Razlog za ovakvu odluku proizlazi iz Uefine odluke iz veljače o zabrani sudjelovanja ruskih reprezentacija i klubova natjecanjima pod njenom ingerencijom”, stoji u službenom priopćenju Ruskog nogometnog saveza.




Uefa je suspendirala ruske reprezentacije i klubove “na neodređen rok”, zbog ruske invazije u Ukrajini. Ruski nogometni savez i četiri ruska kluba su uložili žalbu na tu odluku, ali je Sud za sportsku arbitražu u srpnju tu žalbu odbacio.


Uefin primjer je slijedila i Međunarodna nogometna federacija (Fifa) te zabranila nastupe svim ruskim reprezentacijama.


Prošli tjedan je Njemačka, koja je domaćin Eura 2024., zatražila da se iz kvalifikacija isključi i bjeloruska reprezentacija, zbog podrške koju ta država pruža Rusiji u invaziji na Ukrajinu.


Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser poslala je pismo predsjedniku Uefe Aleksanderu Čeferinu u kojem je navedeno da bi Bjelorusija, “kao glavni podupiratelj ruskog vodstva”, trebala biti isključena iz svih međunarodnih nogometnih utakmica i turnira.


Za razliku od nekih drugih sportskih saveza, Uefa nije Bjelorusiji zabranila nastup zbog umiješanosti u rat na ukrajinskom tlu.