Žalili se CAS-u

Rusi uputili žalbu zbog suspenzije MOO-a, ali njihovi sportaši i dalje smiju nastupati na natjecanjima

Hina

Ruska klizačica Ana Ščerbakova/Foto REUTERS

Ruska klizačica Ana Ščerbakova/Foto REUTERS

Presuda ovog Suda sa sjedištem u Lausannei je konačna, ali može biti osporena žalbom Federalnom švicarskom sudu



LAUSANNE Ruski olimpijski odbor uputio je žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) protiv suspenzije koju mu je u listopadu izrekao Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), priopćili su u ponedjeljak iz CAS-a.


Do suspenzije krovne olimpijske organizacije u Rusiji došlo je zbog toga što je Ruski olimpijski odbor u svoju organizaciju uključio upravna sportska tijela formirana na okupiranim područjima u Ukrajini. Iz MOO-a su poručili da su Rusi tim činom prekršili Olimpijsku povelju, ne poštujući teritorijalni integritet Ukrajine.


“U svojoj žalbi CAS-u, Ruski olimpijski odbor traži da sporna odluka bude ukinuta te da ponovno bude vraćen u sustav MOO-a sa svim pravima koja propisuje Olimpijska povelja”, stoji u priopćenju Suda za sportsku arbitražu, u kojem je navedeno da je postupak započet, ali da je nemoguće navesti vremenski okvir u kojem će odluka biti donijeta.




Presuda ovog Suda sa sjedištem u Lausannei je konačna, ali može biti osporena žalbom Federalnom švicarskom sudu.


Izrečenom suspenzijom Ruskom olimpijskom odboru je zabranjeno da djeluje kao nacionalno olimpijsko tijelo, a uskraćena su mu i redovna financijska sredstva iz fondova pod okriljem MOO-a. No, suspenzija se ne odnosi na ruske sportašice i sportaše koji i dalje mogu nastupati na međunarodnim natjecanjima kao pojedinačni neutralni predstavnici, bez isticanja nacionalnih obilježja.


Što se tiče statusa ruskih sportaša koji konkuriraju za nastup na Olimijskim igrama u Parizu 2024. i na Zimskim olimpijskim igrama 2026. u Milanu i Cortini, MOO još uvijek nije donio konačnu odluku.