Trener Drago Žiljak

Rukometašice Zameta jesenske su prvakinje Druge lige – zapad: “Na dobrom smo putu povratka u elitno društvo”

Igor Duvnjak

SMJER PRVA LIGA - Drago Žiljak/Foto V. KARUZA

SMJER PRVA LIGA - Drago Žiljak/Foto V. KARUZA

Zaslužili smo proslaviti ovu titulu jesenskih prvaka, ali nikako ne smijemo spavati na uspjesima, treba nam dodatni oprez. Ovo je tek »prvo poluvrijeme«, u nastavku nas čeka niz teških gostovanja, raspored je malo zahtjevniji - kaže Žiljak



RIJEKA Rukometašice Zameta se odmaraju nakon bogato obavljene berbe, titule jesenskih prvakinja na drugoligaškom zapadu s tek jednim porazom i sa žarkim željama da će u novoj sezoni opet biti prvoligašice, čemu se nadaju kako igračice tako i njihov uspješni strateg Drago Žiljak.


– Stvarno moramo biti zadovoljni jer smo osvojili prvo mjesto na polusezoni s tek jednim porazom kada smo imali malo loš dan u Samoboru u 5. kolu. Poslije toga smo imali dobru seriju i imamo dva boda prednosti u odnosu na Rudar, a četiri pred Ivanićem – kaže nakon polusezone Drago Žiljak.


– Zadovoljni smo što smo opravdali ona očekivanja da igramo dobro i skupljamo bodove te nagovijestimo osnovni cilj Zameta, povratak u Prvu ligu. Još ljetos smo rekli da nam je to glavni cilj, potvrdili smo da imamo maksimalno pravo na taj optimizam. Uz to smo mahali širokom igračkom lepezom, u uspjehu su sudjelovale praktički sve igračice. Jasno, u prvom planu su bile nositeljice igre, ali bilo je utakmica na kojima smo mogli testirati one mlađe, cure od šesnaestak godina, koje tek stasaju.




Zamet je u jurišu na bodove računao na provjerene snage, na imena već dobro znana u ovdašnjim rukometnim krugovima.


– U prvom planu su bile golmanica Nikolina Strukar, od udarnih igračica u polju su to Silvija Masnić, Iva Tabar, Maja Visković, Iva Mikolić, Iva Stanić, a veliki doprinos je dalo naše senjsko pojačanje iz Murvice Marta Nekić. Od mlađih snaga izdvajam Miju Mraković, koja je iz kadetskog sastava uključena u prvu ekipu, pokazala je kvalitetu, sav svoj talent.


Trener Zamećanki smatra pritom kako je konkurencija na drugoligaškom zapadu puno jača no u ostalim drugoligaškim natjecanjima.


Izjednačenost


– Naša liga je puno kvalitetnija od ostalih, ima četiri, pet ekipa pri vrhu od kojih svaka svaku može dobiti. Velika je izjednačenost ove sezone. Tu je recimo Lokomotiva II čiji niz igračica sudjeluje i u Prvoj ligi. Uz vodeće je tu Samobor, iznenađenja vrebaju iza svakog ugla.


Izjednačenost lige je dobra za kvalitetu, a kada je riječ o našoj ekipi, po izjednačenosti i kvaliteti igračica, mogli bismo igrati u Prvoj ligi ulogu koja bi nas zadovoljila.


Očito trener ima na raspolaganju imena s kojima ostvaruje željene ciljeve.


– Jako sam zadovoljan s ovom ekipom. S druge strane, događalo nam se ono što se i inače događa u sportu, ozljede, bolesti. Cijelu polusezonu nam je izvan stroja, zbog ozljede ramena, bila kapetanica, najbolja igračica prošlih sezona Katja Mikolić, iz istog razloga nije igrala Senkinja Nikolina Pleša. Zbog ozljede ligamenata otpala je i golmanica Patricija Hren, ima izgleda da se oporavi. Uz to, nakon teške ozljede koljena vratila se pivotkinja Alssu Đuzel, njihov povratak u ekipu će nam u nastavku dodatno ojačati konkurenciju, bit ćemo jači.


Ovako smo crpili snage iz mlađih kategorija kluba, s povratnicama očekujem iskorak. Inače, zadovoljni smo širinom igračkog kadra, u rosteru je dvadesetak cura, uključili smo i pet, šest mlađih koje kucaju na vrata prve ekipe, spomenimo tako Blažić, Svast, Surač. Radi se s mlađim kategorijama, tu su trener Edo Šmit, trenerica Maja Visković, naše kadetske ekipe kandidiraju za završnicu državnog prvenstva.


Lovina


Treneru zadovoljstvo uspjehom ne djeluje anestetski, više kao motiv u pripremama za lov na nove bodove.


– Zaslužili smo proslaviti ovu titulu jesenskih prvaka, ali nikako ne smijemo spavati na uspjesima, treba nam dodatni oprez. U razgovoru s curama kažemo da je ovo tek »prvo poluvrijeme«, u nastavku nas čeka niz teških gostovanja, raspored je malo zahtjevniji. Već u 1. kolu nastavka gostujemo kod Ivanića, idemo i Rudaru u Labin te Lokomotivi II. Ali, želimo li biti prvi, moramo se potvrđivati. Znamo pritom da je puno teže biti lovina nego lovac. Mi se nemamo čega sramiti jer imamo kvalitetu, to potenciramo i motiviramo cure da se tako postavljaju, sve uz nužan oprez. Imamo još 10 utakmica, trebamo se dobro pripremiti. Radimo do 23. prosinca i onda je odmor do 10. siječnja.


Žiljak u svemu ne zaboravlja najbliže suradnike, koji mu pomažu u ostvarivanju ciljeva, naravno u prvom planu je vodstvo kluba.


– Svake pohvale našoj predsjednici Ivi Lesjak, koja uspješno vodi klub. Za ovu titulu je zaslužan cijeli naš stručni stožer, pohvale treneru za fizičku pripremu, profesoru Nikoli Babiću, nekadašnjem istaknutom rukometašu Kozale i Zameta, te mom prvom suradniku Željku Vujmiloviću. Svi zajedno imamo situaciju pod kontrolom, mislim da možemo ovako i nastaviti.


U višedesetljetnoj istaknutoj igračkoj i trenerskoj karijeri, Drago Žiljak je sa Zamećankama i za sebe našao nove izazove.


– Kada se uhvatiš nekog posla, normalno je da daš sve što znaš i možeš. Prošle sezone smo to željeli, imali smo taj cilj, ali korona je učinila svoje. Ne treba plakati zbog prošlosti, ova sezona je krenula odlično. Treba tako nastaviti, na dobrom smo putu da Zamet vratimo gdje mu je mjesto, u elitu hrvatskog rukometa.