Kraj odmora

Rukometašice Zameta kreću s pripremama. U glavnom fokusu je – ostanak u prvoligaškom društvu

Igor Duvnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osnovno je da ostanemo među prvoligašicama jer je ekipa promijenjena. Neću reći da smo oslabljeni, ali smo ostali bez nekih udarnih igri - kaže trener Zamećanki Drago ŽiljakRIJEKA – Iza rukometašica Zameta je kraj guštiranja u ostvarenom povratku među prvoligašice i u uobičajenom ljetnom odmoru. Sastanak i odmah potom i trening označavaju početak rada za iskusno rukometno ime, trenera Zamećanki Dragu Žiljaka i za igračice na koje računa u prvoligaškim nadmetanjima.


– Prema našem utanačenom planu priprema, dogovoreno je da do početka prvenstva radimo u Rijeci – kaže Drago Žiljak osvrćući se letimično na plan priprema njegove ekipe. – Vježbat ćemo na terenima sportske dvorane na Zametu i na Otvorenom terenu Kampus. Prva pripremna utakmica je dogovorena za 17. kolovoza te tri dana potom, kada igramo s austrijskim Atzendorfom na Zametu. Osim toga, prijavili smo se na turnir koji se od 26. do 28. kolovoza igra u Italiji, u Cassana Magnanu. Riječ je o velikom turniru na kojem ćemo igrati četiri utakmice. Potom nam ostaje oko tjedan dana do prvenstva, odigrat ćemo neku lakšu trening utakmicu i 10. rujna startamo u borbu za bodove, prva je utakmica sa Sesvetama.


Mlade snage


Trener i njegovi suradnici računaju na uobičajeni broj rukometašica s kojima će trenirati i koje će braniti boje Zameta.
– Imat ćemo na raspolaganju šesnaest igračica u polju i tri vratarke s time da ćemo u taj roster, među ovih 16, uključiti i mlade igračice koje su bile kadetske viceprvakinje Hrvatske, Grozdanić, Hontić, Gudić. Doći će nam i Petra Deković čak iz Tivta, dolazi pohađati srednju školu. Dok ne počnu treninzi kadetkinja, radit će s prvom ekipom kako bismo procijenili njezine domete.


Zamet se nakon ispadanja iz elitnog društva ekspresno vratio među najbolje, a onda je doživio igračke promjene uoči nadmetanja u elitnom hrvatskom rukometnom razredu. Ostao je bez važne pomoći igračica kalibra sestara Katje i Ive Mikolić te Ive Stanić, a s druge strane je za sada angažirana tek Kika Vrkljan.


Promjena sustava


– Kada je riječ o rezultatskim ciljevima u novoj sezoni, u fokusu je ostanak u Prvoj ligi. To je prvi cilj, nemamo tu što previše mudrovati. Osnovno je da ostanemo među prvoligašicama budući da je ekipa promijenjena u odnosu na roster koji smo imali. Neću reći da smo oslabljeni, ali smo ostali bez nekih udarnih igri, a i imali smo određeni sustav igre.


Riječ je o igračicama koje su tu igrale tri-četiri godine zajedno, sada moramo malo mijenjati taj sustav, uvesti nove snage za koje se nadam da se mogu dobro nositi s konkurentkinjama. Normalno, ovo je Prva liga, stupanj natjecanja više i trebat će pojačati angažman na svim razinama. Sezona je duga, prijelazni rok traje do kraja veljače te se na tom planu još može dosta toga dogoditi, možemo se pojačati kako bismo mogli mirnije raditi, bez stresova. Nemamo prevelika očekivanja, za početak nam je ostanak u ligi sasvim dovoljan cilj.


Zamećani u startnom bloku


Večeras s pripremama kreću i rukometaši Zameta. Dok vodstvo kluba radi na dovođenju uvijek dobrodošlih pojačanja sastava momčadi, trener Igor Marijanović i njegovi igrači nastojat će čim bolje se spremiti za zahtjevna natjecanja u izazovnoj konkurenciji »prvog razreda« hrvatskog rukometa, borbi za bodove među premijerligašima. Iza njih je još jedna sezona uspješno okončane Lige za ostanak, nova sezona će dati odgovor mogu li načiniti i taj korak prema vrhu, sve u danima kada se još slaže mozaik momčadi.