EP rukometaša

Riječko desno krilo uoči sudara protiv Crne Gore: “Imali smo dovoljno vremena da se spremimo i opet odigramo odličnu utakmicu”

Igor Duvnjak

Filip Glavaš u društvu Tina Lučina/Foto PIXSELL

Filip Glavaš u društvu Tina Lučina/Foto PIXSELL

Imali smo dva dana za odmor i za analizu, mislim da je to bilo dovoljno da se spremimo i opet odigramo odličnu utakmicu. S pozitivom koja vlada među nama i borbenošću trebamo pobijediti - kaže Glavaš



 
RIJEKA  Hrvatski rukometaši današnjom utakmicom protiv Crne Gore (15.30 sati) otvaraju drugi krug Europskoga prvenstva. Svitanja s pogledom na nebo iznad Szegeda više nisu njihova svakodnevica, sada se u Budimpešti privikavaju na novo okruženje. U utorak su odradili prvi trening u svojoj novoj bazi u kojoj će krenuti u lov na toliko željene i potrebne bodove, sve dok su još svježi dojmovi na stanice koje su iza njih, pogotovo na očekivanu, sigurnu i uvjerljivu pobjedu nad Ukrajincima, posljednju provjeru uoči važnih budimpeštanskih ispita. Za taj će susret posebne uspomene vezati Filipa Glavaša, ljevoruko riječko desno krilo, koji je doživio reprezentativni debi na Europskom prvenstvu.


– Bilo je dobro, odradili smo kako smo se dogovorili – kaže Filip Glavaš. – Odigrali smo profesionalno, maksimalno angažirano. Nismo pritom razmišljali o tome tko igra, a tko je ostao u hotelu. Na kraju je naša pobjeda ispala rutinska. Igrali smo s maksimalnim respektom prema suparnicima sve vrijeme.


Filip Glavaš je još na porečkim pripremama maštao o odlasku na Europsko prvenstvo, no nije mogao niti sanjati da će se njegovo ime naći na listi putnika za Mađarsku. Radom i angažmanom ovaj se bivši igrač Kozale i Zameta, sadašnje krilo u slovenskom Trimo Trebnju, izborio u reprezentaciji za svoje »mjesto pod suncem«. Do posljednjeg kola strpljivo je čekao svoju priliku, dočekao ju je kada je izbornik Hrvoje Horvat odlučio malo odmoriti efikasnog iskusnika Ivana Čupića. Riječanin je spremno iskoristio pružene minute i pritom postigao svoje prvijence na europskoj smotri.


Riječani




– Inače ne volim baš previše komentirati svoju igru, znam da uvijek može bolje. Ali, naravno da sam sretan što sam dobio priliku, nadam se da sam je iskoristio dovoljno dobro, da su izbornik i članovi stručnog stožera zadovoljni. Odličan je osjećaj postići reprezentativni prvijenac na velikom natjecanju. Naravno da mi je drago što sam zabio nekoliko golova, ali najvažnije je da smo pobijedili Ukrajinu.


Hrvatski izbornik Hrvoje Horvat mogao bi snimiti sumornu televizijsku seriju »Neslane šale koronavirusa« prema scenariju koji, nažalost, ima puno materijala počevši od prve epoizode kada je bolest udarila na najjače adute, Domagoja Duvnjaka i Luku Cindrića. Zlokobni virus i dalje vreba doslovno iza svakog ugla, ispada da on, a ne izbornik, određuje hrvatski sastav u kojem se stalno pojavljuju nova lica, među njima i ona riječka. Konkretno, pod zastavu su pozvani Veron Načinović i Vlado Matanović, pridružujući se svojim sugrađanima u reprezentaciji, sve u danima kada je ozljeda izbacila iz momčadi riječkog beka Halila Jaganjca.


– Ima dosta Riječana u reprezentaciji. Ova situacija s koronom je nepredvidljiva, nažalost, ispada da je svaki dan netko među nama pozitivan. Jasno da u ovakvoj situaciji izborniku uopće nije lako pripremati utakmicu. Međutim, tko god da dođe od igrača, daje sto posto od sebe i to je naša misao vodilja. U takvoj se situaciji treba samo nastojati što bolje odmoriti za iduću utakmicu, u ovom slučaju za susret s Crnom Gorom.
Uza sve nedaće, Hrvatska je spremno odgovorila na očekivanja. Plasirala se u drugi krug Europskoga prvenstva nakon očekivanog poraza od Francuske poslije kojega je matirala izravnog konkurenta, Srbiju, da bi potom protiv Ukrajine potvrdila ulogu favorita.


Pozitiva


– Skupina je zavšila kako što smo i očekivali, ali da se razumijemo, željeli smo pobijediti i Francusku. Vidjeli smo neke svoje šanse, međutim, korona nam je malo poremetila planove, bila je tu i početna nervoza na otvaranju prvenstva. Sa Srbijom smo se međusobno dogovorili što i kako treba tehnički odraditi, izbornik je rekao što očekuje od svih nas. Rezultat je onda došao sam od sebe, nadigrali smo i Srbiju i Ukrajinu, tako da možemo biti zadovoljni.


Glavaš je zadovoljan dobrim međusobnim odnosima u reprezentaciji, svjedoči o ugodnom ozračju u kojem trenira i igra.


– Među nama vlada skroz pozitivna atmosfera, stvarno smo svi kao prava klapa. Uistinu vlada dobra atmosfera na treningu, u svlačionici i izvan terena. Baš vlada pozitiva i rekao bih da smo na dobrom putu.


Između treninga, utakmica, sastanaka i drugih sportskih obaveza hrvatski mladići nastoje si dati oduška i s malo zabave, ali sve uz nužan oprez zbog stalne prijetnje zarazom.


– Nema previše vremena. Zajedno popijemo kavu, igramo uno, ali je sve to svedeno na minimum da se ne bi netko zarazio. Vodimo računa o tome te je ovo, ajmo reći, »druženje s maskama«.


Nakon prvog vala utakmica pred Glavašom i društvom je nova serija susreta za koje se trebalo odmoriti i osvježiti.


– Imali smo dva dana za odmor i analizu Crne Gore, mislim da je to bilo dovoljno vremena da se spremimo kako spada i opet odigramo odličnu utakmicu, te se nadam, pobijedimo i okrenemo Dancima.


I za utakmicu s Crnom Gorom iz hrvatskog tabora se opet čuju poruke o zajedništvu momčadi.


– Moramo nastaviti kao i do sada, po onoj »svi za jednoga, jedan za sve«. S tom pozitivom koja vlada među nama i borbenošću trebamo pobijediti.