Valter Matošević

Riječka i hrvatska rukometna legenda: “Hrvatska je dobila vratarski tandem za dugi niz godina”

Igor Duvnjak

Dominik Kuzmanović i Valter Matošević/IMAGO/kolbert-press/Marc Niemeyer/IMAGOSPORT/Foto PIXSELL

Dominik Kuzmanović i Valter Matošević/IMAGO/kolbert-press/Marc Niemeyer/IMAGOSPORT/Foto PIXSELL

Kuzmanović i Mandić imaju odličnu sezonu u klubovima te su, iako su mladi, dovoljno iskusni da budu prevaga u reprezentaciji. Treba spomenuti i Ivića koji odlično brani u Chamberryju - kaže Matošević  



RIJEKA  Valter Matošević na svoj je način dočekao Uskrs, najtrofejnije riječko sportsko ime operiralo je kuk. Dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, trener vratara hrvatske rukometne reprezentacije započeo je proces rehablitacije nakon nedavnog zahvata prolazeći novu etapu svoje bogate, impozantne karijere.


– Moja zahvala doktoru Mirku Grgurevu koji me operirao – rekao je Valter Matošević. – Isto tako puno hvala cjelokupnom osoblju, od doktora, sestara i spremačica na Traumatološkom odjelu bolnice na Sušaku. Moji problemi s kukom trajali su tri, četiri godine i sada je došlo do te posljednje granice da sam morao na operaciju. Jednostavno, da nisam išao na taj zahvat, poremetio bih statiku drugog, lijevog kuka te leđa i nastale bi još veće komplikacije. Vrijeme oporavka ovisi od osobe do osobe. Sad izvodim vježbe koje mi je preporučio fizioterapeut u bolnici. Osjećam se bolje, ali treba strpljenja. Vjerujem da ću biti spreman za pripreme za Olimpijske igre – dodao je Matošević, koji je prisiljen preskočiti prvo iduće okupljanje reprezentativaca.


– Iduća akcija je »team weak« u Oslu. Obavijestio sam već izbornika Dagura Sigurdssona i HRS da je prerano da idem na put. Pogotovo jer je riječ o putovanju avionom gdje su uska sjedišta. Sada se bespotrebno izlagati riziku.


Trio




Dagur Sigurdsson, stručnjak s Islanda, u posljednje vrijeme itekako često spominjan u ovdašnjoj rukometnoj javnosti, bio je uspješan na premijeri na hrvatskoj klupi, kada je na uvjerljiv način na kvalifikacijskom turniru u Njemačkoj izboren plasman na Olimpijske igre u Parizu.


– Prerano je nešto pričati, ali činjenica je da je kliknuo s igračima, kao što je i činjenica da su ga igrači prihvatili. Dosta je predan rukometu, detaljima, kako onima u našoj, tako i u onima u suparničkoj ekipi. Analitički se postavlja i kada je riječ o promatranju videosnimki, seciranju suparnika, vodi računa i o nijansama u igri reprezentacije. Uglavnom, detaljan je u svim mogućim segmentima obrane i napada naše te suparničke momčadi.


Matoševiću je zadovoljstvo voditi u reprezentaciji mladi vratarski par koji čine Dominik Kuzmanović i Matej Mandić. Momci s kojima radi blistali su na Europskom prvenstvu, odlične izvedbe ponovili su i u pobjedama u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre.


– Kuzmanović i Mandić imaju iza sebe odličnu sezonu u klubovima te su stoga, iako su mladi, dovoljno iskusni da budu prevaga u reprezentaciji dok se nadopunjavaju. Svakako treba spomenuti i Filipa Ivića, koji odlično brani u Chamberryju. Ima tu još golmana, ali taj trio je sada u prvom planu. Pogotovo ova dvojica mladih vratara, rođenih 2002. godine. Bili su zajedno i u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji, cimeri su, dobro se poznaju. Nema tu zle krvi ili ljubomore jednoga prema drugome, što je pozitivna priča. Mislim da je Hrvatska dobila vratarski tandem za dugi niz godina. Samo da ih posluži zdravlje i da vrijedno rade u klubovima. Mislim da nema brige kada je riječ o njihovim kvalitetama i njihovim izvedbama.


Euforija


Valter Matošević je itekako kompetentno ime kada je riječ o Olimpijskim igrama. U dva je navrata kao vratar osvajao zlato, Pariz će biti njegove četvrte Igre, na jednima je, naime, već bio u stručnom stožeru. Hrvatska je u kvalifikacijama uspjela izboriti nastup u Parizu, a pitanje je što tamo može ostvariti. Rukomet je hrvatskom sportu donio bujicu radosti i medalja, bilo je i razočaranja, kao nedavno na EP-u, javnost poslovično velikih apetita želi nove uspjehe.


– Lijepo je sanjati četvrtfinale, polufinale i tako dalje, međutim, treba se poklopiti puno stvari, treba imati i sreće, koju pak treba isforsirati. Treba ići utakmicu po utakmicu, igrati maksimalno. Ali treba stajati čvrsto na zemlji i ići polako. Sjetimo se da na posljednjim Olimpijskim igrama nismo nastupili, nakon toga smo ostvarili rezultate kakve jesmo. Znači, ne moramo sad odmah dizati euforiju, spominjati medalje i slično. Mislim da bi trebalo odigrati što bolje na turniru, a na kraju sve zbrojiti i vidjeti je li to ono što smo htjeli. Činjenica je da je ova reprezentacija potentna, na svakoj poziciji ima po dva, tri igrača. Treba biti strpljiv, stajati čvrsto na zemlji. Vjerujem da ova reprezentacija može eksplodirati čak na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. To je zapravo i primarni cilj.


Pohvale Zamećanima

Zamet je nakon ispadanja iz Paket24 Premijer lige, u prvoligaškom jugu uvjerljivo vodeći, pet bodova više od drugoplasiranog Umaga pet kola prije kraja prvenstva, gotovo su pa garancija promocije.


– Zametu mogu iskazati samo velike pohvale, pogotovo upravi jer je dosta toga posloženo otkad su došli Željko Jovanović i Ivica Lukanović. Ovo je preduvjet stabilnoga kluba, dobrog Zameta. Na terenu trener Mateo Hrvatin dobro radi svoj posao. Zamećani su prvi, sigurno ulaze u Premijer ligu. S druge strane, mislim da su svjesni da se moraju pojačati jer bi u višem rangu najgora bila prosječnost ili da se grčevito bore za ostanak ili da ispadnu. Treba se pojačati s dva, tri igrača i odigrati mirnu sezonu, razvijati mlade igrače iz svog pogona. To je zalog za budućnost kluba – kaže Matošević.