Nikola Blažičko

Proslavljeni riječki rukometni vratar: “Na EP-u je više prilike trebalo dati mladim igračima”

Igor Duvnjak

Kada je već takva situacija, dao bih mladim dečkima više prilike - tvrdi nekadašnji vratar Zameta



 RIJEKA Nikola Blažičko jedan je iz plejade proslavljenih rukometnih vratara reprezentativaca. Izdanak poznate riječke rukometne obitelji prva je saznanja o ovoj igri upijao na starom, dobrom asfaltnom igralištu na Kozali, na kojem su istaknute uloge igrali njegovi roditelji, otac Dušan i majka Nada. Vinuo se kasnije visoko s obzirom na to da je već kao klinac nagovijestio visoke domete, spoznate u Zametu gdje je tada u vrlo jaku prvu momčad ušao sa 17 godina. Ambiciozan i talentiran je nastavio ispunjavati obećanja, toliko da se, također u jakoj vratarskoj konkurenciji probio u hrvatsku reprezentaciju s kojom je 2005. postao viceprvak svijeta u Tunisu. Samo godinu kasnije počeo je inozemnu karijeru, iz Pariza je na koncu prešao u Nettelstedt Lubbecke. Tu je i danas, kao 44. godišnjak u prvoligaškom klubu u koji je stigao Riječanin Luka Mrakovčić, popularni »Mladi Blaž« je sada trener vratara i pomoćni trener. U osvrtu na sinoćnju hrvatsku utakmicu ne zaboravlja kvalitete Nizozemaca, koji su uostalom iznenadili i domaćina Mađarsku.


 


– Na utakmicu gledam s dvije strane pošto znam jako dobro cijelu reprezentaciju Nizozemske – kaže Nikola Blažičko. – Naime, ovdje u Njemačkoj igra dosta njihovih igrača u Prvoj ligi, a većina igra u Drugoj ligi. Pritom je važno da je njemački mentalitet takav da nije bitno je li je to Prva ili Druga liga, ide se uvijek maksimalno angažirano. Tako da nisu to neki bezvezni igrači koji su fascinirani našom ekipom i s Europskim prvenstvom. Oni igraju jake utakmice svakog vikenda i uvijek idu sto posto. Uglavnom, neki naši ljudi koji ne poznaju njihovu reprezentaciju mogu pomisliti da je Nizozemska neka egzotična reprezentacija. Mene u principu nije iznenadila njihova igra.


Nikola Blažičko




Okrenuo se potom učinku Hrvatske koja na koncu ipak nije uspjela ostvariti oproštajnu pobjedu u utakmici u kojoj je smatrana favoritom.


– Mi kao Hrvatska stvarno moramo ići na pobjedu, sa svim osim pobjedom nad Nizozemcima ne možemo biti zadovoljni.


Hrvatska je na EP otputovala s puno lijepih želja i obećanja, s poslovično velikim očekivanjima, a završila na puno nižoj poziciji.


– Mišljenja sam, da kada smo već imali toliko problema s koronom i kada već nismo uspjeli ući u treći krug, da se možda više prilike trebalo dati mladim igračima. Eto, u ovoj posljednjoj utakmici se vidjelo da mi ni uz najbolje i najiskusnije igrače nismo uspjeli pobijediti. Pritom mi je žao da Načinović možda dobio malo više minutaže. Drago mi je za Glavaša što je igrao u drugom poluvremenu. Ponavljam, kada je već takva situacija, dao bih mladim dečkima više prilike. S druge strane, znam da je trebalo ići na pun pogodak, trener Horvat je svakako želio pobjedom okončati prvenstvo.


Tijekom cijelog prvenstva diskutirano je o hrvatskim vratarima među kojima je i Senjanin Ivan Pešić, čuvari mreže pritom su često bili meta kritike. Sjetio se Crikveničana Morena Cara.


– Prije svega, žao mi je što tamo nije Moreno Car. Dobro, on je ozlijeđen, da nije, mislim da bi bio na EP-u i da bi se pokazao u jako dobrom svjetlu. Jako ga poštujem i mislim da je on, što se hrvatske reprezentacije tiče, naša budućnost. Što se ostaloga tiče, bilo je puno promjena, a vratar treba konstantu, povjerenje i da kada mu ne ide, ima 10 do 20 minuta u igri kako bi ušao u seriju. Korona nas je omela, a ako ćemo razgovarati o konstanti i vratarima, onda to na ovom EP-u ne ide jedno s drugim. To nije dozvolila korona.