Valter Matošević

Legendarni rukometni vratar i najtrofejniji riječki sportaš: “Da smo protiv Crne Gore igrali kao protiv Danaca…”

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Treba pokušati dobiti Island i Nizozemsku, zauzeti treće mjesto i ući u borbu za konačno peto mjesto jer i ono nešto nosi - kaže Matošević



RIJEKA Hrvatskoj nije uspjelo prirediti veliko iznenađenje i potopiti danske favorite, no zaradila je komplimente za svoju igru koji stižu s raznih, uglednih adresa. Jedna je i ona Riječanina Valtera Matoševića, legendarnog golmana, svojevremeno najboljega na svijetu. Najtrofejniji riječki sportaš, dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, nadao se da će mlada, bolestima konstantno ispreturana momčad Hrvoja Horvata, naći načina za ostvarenje punog pogotka u nadmetanju s uglednim danskim imenima.


– Moram prvo reći da je ova subota bila ludi dan na Europskom prvenstvu i kako se sve događalo u ovom ludilu, nadao sam se da će se u tom tonu razviti i ova treća, naša utakmica – kazao je Valter Matošević poslije velike utakmice u kojoj je Hrvatska stalno bila tako blizu, a na koncu ostala daleko od pobjede. – To govorim o danu u kojem su autsajderi pobijedili favorite, krenuvši od utakmice u kojoj je Nizozemska svladala Crnu Goru, a onda i Island Francusku, očekivao sam tako i naš uspjeh, iznenađenje.


Hrvatski igrači su dali sve od sebe kako bi ga priredili, bez obzira na to koliko su uspjeli u tome.


Pametno i strpljivo




– Hrvatska je odigrala jednu fenomenalnu utakmicu u fazi obrane, pametno i strpljivo u napadu, do gola. Na kraju krajeva, vidi se da je ta utakmica bila u egalu do samog kraja i to sve protiv jednih velikih Danaca. Recimo da su Danci na ovo prvenstvo došli stvarno nikada jači, kompletni. Žao mi je sada što ovako nismo igrali protiv Crne Gore. Da smo imali ovakvu energiju, da smo išli na njihove igrače, na faul, bila bi druga priča. Vidite da je sada problema s nama imao i Hansen, isto kao i Lauge, iskusni igrači, Gidsel, koji je najbolji desni vanjski. Nisu apsolutno imali rješenja da nas razbijaju, bili smo toliko agresivni, toliko smo emotivno bili u utakmici, koncentrirani. Sada smo bili pravi, a što moramo priznati, pobijedila je bolja ekipa, što moramo priznati, ali držali smo u egalu jedne velike Dance.


Valter Matošević/Foto M. LEVAK

Valter Matošević


Pitanje je bilo hoće li hrvatska postava i u nastavku moći održavati ritam iz prvog dijela.


– Iskreno, i ja sam se pribojavao hoćemo li izdržati, ali vidio sam da imamo tu emociju, energiju, da nam je stalo do rezultata, da se na neki način opravdamo za onu utakmicu s Crnom Gorom.


Riječki niz


Matošević u svemu ističe i nastup Riječana Tina Lučina, Verona Načinovića i Filipa Glavaša, igrača koji nastavljaju neprekinuti riječki niz u hrvatskoj reprezentaciji.


– Bilo mi je drago u jednom trenutku vidjeti u igri Glavaša, Načinovića i Lučina, žao mi je zbog onog što se dogodilo Jaganjcu, možda bi onda bila četvorica Riječana u prvih sedam u jednom trenutku. Njihov je nastup nastavak neprekinute tradicije riječkih reprezentativaca. Stvarno mi je bilo drago vidjeti ove riječke dečke u igri.


Pred Hrvatskom su nakon ove utakmice susret s Islandom u ponedjeljak i potom utakmica s Nizozemskom.


– Sada je polufinale iza nas, nemamo teoretske šanse, u ponedjeljak je već utakmica s Islandom. Vidjeli smo ga kako su igrali s Francuskom te nas čeka jako teška utakmica, mislim čak i teža nego ova. Agresivniji su i puno više trče. Inače, imaju puno problema s koronom, četiri glavna igrača su im otišla u izolaciju. Doveli su neke mlade igrače, a s Francuskom su igrali stvarno fenomenalno. To se na kraju krajeva vidi po samom rezultatu, voditi jedne Francuze sa čak devet razlike, to govori kako su zbilja jedna ekipa za respekt. Treba pokušati dobiti Island i Nizozemsku, zauzeti treće mjesto i ući u borbu za konačno peto mjesto jer i ono nešto nosi, nije nevažno i što se tiče Svjetskog prvenstva, a i radi cjelokupnog dojma.