Mirza Džomba

Legenda hrvatskog rukometa nakon brončane medalje: “Ove cure su dokaz da u sport vrijedi ulagati”

Igor Duvnjak

Mirza Džomba/Foto PIXSELL

Mirza Džomba/Foto PIXSELL

svi moramo otvoriti oči i shvatiti da su u ovom sustavu svi nezadovoljni. Od igrača, trenera pa i do lokalne samouprave, svi bi nešto, ali nikako da se sport pokrene i da ga se kvalitetno poprati - kaže Džomba



 
RIJEKA  Mirza Džomba, trofejni as riječkog i svjetskog rukometa, jedno je od proslavljenih hrvatskih sportskih imena koja su ovih dana zadovoljno trljala ruke uživajući u uspjesima hrvatskih rukometašica koje su na kraju sve začinile probojem na postolje, osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu u Danskoj. Strašno je riječ koju je često ponavljao komentirajući ovaj uspjeh hrvatskih reprezentativki.


– Naravno da sam pratio Europsko prvenstvo – kaže Mirza Džomba, jedno od najboljih desnih krila u povijesti rukometa, godinama zlatna ljevica svjetskog rukometa. – Gledao sam nastupe naših igračica izuzev prva dva susreta i mogu reći samo jedno. To je strašno. Cure su stvarno napravile veliku stvar, njihov je uspjeh u razini naših najvećih dometa u rukometu općenito.


Nabrojio je pritom i »otegotne okolnosti« koje, međutim, nisu omele Ćamilu Mičijević i ostale izabranice izbornika Nenada Šoštarića na putu do medalje.




– Uspjeh je tim veći, posebno kada vidimo da je ovo bila oslabljena ekipa, nešto skoro kao B reprezentacija. Osim toga, što je možda i najvažnije, možemo reći da su 60 posto ovih djevojaka samo poluprofesionalke. Mislim tu na uvjete, na način treniranja, razmišljanja o rukometu. Primjerice, ujutro moraš studirati ili raditi, a poslijepodne ići na trening i na neke utakmice, u tom slučaju ne možeš stopostotno reći da si profesionalac i da ti je sve u životu podređeno sportu.


Kvaliteta


Unatoč svemu tome ova se Hrvatska nosila i s najboljima, u utakmici s Norvežankama, prvakinjama Europe i praktički najboljom ekipom na svijetu, 35 minuta susreta bila je u prednosti.


– To je strašno. Nema mi logičnog objašnjenja za takve velike uspjehe, jedino da se u ovo čudno vrijeme pojavila želja, volja, stvorilo se zajedništvo i potpuno neopterećenje u glavama i sve je to skupa donijelo ovaj rezultat. Naravno, sada smo na kraju svi generali poslije bitke, vidimo da su to sve kvalitetne igračice. Ne možemo pričati ni o čemu drugome osim o kvaliteti jer je bez kvalitete na jednom tako jakom turniru nemoguće osvojiti broncu. Cure su itekako napravile svoj posao i svima im želim lijepu budućnost u velikim klubovima, da naprave zapažene karijere i da im ovo bude samo podstrek za dalje.


Vojska se ponaša onako kakav je zapovjednik, očito je izbornik Nenad Šoštarić našao pravi pristup svojim izabranicama koje su djelovale kao složna družina, sve su disale kao jedna.


– Jasno da je tu izražena uloga izbornika. Svatko tko je bio na velikim natjecanjima može nešto uočiti. Ti već vidiš po izrazu lica, po grimasama, kakva je situacija unutar ekipe, kakva energija kola, vidiš ponašanje klupe, uočiš bodrenje, kako se, primjerice, slave golovi, a kako se pomaže kada netko pogriješi. Kako te zajednica, kako te ekipa diže. To je kod naših cura sve bilo u savršenom izdanju. Izbornik je u svakom trenutku bio miran, staložen, samouvjeren. To se osjeti, ta se energija prenese. Mi smo se iskazali, iako iskreno, otvorena srca mogu reći da sam mislio da će biti jako teško s Danskom nakon polufinala s Francuskom. Znam koliko se to puta to nama dogodilo, a cure su i to nadvladale te su Dansku matirale na domaćem terenu. To je nešto strašno. Ovo je na razini najvećih rukometnih iznenađenja koja sam vidio u životu, a dosta sam toga vidio.


Putokaz


Sadašnja ekipa rukometašica Zameta je na klimavim nogama, muku muči nadmećući se u Drugoj ligi – Zapad, a među sportskim junakinjama iz Danske su četiri bivše Zamećanke, Ćamila Mičijević, Katarina Ježić, Ana Debelić te Dejana Milosavljević.


– I neka mi sada netko objasni tko je tu lud. Kao prvo, imamo sigurno kvalitetan proizvod koji moramo istrpjeti. Naravno da nemamo tu financijsku snagu da bismo mogli odjednom imati četiri reprezentativke u Zametu, ali će se sigurno svakih pet godina pogoditi da će se okupiti neko »društvance« te da ćemo se boriti za vrh. Naravno, te igračice će nakon nekog vremena otići jer ovo nije sredina s vrhunskim profesionalnim sportom da možeš nešto dalje, ali svi moramo otvoriti oči i shvatiti da su u ovom sustavu svi nezadovoljni. Od igrača, trenera pa i do lokalne samouprave, svi bi nešto, ali nikako da se sport pokrene i da ga se kvalitetno poprati. Ali, eto, događaju se i pozitivne stvari, nadam se da odgovorni sve ovo vide i da je u sportu sve moguće. Sada stvarno treba ove cure podržati jer su to zaslužile. Ovaj uspjeh može biti putokaz svima nama, ne samo u sportu, nego i u životu. Ovo je jedna životna škola, lekcija koju su očitale svima nama – poručio je Mirza Džomba.