Kvalifikacije za EP rukometaša

Hrvatski rukometaši u “paklu Halkidija” otvaraju posljednji krug kvalifikacija za EURO

Igor Duvnjak

Marin Jelinić i Marin Šipić/Foto REUTERS

Marin Jelinić i Marin Šipić/Foto REUTERS

Hrvatska bi maksimalnim učinkom u današnjem susretu te u nedjeljnoj utakmici protiv Belgije u Centru Zamet u Rijeci vizirala plasman na Europsko prvenstvo



RIJEKA  Hrvatska muška rukometna reprezentacija danas u grčkoj Halkidi (17 sati) traži nove bodove u skupini 5, sve kako bi izborila plasman na Europsko prvenstvo, koje će se od 10. do 26. siječnja iduće godine igrati u Njemačkoj. Danas ih u Grčkoj čekaju domaći reprezentativci kojima će navijači svakako biti »osmi igrač«, vruća atmosfera u kojoj polažu novi ispit protiv vodeće momčadi u ovoj skupini kvalifikacija. Momčad izbornika Gorana Perkovca, slavnog igračkog imena svjetskog rukometa, koji je preuzeo reprezentaciju poslije neuspjeha na Svjetskom prvenstvu i osvajanja tek devetog mjesta, zamijenivši Hrvoja Horvata, ulazi u duel s drugog mjesta u skupini izjednačena s Nizozemcima. Hrvatska bi maksimalnim učinkom u današnjem susretu te u nedjeljnoj utakmici protiv Belgije u Centru Zamet u Rijeci vizirala plasman na Europsko prvenstvo, po nekim računicama mogla bi joj biti dovoljna i jedna pobjeda, ali nitko u reprezentativnom taboru ne želi upadati u zamršeni čvor kalkulacija, već pobjedama osigurati nadmetanja s najboljima u Europi.


– Ako odigramo kako znamo, ne bi trebalo biti problema – poručila je hrvatska uzdanica na crti Marin Šipić, korpuletni pivot koji brani boje Kriens Luzerna. – Naravno, bit će teška utakmica, čeka nas prepuna dvorana, paklena atmosfera.


Nakon gostovanja u Grčkoj slijedi nadmetanje u Rijeci s Belgijom, što je itekakav mamac za ovdašnje brojne ljubiteljice i ljubitelje rukometa. Hrvatska rukometna reprezentacija jedna je od itekako atraktivnih nacionalnih vrsta koja gotovo tri desetljeća, još od bronce na Europskom prvenstvu u Portugalu davne 1994. godine, s raznim generacijama u blistavi lanac medalja dodaje nove karike. Sa svjetskim i dvama olimpijskim zlatima, uz još jednu broncu sa SP-a, diči se trima srebrima, dok se s europskih prvenstava vraćala s trima srebrima i trima broncama. Ovoj je generaciji tako ostavljena bogata baština, među »nasljednicima« su i riječka imena raštrkana Europom, koja se vraćaju kući želeći s Belgijancima ostvariti očekivani pun pogodak.




Pivot Veron Načinović (Montpellier), maštoviti vanjski igrač Tin Lučin (Wisla Plock) te ljevoruki golgeter s desnog krila Filip Glavaš (Trimo Trebnje) riječki je trio na terenu, a četverokut Riječana zatvara najtrofejniji sportaš Valter Matošević, trener vratara. Za utakmicu u kojoj je Hrvatska veliki favorit već sada vlada velik interes dok se očekuje sigurna pobjeda Perkovčeve momčadi.


– Svi znamo da je Grčka, pogotovo na domaćem terenu, dosta agresivna, igraju dosta oštro, na granici provokacije. Pokušat ćemo od početka kontrolirati utakmicu te našu kvalitetu staviti u prvi plan, probati ih u obrani dovesti u situaciju da griješe i brzim golovima iz kontre završiti utakmicu – poručio je Perkovac.