SP rukometašica

Hrvatske rukometašice čeka domaćin SP-a: “Ovo su utakmice za koje se trenira”

Igor Duvnjak

Tea Pijević/Foto J. ČABRAJA/KOLEKTIFF/HRS

Tea Pijević/Foto J. ČABRAJA/KOLEKTIFF/HRS

Čeka nas teška utakmica, igramo pred punim tribinama i njihovom publikom, ali vjerujem da možemo igrati s bilo kime - kaže hrvatska golmanica Tea Pijević



GÖTEBORG  Najboljim hrvatskim rukometašicama brzo se jedna za drugom nižu uzbudljive večeri u Göteborgu, pred njima je takva i sada, očekuje ih večerašnji zahtjevni ispit s domaćom Švedskom. U njihovoj A skupini Švedska je u dva prva susreta nakrcala golovima Kinu (36:24) te s 26:18 nadmašila Senegal. S bodom više od Hrvatske, koja je pak remizirala sa Senegalkama i čak s 39:13 svladala Kineskinje.


– Volio bih da odigramo dobru utakmicu, budemo konkurentni i zaprijetimo. Obećajem dobru borbu za pobjedu naših djevojaka – odlučan je hrvatski izbornik Ivica Obrvan uoči ovog rješavanja rukometne skandinavke. – Šveđanke teže stalnom prekidu, kontaktu, gušenju napada, u sredini imaju dvije kvalitetne defenzivke, tjeraju suce stalnim prekršajima da dižu potencijalno pasivan napad, guše ideju, tražeći bezidejnost napada i iz toga traže tranziciju i love lake golove. Ako se, recimo, zbog koncepta igre treba mijenjati jednu igračicu da bi se imalo kompaktnu obranu, onda nastaje problem. Tu će trebati puno paziti.


Drugi krug


Ističući kvalitetu domaće reprezentacije, oprezan je u najavama i uza svu važnost utakmice, podsjeća da ona nije presudna.




– Hrvatska može dobro odigrati sa svima, istina je da nam Skandinavke možda najmanje odgovaraju, ali ne samo nama. One su domaćin skupine i spadaju u krug reprezentacija koje bi trebale ući u završnicu. Njihova glavna snaga je kvaliteta obrane, golmanice, trčanje, guranje u leđa, laki golovi, pritisak na naš napad, na našu vanjsku liniju. Tu se treba paziti, da toga bude što manje, trebamo igrati pametan napad i obrambenu tranziciju, vraćati se što kvalitetnije natrag. Ne smijemo se upustiti u nepotrebnu jurnjavu, koliko smo to u jednom treningu uspjeli, vidjet ćemo. Sve će se ipak odlučiti u drugom krugu s Mađarskom, Kamerunom i Crnom Gorom. Mi gledamo odigrati što kvalitetnije. Nismo bili, niti smo sada svjetska velesila. Lijepo se sjetiti 2020. i bronce. Hrvatska ženska reprezentacija uvijek mora biti na maksimumu, može igrati protiv svakoga i može i od svakoga izgubiti. Ja sam s tim curama desetak dana, puno ih nema veliku minutažu u klubovima, jedne od najvažnijih, Debelić, nema na ovom prvenstvu, nije sve crno i bijelo, ali treba znati da postoji naš maksimum.


Olimpijska bronca


Švedska je reprezentacija s pedigreom, ima europsko srebro i broncu te olimpijsku broncu, onu iz 2021. godine, lani je na EP-u svladala Hrvatsku 31:27. Golmanica Bundsen, koja ima već 135 nastupa u reprezentaciji, igračice u polju kao Hagman, Lundström, Mellegard, Hansson, Blohm, sjajna Anna Lagerquist iz Nantesa, Hvenfelt, u Bietigheimu suigračica naše Klare Birtić, kapetanica Jamina Roberts iz norveškog Vipers Kristiansanda s kojim je ove godine osvojila Ligu prvaka i ostale doimaju se favoritkinje. Hrvatska vratarka Tea Pijević, zapažena s Kineskinjama, u najavama tjera u zaborav prošle susrete, sva fokusirana na tešku večerašnju utakmicu.


– Lakše se diše, no ne bih više pričala ni o Kini, ni o Senegalu – rekla je iskusna hrvatska golmanica. – Fokusirane smo na ovu i ostale buduće utakmice, svaki dan donosi nešto novo. Sada su to Šveđanke, za sve drugo nema vremena. Još u ponedjeljak ujutro, čim smo otvorile oči, razmišljale smo samo o njima. Gledale smo ih uživo sa Senegalom. Znamo ih, one su tipična skandinavska ekipa. Kvalitetne su to cure, koje igraju u Europi. Dobre su, jako čvrste, kažnjavaju svaku grešku u pet sekundi. Čeka nas teška utakmica, igramo pred punim tribinama i njihovom publikom, ali vjerujem da možemo igrati s bilo kime. Za takve utakmice i treniramo – poručila je o susretu koji počinje u 20.30 sati.