Kvalifikacije za OI

Hrvatske rukometaše od 14.30 sati čeka sudar s Njemačkom: “Važnu ulogu odigrat će obrana”

Igor Duvnjak

Ivan Martinović/ J. ČABRAJA/KOLEKTIFF/HRS

Ivan Martinović/ J. ČABRAJA/KOLEKTIFF/HRS

Najvažniji igrači su Knorr i Golla, snažna kombinacija koja zajedno odlično funkcionira - upozorava izbornik Sigurdsson



HANNOVER  Hrvatska je na željeni način zakoračila u kvalifikacije za Olimpijske igre i na duži rok deklasirala Austriju. Bilo po onoj da »nova metla dobro mete« ili ne, momčad predvođena novim izbornikom, Islanđaninom Dagurom Sigurdssonom, iskazala je zavidnu ustrajnost lomeći otpor izabranika Aleša Pajoviča, a kada ga je slomila, odjurila je do visokih 35:29.


– Naravno da sam jako zadovoljan pobjedom. Ovu sam utakmicu čekao pet-šest tjedana, tako da je dobro da sam je ostavio iza sebe. Ništa još nije gotovo, imamo još dvije utakmice za odigrati. Moramo ostati čvrsto na zemlji, zadržati koncentraciju i dobro se pripremiti za današnju utakmicu protiv Njemačke. Kao što su svi vidjeli, bili smo nervozni na početku, igrači zbog novog izbornika, a kako sam i ja bio nervozan, mogu ih razumijeti. Imali smo malo vremena za pripremu, ali nakon što smo pronašli svoj ritam, izgledali smo sve bolje. Mislim da je ovo bila odlična momčadska predstava, kako od strane vratara, tako i od igrača u polju – mogao je zadovoljno konstatirati Sigurdsson. – Možemo mi igrati i bolje, protok lopte može biti bolji, možemo bolje trčati u protunapade i brže se vraćati u obranu. Konačna pobjeda od šest razlike je odličan rezultat – ustvrdio je novopečeni izbornik Hrvatske i analizirao današnjega protivnika u Hannoveru (14.30 sati).


– Njemačka je dobra ekipa čiji su forte vratari i obrana. Njihovi najvažniji igrači su Knorr i Golla, snažna kombinacija koja zajedno odlično funkcionira. Knorr svim ekipama predstavlja veliku opasnost u napadu, kad ima dobar dan iznimno ga je teško čuvati, dok je Golla opasan na crti. Morat ćemo biti jako koncentrirani i paziti da olako ne gubimo lopte. Važnu ulogu odigrat će obrana koja treba spriječiti njihove brze protunapade – dodao je Sigurdsson.


Atmosfera




Marin Šipić kvalifikacijski je turnir otvorio s pet golova pa se nada nastavku niza i u današnjem ogledu protiv Njemačke, koja igra na domaćem terenu.


– Naravno da domaći teren nosi dodatni pritisak, ali je uvijek i dodatni motiv. Protiv Njemačke smo nedavno igrali na Europskom prvenstvu, nisu puno toga promijenili unutar momčadi. Svi se još sjećamo Kuzmanovićevih obrana i nadamo se da će to jedan od dvojice naših vratara danas ponoviti – rekao je Šipić, važan hrvatski igrač na crti, koji ne krije zadovoljstvo nakon uspješnog probijanja leda protiv Austrije.


– Bili smo dosta nervozni prije početka utakmice jer smo znali što nosi i koliko nam je bitna. Vidjelo se da smo bili u grču jer smo napravili nekoliko tehničkih pogrešaka. Drago mi je da smo se izdigli iz toga i pobijedili. Sada je sve na nama – nastavio je Šipić, koji je zadovoljan kako se novi izbornik uklopio u reprezentaciju.


– Svi smo jako zadovoljni, atmosfera je super. Svi znamo da smo mi malo ludi, izbornik je smireniji pa zajedno činimo dobru kombinaciju – zaključio je Šipić.


Ugodnije je analizirati Njemačku nakon startne pobjedničke paljbe u kojoj su najbrojniji hici oni ljevorukog Ivana Martinovića, autora čak devet golova.


– Bili smo nervozni u početku, prisutan je bio nekakav grč, ali svi smo vjerovali da se možemo vratiti. I izbornik nam je rekao da se smirimo, igramo opušteno, a na kraju smo to i pokazali. Bili smo agresivni, pogotovo u drugom poluvremenu. Trudio sam se da se što prije vratim na teren i upravo mi je ovo bio motiv da se vratim upravo protiv protivnika protiv kojeg se i dogodila ozljeda – kazao je Ivan Martinović, dokazujući i ovom izvedbom kakav je hendikep za Hrvatsku bila njegova ozljeda na početku Europskoga prvenstva u Švedskoj.


Upravo je na tom prvenstvu u siječnju u susretu protiv Austrije zaradio ozljedu ramena na koje se hrvatski napad itekako mogao osloniti. Vratio se u reprezentaciju u pravi čas, dokazujući već na startu turnira koliko je velika napast suparničkoj zoni. U jeku zadovoljstva zbog visoke pobjede nije u koru onih koji smatraju da je posao praktički obavljen i da je Hrvatska već među dvije reprezentacije koje iz Hannovera idu na Olimpijske igre. Pozivajući na oprez sa željom da njegova ekipa nastavi igrati u istom tonu i danas protiv Njemačke te u nedjelju protiv Alžira, pristalica je pune mobilizacije sve dok i matematički ne bude osiguran plasman u Pariz.


Repriza


– Nismo još ništa napravili, imamo još dvije utakmice i nadam se da ćemo pobijediti.


Valter Matošević, trener vratara u hrvatskoj reprezentaciji, trofejno riječko ime, zadovoljno prati nastupe svojih nasljednika koji samo nastavljaju tradiciju tolikih vrsnih hrvatskih čuvara mreže. Bilo je tako i na Europskom prvenstvu, kada su vratari u hrvatskom sivilu bili rijetke svjetle točke. Matej Mandić i Dominik Kuzmanović, koji ga je povremeno mijenjao, reprizirali su se i u Hannoveru, skupili su bogatu kolekciju od čak 16 obrana.


– Imamo pred sobom još dva iznimno teška protivnika, idemo korak po korak i vidjet ćemo što će biti dalje. Imali smo plan od početka, izbornik je vjerovao u njega, mi smo vjerovali i zato je ispalo ovako – kaže Matej Mandić, koji mnogo obećava. Sjajno brani, a pred njim su tek one najbolje vratarske godine. Obrane protiv Austrije imaju tim veću težinu što je niz njih bio u trenucima kada se lomio rezultat. Sada se samo nada uspješnom nastavku turnira.


Momke koji su tražili put k nužnoj pobjedi s klupe je bodrio i legendarni kapetan Domagoj Duvnjak, naravno da ga Mario Šoštarić nije zaboravio.


– Kapetan Duvnjak je s nekoliko riječi podigao ekipu kako samo on to zna i u drugom poluvremenu smo izašli kao druga ekipa. Ipak, daleko je još Pariz, imamo još dvije utakmice za odigrati. Danas igramo protiv Nijemaca, znamo da igramo na njihovom terenu, ali zašto ih ne bismo pobijedili kao nedavno u Kölnu i tako pokazali da to nije bila slučajnost.