EP rukometaša

Hrvatska na krilima spektakularnog vratara Kuzmanovića ostvarila oproštaju pobjedu u Kolnu

Igor Duvnjak

Domagoj Duvnjak i Dominik Kuzmanović/Foto REUTERS

Domagoj Duvnjak i Dominik Kuzmanović/Foto REUTERS

Nijemci će u polufinalu igrati s Danskom, a Francuzi sa Švedskom, dok će se za peto mjesto boriti Mađarska i Slovenija

 Njemačka – Hrvatska 24:30




RIJEKA  Utakmica četvrtog kola Skupine I Europskog prvenstva rukometaša: Njemačka – Hrvatska 24:30 (14:13). Lanxess Arena u Kolnu. Gledatelja 20.000. Suci Marin i Garcia (Španjolska).


NJEMAČKA: Lichtlein 4, Golla 4, Heymann 3, Fischer 2, Knorr 3, Zerbe, Köster 2, Weber, Uscins 1, Häfner 1, Nothdurft, Dahmke 3, Mertens, Hanne, Steinert, Kastening 1 (1), Kohlbacher, Späth, Wolff.


HRVATSKA: Mihić 1, Duvnjak 4, Šostarić 2 (1), Karačić 6, Maraš 3, Načinović 3, Kušan 1, Mamić, Cindrić 1, Lučin, Šipić, Glavaš 3 (1), Klarica 4, Jelinić, Kuzmanović, Mandić.




Isključenja: Njemačka 4, Hrvatska 6 minuta. Sedmerci: Njemačka 3 (1), Hrvatska 2 (2).


Ekipe su  na parketu Lanxes Arene, u ambijentu kao nogometnom, zaigrale za prestiž. Domaćini su, naime, već ranije znali da su ušli među četiri najbolja na Europskom prvenstvu dok Hrvatska nakon niza poraza u Skupini I nije nikako mogla dalje. Spektakularno je bilo izdanje vratara Dominika Kuzmanovića, njegovih je čak 22 obrane u Hrvatskoj pobjedi s Njemačkom.


Njemačkoj je trebalo tek nešto više od dvije minute za prvi prelazak u vodstvo, onih Lichtleinovih 2:1. U tom pomalo obostranom početku ekipa rasterećenih rezultatskog imperativa domaći kapetan Knorr je uskoro uspio udvostručiti razliku. Kao što je Luka Lovre Klarica pritom potvrđivao znatni napadački potencijal tako je Dominik Kuzmanović nanovo najavio blistavu karijeru među vratnicama. Pomogao je u hrvatskoj seriji 3:0 kojom je zaključno s pogotkom Luke Cindrića Perkovčeva ekipa povela 6:5.


Sredinom poluvremena Njemačka je odjednom zaradila dva isključenja, tamas se kompletirala kada je kontrom poslije dobre obrane Filip Glavaš lako povećao na 8:6. Kuzmanović je nastavio metopdički obogaćivati kolekciju obrana i bio dobar vjetar u leđa ekipi za održavanje gola – dva prednosti. Uz to je “iz naftalina” izvučen legendarni kapetan Domagoj Duvnjak koji se odmah u svom stilu uključio u hrvatsku golijadu dok je odmicala prva trećina utakmice. Njegovim trećim uzastopnim golom, sve uz prethodnu Kuzmanovićevu obranu i s igračem manje, prednost je povećana na 13:10. Do odlaska na odmor viđena je munjevita njemačka serija čak 4:0, sasvim dovoljno da domaća ekipa razveseli razdragane navijače navijače u krasnom sportskom ambijentu i preuzme vodstvo i sačuva ga do odlaska na odmor, sve u fazi kada Hrvatska više od pet minuta nije znala pogoditi mrežu. Njemačka je dobila poluvrijeme 14:13 i to sve uz čak devet Kuzmanovićevih obrana.


I početkom nastavka hrvatski vratarski dragulj je nastavio dovoditi u očaj njemačke šutere, kapitulirao je tek jednom u prvih više od osam minuta, dovoljno za brisanje minimalnog minusa, nakon one već četrnaeste i za povratak u vodstvo golovima Igora Karačića i Matea Maraša, 17:15. Njemačka klupa je i time outom nastojala naći terapiju za Kuzmanovića dok se bližila posljednja trećina igre. Domaća ekipa je reagirala brzom serijom od dva gola, novim poravnanjem rezultata. na drugoj strani blistao je i domaćin Späth, sjajni golmani su dizali navijače na noge. Hrvatska nije ispuštala vodstvo, Karačić, Klarica, Načinović i onda Mihić i Maraš su zaredali golovima i povećali na najveću gostujuću prednost – 25:19 – za domaće nedostižnu.