EP rukometaša

Finale EP-a do donosi rukometni “El Classico”: Sudar divova jamac prave poslastice za kraj

Igor Duvnjak

Šveđanin Andreas Palicka/Foto REUTERS

Šveđanin Andreas Palicka/Foto REUTERS

Španjolska je već duže vrijeme na vrhu i oko vrha, sada se i ova švedska generacija vraća na visoke pozicije



RIJEKA Velesile Španjolska i Švedska igrat će u večerašnjem finalu (18 sati) Europskoga prvenstva rukometaša, bit će to repriza finala iz Zagreba iz 2018. godine u kojem je slavila Španjolska. Do ovoga dvoboja probili su se nakon što su obračunali s dvjema velesilama iste snage, Španjolci su matirali svjetske prvake Dance, tjednima već navođene kao prve favorite Europskoga prvenstva, dok su Šveđani bili bolji od olimpijskih pobjednika Francuza, dugi niz godina onih koji su u najužem krugu momčadi koje osvajaju odličja na najvećim svjetskim turnirima.


Bit će to rukometni »El Classico«, kao u neka stara vremena kada su ove zemlje harale ovim sportom. Španjolska je već duže vrijeme na vrhu i oko vrha, sada se i ova švedska generacija vraća na visoke pozicije na kojoj su bile postave njezinih slavnih prethodnika. Uoči večerašnjeg rukometnog »obračuna kod O. K. korala« bespredmetno je ikakvo spominjanje favorita, visoko motivirane momčadi imaju niz asova »u rukavu« kojima mogu šokirati svaku momčad. U toj neizvjesnosti je samo izvjesno da će to biti sportska poslastica, velika predstava za rukometne sladokusce.


Španjolska brani dvostruki naslov kontinentalnog prvaka, ovo joj je već četvrto finale u nizu na velikim natjecanjima i svakako da igrači legendarnog izbornika Jordija Ribere sanjaju o povlačenju i treće crte, zatvaranju trokuta od tri uzastopna naslova europskih prvaka. Španjolci su pokazali kvalitetu, također i mentalnu čvrstoću, jači su i od problema s bolestima i ozljedama, dokazali su to i protiv Danske, kojoj su preokretom u nastavku napunili mrežu, uvjerljivo joj zalupivši pred nosom vrata finala. Našli su lijek za sjajnog danskog vratara Landina, Gomez, Cannelas i ostalo društvo Furije u ovoj »skandinavki« traže ga večeras za razigranog vratara Šveđana Palicku, junaka pobjede nad Trikolorima. U tom dramatičnom polufinalu velikana je, skinuvši zicer na kraju susreta, obranio plasman u finale, dok je u prvom poluvremenu zabio tri gola i jedno vrijeme bio vodeći strijelac momčadi! Pellas, junak toga polufinalnoga dvoboja, Gottfridsson i ostali Žuti, predstavnici zemlje čija je rukometna tradicija protkana brojnim sjajnim trofejima na najvećim natjecanjima, imaju svoju računicu, a pritom svakako i imaju čime prijetiti goropadnoj Španjolskoj.