Rukometna nada

Dominik Kuzmanović nakon trijumfa u Hannoveru: “Želimo ovako nastaviti i u Parizu”

Igor Duvnjak

Dominik Kuzmanović/J. ČABRAJA/KOLEKTIFF

Dominik Kuzmanović/J. ČABRAJA/KOLEKTIFF

Igramo dobro i toga smo svjesni - rekao je Kuzmanović



RIJEKA  Poslije kiše dolazi sunce, uvjerili su se u to i najbolji hrvatski rukometaši koji su su se ovoga puta zadovoljni vratili iz Njemačke, za razliku od nedavnog kraha na Europskome prvenstvu. Sada su u Hannoveru trima pobjedama protutnjali kroz kvalifikacijsku skupinu i plasirali se na Olimpijske igre. Hrvatska slika s tribina bila je dopadljiva, dopala se i protagonistima na parketu, među inima i nadarenom vrataru Dominiku Kuzmanoviću.


– Kada je riječ o našoj igri, sve ono što se vidi izvana, tako je i iznutra – kaže Kuzmanović, mladić iz Dugog Sela, rođen 2002. godine, čuvar mreže našičkog Nexea. – Sve je onako mirno, imamo stoga nužnu sigurnost. Igramo dobro i toga smo svjesni. To nam olakšava da na utakmicama u ključnim trenucima budemo opušteniji i pravi.


U sportu je rezultat najveće mjerilo uspjeha, sada je ostvaren pobjedama nad Njemačkom i Austrijom, nedavnim suparnicima na Europskome prvenstvu, stoga je utakmica s Alžirom bila ugodno obavljanje formalnosti u kojem je zatvoren željeni trokut pobjeda. Dominik ne krije zadovoljstvo nakon uspjeha u Hannoveru.




– Vidljiva je ta nova energija u našoj ekipi. Smatram da smo zasluženo pobijedili u ove tri utakmice, da smo bili dominantniji i bolji. Primjerice, s Austrijom smo na EP-u odigrali neriješeno, a sada smo ih pobijedili sa šest razlike. Njemačku smo opet pobijedili. Alžir je pak malo slabija reprezentacija i u toj smo utakmici pokazali da smo bolji. Ključno nam je bilo da izborimo plasman na Olimpijske igre, prvo stoga što smo Igre u Tokiju propustili, ali i zato što nas očekuje domaćinstvo Svjetskoga prvenstva. Nakon svega mogu reći da smo presretni i želimo ovako nastaviti i na Olimpijskim igrama.


Pohvale izborniku


Brojni su u Hrvatskoj pomno pratili nastupe svojih miljenika, ali hrvatske navijačice i navijači bili su i na tribinama u Hannoveru radujući se uspjesima reprezentacije. Bili su joj prava, glasna podrška.


– Svaka čast našim navijačicama i navijačima, tim ljudima koji nas prate i navijaju, cijelu su utakmicu bili naša podrška. Stvarno me ugodno iznenadila činjenica da se na utakmici s Njemačkom usprkos dvorani punoj domaćina jako dobro čulo pjevanje hrvatske himne. Stvarno sam oduševljen s našim navijačima i nadam se da će nas tako pratiti i dalje.


Hrvatska posada je na ovom kvalifikacijskom turniru bila ista kao na europskoj smotri, za kormilom je, međutim, bio toliko spominjani Islanđanin Dagur Sigurdsson, nasljednik smijenjenog Gorana Perkovca, te je u prvoj fazi upoznavanja s ekipom ostvario tri nužne pobjede. Navijače je pak osvojio i držanjem ruke na srcu dok odjekuje Lijepa naša. Poslije ovih pobjeda šaljivđije su pak reprezentativce počeli nazivati Sigurni.


– Prvi dojmovi su dobri, stvarno je super. On je jasan, konkretan, rekao nam je što i kako, dao je smjernice kako trebamo igrati, mi smo to prihvatili. Sve funkcionira vrlo dobro, zato smo mirni i sretni. Imamo mirnoću koja i polazi od njega. Kod njega nema panike. Siguran je u to što radi, dobro nam daje savjete koji su dobri u onim ključnim trenucima, a to se odražava na terenu i na igračima.


U obrambenom lancu vratari su prva karika, a već su duže vrijeme ugodna tema ćakula oko hrvatske reprezentacije. Tako je i nakon ovog turnira kada su atraktivnim obranama blistali Kuzmanović i Matej Mandić iznova najavljujući blistavu karijeru. Dominik u svemu ne zaboravlja ni Kristijana Pilipovića. Sportski se putovi razilaze, spomenuti vratari vratili su se u klubove, njihova trenera u reprezentaciji, Valtera Matoševića, pak očekuje skorašnja operacija kuka.


Pariz


– U prvom planu smo sada bili Matej i ja, ali branio je odlično i Pipo. Manda je stvarno vrhunski odigrao utakmicu s Austrijancima, ja sam se na to nadovezao s još nekoliko obrana. U drugoj utakmici smo se zahvaljujući obranama odvojili na početku. Moram pritom pohvaliti kompletnu obranu koja je čvrsta i kompaktna, a onda je na golu lakše i braniti. Protiv Alžira smo na kraju skupili 18-19 obrana. Na dobroj smo razini, želimo to i zadržati. Tu nam pomaže i Valter Matošević, koji svojim iskustvom i znanjem predlaže neke ideje, ne previše nego baš u mjeri koja nam treba. Pušta nas da branimo svojim stilom, osim što ponekad na videoanalizama predlaže što bismo mogli napraviti. Mi pak imamo sigurnost da se nećemo stalno mijenjati kao proteklih godina. U svemu se pokazuje ta uspješna kombinacija, mi pomažemo ekipi, a onda je i njima lakše igrati.


Olimpijske igre već sada izazivaju veliku pozornost, naravno da Kuzmanović, kao i svaki vrhunski sportaš, sanja snove o uspjehu, ali »ne leti u oblake«, već skromno najavljuje hrvatski rukometni dolazak u Pariz.


– Trenutno zbog naših rezultata u proteklim godinama nemamo kredibilitet sada najavljivati medalje ili nešto slično. Naravno da možemo nešto sanjati i nadati se. Svakom sportašu cilj je samo pobjeda, no bitno je da mi pružimo dobre igre, a onda će doći i rezultat – zaključio je Kuzmanović.