Europa na Zametu

Rijeka ovoga vikenda ugošćuje turnir Europske košarkaške lige mladih: “Velik iskorak za riječke igrače”

Katarina Blažević

Robert Jurković, Zdravko Ivanković, Dorotea Pešić-Bukovac, Stevica Rusmir i Sanjin Kurević/Foto S. DRECHSLER

Robert Jurković, Zdravko Ivanković, Dorotea Pešić-Bukovac, Stevica Rusmir i Sanjin Kurević/Foto S. DRECHSLER

Trener riječke selekcije je Stevica Rusmir, a ovaj će turnir biti ujedno i posljednji ove sezone. Riječki su košarkaši već dvaput gostovali u Mađarskoj



RIJEKA Centar Zamet ugostit će ovoga vikenda, od subote do ponedjeljka, turnir Europske košarkaške lige mladih (EYBL), koji organizira Košarkaški savez Grada Rijeke uz pomoć Riječkog sportskog saveza, Grada Rijeke, kao i Turističke zajednice Grada te Rijeka sporta.


Radi se o europskom natjecanju na kojemu je dosad nastupilo 180 klubova iz 25 zemalja, a Hrvatsku ove sezone predstavljaju tek selekcija Grada Rijeke (pod imenom Ri-basket) u uzrastu do 15 godina te Cibona u konkurenciji do 17 godina. Mladi riječki košarkaši na Zametu će zaigrati protiv U-15 ekipa iz Njemačke, Nizozemske, Rumunjske i Moldavije, a još će nastupiti i klubovi iz Srbije, Mađarske te Italije.


Prvu utakmicu domaći igraju u subotu od 17 sati protiv ekipe Amsterdama, u nedjelju protiv CSM Oradea (10.30) i NW Akademije (16.30), te u ponedjeljak protiv CSU Sibiu (10).




– Prisustvo riječke ekipe u jednoj takvoj ligi je nešto što dosad nismo imali i velik je iskorak za mlade riječke košarkaše. Možemo očekivati preko sto djece iz europskih zemalja, što košarka dosad nije imala prilike privući u Rijeku i mislimo da je to jedno veliko događanje. Istaknuo bih i da ćemo imati videoprijenos tako da će ljudi iz cijele Europe moći gledati utakmice – najavio je predsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke Sanjin Kurević.


Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac naglasili su zadovoljstvo što se u Rijeci “događa košarka” i što ona ide uzlaznim putem.


Trener selekcije je Stevica Rusmir, a ovaj će turnir biti ujedno i posljednji ove sezone. Riječki su košarkaši već dvaput gostovali u Mađarskoj.


– Nismo bili svjesni da ćemo nastupiti, a kamoli organizirati u svojem gradu ovakav turnir. Nadam se da je ovo tek početak i da ćemo iduće sezone možda i s kojom selekcijom više ući u ligu, koja je sigurno dobra za naše igrače i njihov razvoj – rekao je Rusmir.


Predsjednik Kvarnera 2010 Robert Jurković ujedno je iskoristio priliku kako bi najavio ponovno organiziranje međunarodnog košarkaškog kampa u Rijeci ovoga ljeta. Prošle godine je gostovalo oko 130 djece, a sada je već najavljen dolazak oko 110 Slovaka te 75 Izraelaca.