Pretkadeti Ri-basketa

Prvi put u povijesti riječka će košarka imati predstavnika u Europskoj ligi za mlade: “San je odvesti djecu i do SAD-a”

Katarina Blažević

VELIKI PLANOVI - Pretkadeti Ri-basketa s trenerom Stevicom Rusmirom

VELIKI PLANOVI - Pretkadeti Ri-basketa s trenerom Stevicom Rusmirom

EYBL liga je izvrsna za našu djecu jer će vidjeti kako igraju neka druga djeca, otvorit će im se neki novi košarkaški horizont - kaže Sanjin Kurević



RIJEKA Riječka će košarka prvi put imati predstavnika u Europskoj ligi za mlade (EYBL), priznatoj od strane FIBA-e. Ri-basket je izborio nastup na ovom europskom natjecanju u konkurenciji do 15 godina nakon uspješno odrađenog kvalifikacijskog turnira u Budimpešti. Velika je to stvar za riječku košarku jer će igrači trenera Stevice Rusmira biti ujedno i jedini hrvatski predstavnici uz Cibonu, koja će se natjecati u U-17 kategoriji. Dosad je kroz ovu ligu prošlo više od 200 europskih klubova, uključujući i Real Madrid, Bayern München, Partizan, CSKA…


Promocija


– Europska liga mladih je iskorak u odnosu na domaće lige i postojeće turnire za mlađe u Rijeci, okolici i Hrvatskoj. Nikada niti jedan riječki klub nije igrao navedenu ligu budući da je ona zahtjevna, posebice financijski, ali i zato što treba imati kvalitetan igrački kadar. Pretkadeti Ri-basketa su u Budimpešti igrali protiv starijih ekipa iz Mađarske, Slovačke i Moldavije, nije bilo rezultatskog imperativa, već je bilo važno pokazati košarkaško umijeće. Riječki je klub zadovoljio kriterije te je primljen u ligu – govori Sanjin Kurević, predsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke.


Natjecanje počinje u listopadu te se igra turnirskim sustavom, a Ri-basket će svoje utakmice igrati u mađarskom Debrecinu i Tivtu u Crnoj Gori. Prvi dio završava u siječnju 2023. godine, a najbolje četiri ekipe nastavljaju natjecanje na proljeće.




Velika je želja organizatora bila imati i turnir u Rijeci, ali troškovi su u tom slučaju na klubu domaćinu, a ovaj projekt Ri-basketa, možda i pomalo iznenađujuće, nije prošao na Natječaju za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. godini.


– Trošak turnira je na ekipi koja organizira turnir te bismo morali u tom slučaju ugostiti osam ekipa, a ove godine nismo prošli na državnom natječaju za sufinanciranje programa. Šteta, da smo organizirali turnir, utakmice bi se prenosile u osam europskih zemalja te bi to bila prilika za promociju našeg kraja i zemlje. Koliko će nam financijski ovo biti izazovno? Ove godine su fiksna dva turnira, a mi sami plaćamo samo put. Ali bit će izazovno. Pomoći će nam, nadamo se, službene institucije, nešto sponzora i pozivamo neke od gospodarstvenika da nam se priključe.


Građani svijeta


Natjecanje je dobra prilika i za promociju riječkog kraja, pa su tako Riječani i na turniru u Budimpešti promovirali Turističku zajednicu Kvarnera uručivši suparnicima prigodne darove. Momčad Ri-basketa se planira pojačati i nekim igračima iz drugih riječkih klubova te onih iz riječke okolice.


– U košarkaškim krugovima nitko nije mogao vjerovati da smo upali u ovu ligu. EYBL liga je izvrsna za našu djecu iz više razloga. Košarkaški će oni vidjeti kako igraju neka druga djeca, otvorit će im se neki novi horizonti. Isto tako, svi zajedno ćemo vidjeti u kakvim uvjetima rade ti klubovi. Naravno, tu su i druga iskustva, putovanja, doživljaji, prijateljstva… Iskoristit ćemo i priliku obilaska lokalnih muzeja, upoznavanja običaja. Želimo i kroz ovu ligu od naše djece napraviti građane svijeta. Također, EYBL vodi klubove koji se prijave na turneju po SAD-u. Upravo su nedavno bili tamo, posjetili su San Antonio Spurse, igrali utakmice s američkim ekipama. Eto, san je odvesti djecu i u SAD – zaključuje Kurević.