RIJEČKI IMPERATIV

Rijeka danas kod Lokomotive traži iskupljenje za najlošiju utakmicu sezone, Tomić: “Očekujem drugačiji mentalitet”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto M. GRACIN

Goran Tomić/Foto M. GRACIN

Iz svakog poraza se nešto može naučiti. Moramo biti puno koncentriraniji u zadnjoj liniji jer primamo prejednostavne golove. Danas moramo pokazati drugačiji mentalitet i veću glad za pobjedom - tvrdi trener Goran Tomić



RIJEKA Na Rujevici nema nekog posebnog alarma, a za to niti nema razloga. Iako su Bijeli u posljednje dvije utakmice osvojili samo bod, i dalje su u samom vrhu sa stvorenim vrlo dobrim preduvjetima za nastavak sezone. Riječani imaju vrlo dobru momčad, širok kadar, atmosferu, navijače… I varljivu formu, ali i jako dobar raspored. Kad se sve zbroji i oduzme, bitno je »samo« vratiti se osvajanju bodova.


Dosad je to išlo prilično lako i dosta uvjerljivo nakon brojnih preokreta, sada to treba ponavljati protiv protivnika koji su osjetili ranjivost momčadi Gorana Tomića. I to je ono što bi uz izostanke moglo mučiti Tomića uoči novog sudara na Rujevici s goropadnim Lokosima.


Prvi problem je slaganje udarne postave. Protiv gostiju iz Kranjčevićeve posebno se vidjelo koliko Riječanima nedostaju Selahi i Pavičić, koji su se u posljednjim utakmica isprofilirali u nezamijenjive u veznoj liniji.




– Do zadnjeg trena nećemo znati što će biti s Pavičićem i Selahijem, kao i Smolčićem. Od ranije van stroja su Tomečak, Braut, Galović i Galešić. Bušnja je počeo trenirati – kaže trener Tomić. – Problemi? To je tako. Kad se uđe u neki ritam treninga, moramo se s tim nositi. Bit će nekih promjena.


Šef struke Bijelih uvijek je čvrsto na zemlji, realan i zna detektirati probleme.


– Istina, dosta nam je taj poraz poremetio planove. Neočekivan je i dosta nas je pogodio. Ali treba priznati da od prve minute nismo bili na pravoj i željenoj razini. Lokomotiva je bila agresivnija i žešća od nas, a mi nismo ušli u susret kao inače. I onda smo za to kažnjeni. Gosti su zabili jedan sretan gol na početku, a mi u nastavku krenuli dosta otvoreno nakon drugog gola, ali nismo izgledali dobro. Ključ je u tim utakmicama zadržati stabilnost i biti siguran u pasu, no mi smo se doveli u situaciju da su sijevale protivničke kontre. Jednostavno, utakmica za zaborav s naše strane.


Nije prvi put


Trener Rijeke je uoči sudara sa svojim bivšim klubom posebno upozoravao na motoriku gostiju, jako dobre zadnje vezne igrače, spoj mladosti i iskustva…, ali kao da to nije shvaćeno dovoljno ozbiljno.


– Upozoravao sam tri dana na način igre Lokosa. Znao sam kakav nam je protivnik i kakav nas tip utakmice čeka. Protivniku se mora odgovoriti na isti način, a mi nismo napravili ono što smo se dogovorili. Poraz je plod toga.


Nakon ovakvih utakmica bitno je i psihološki dignuti uzdrmanu momčad.


– Ovo nije prvi put da se dogodi tako nešto. Imam dosta iskustva po tom pitanju. Tu prije svega mislim na utakmicu s Dinamom nakon koje je došlo do velikog pražnjenja. I emotivnog i psihološkog. To su stvari koje se događaju i baš zbog toga sam bio uporan da igračima dočaram težinu utakmice. Tu još nismo sazrijeli kao momčad. Na tome moramo raditi jer nitko nam u HNL-u neće darovati bodove. To je jedan težak fizički rad. Biti unutra sto posto je minimalni preduvjet da ćete nešto napraviti, a to opet ne garantira da ćete pobijediti. Mi zato u svakoj utakmici moramo ići sto posto i isprovocirati rezultat.


Uvijek pritisak


Rijeka je protiv Lokosa potpuno zakazala na planu pristupa na čemu su gosti veći dio utakmice gradili svoj uspjeh koji je bio zaslužen. Pitanje je kakvu će simpatizeri Rijeku danas vidjeti.


– Što očekujem? Prije svega pravu reakciju momčadi. Ovo nije bio prvi niti zadnji poraz koji se zna dogoditi, no uvijek je bitno nakon toga reagirati. Tako smo se znali vratiti i prošle sezone. Iz svakog poraza se nešto može naučiti. Moramo biti puno koncentiraniji u zadnjoj liniji što stalno ponavljam, jer primamo prejednostavne golove. Danas moramo pokazati drugačiji mentalitet i veću glad za pobjedom.


Bijeli imaju i dodatni imperativ kako bi derbi s Osijekom na Rujevici dočekali u što boljem ozračju.


– Svaka utakmica nama je određeni pritisak. Ali to je normalno kad ste u Rijeci i znate što se od vas traži. Sezona je praktički i dalje još u začetku. Normalno da bi bilo puno bolje s pobjedom dočekati Osječane i napravit ćemo sve da tako i bude – zaključuje Tomić.