Antonio Jordano

Riječki košarkaški reprezentativac uoči večerašnjeg dvoboja sa Švicarskom: “Želim opravdati povjerenje izbornika”

Davor Petrović

Antonio Jordano/Foto PIXSELL

Antonio Jordano/Foto PIXSELL

Dečki su vrhunski, izbornik također i svi jedva čekamo početak utakmice. Pripreme su bile kratke, ali radili smo kvalitetno i s pravom se možemo nadati dobrom rezultatu – kaže Jordano



ZAGREB Hrvatsku košarkašku reprezentaciju večeras očekuje gostovanje kod Švicarske, pod svodovima dvorane Saint-Leonard u Fribourgu u sklopu petog kola prvog kruga kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine. S obzirom na negativni međusobni omjer u ogledima s Poljskom, koja u istom terminu igra s Austrijom na svom terenu, izabranici Aleksandra Petrovića nemaju velike izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini, s time da će ta nada u čudo živjeti samo ako danas uknjiže pobjedu.


– Svaka akcija reprezentacije sa sobom nosi odličan osjećaj. Užitak je biti ovdje i nadmetati se s najboljim što imamo. Dečki su vrhunski, izbornik također i svi jedva čekamo početak utakmice. Pripreme su bile kratke, ali radili smo kvalitetno i s pravom se možemo nadati dobrom rezultatu – kaže Antonio Jordano, čiju formu je Aco posebno istaknuo.


Akcije za šutere


Štoviše, v.d. izbornika je najavio da su na treninzima uvježbavane nove akcije za raspoložene šutere.




– Jako mi je drago da je tako. U dobroj sam formi i vjerujem u svoje mogućnosti. Radili smo kombinacije za nas šutere i drago mi je da izbornik računa na mene. Odgovaraju mi takve situacije, kada znam da me netko cijeni. Ne osjećam pritisak zbog toga što ćemo raditi akcije za šutere, pa tako i mene. To doživljavam kao priliku za dokazivanje. Sada želim opravdati povjerenje izbornika – tumači Jordano.


U neka druga vremena, koja iz sadašnje perspektive djeluju kao pradavna prošlost, ovakav košarkaški dvoboj nosio bi tek neizvjesnost vezanu uz konačnu razliku u korist gostiju pobjede. Međutim, hrvatska košarka je zaronila prema dnu Europe i sada čak i utakmica sa Švicarcima izgleda itekako zahtjevno.


– Nisam bio u reprezentaciji krajem kolovoza prošle, kada smo ih pobijedili trideset razlike u Opatiji. Tada smo na raspolaganju imali NBA igrače i one iz Eurolige, a danas je stanje drugačije. Nismo u situaciji da možemo reći kako smo favoriti na gostovanju kod Švicarske. Mi smo tu da maksimalno odrađujemo treninge i dajemo sve od sebe na parketu. Vjerujem da smo dovoljno kvalitetni za pobjedu, ali neću se zaletavati s najavama. Mislim da smo na dobrom putu, a sada to trebamo potvrditi kvalitetnom utakmicom – objašnjava Riječanin, koji će za dva dana proslaviti 24. rođendan.


Smjer Francuska


Osim pobjede, Hrvatskoj je za proboj na vrh skupine potreban i posrtaj Poljske, koja večeras igra s Austrijom u Sosnowiecu, a u nedjelju sa Švicarskom u Fribourgu.


– Svašta se može dogoditi, ali nije realno očekivati takav ishod. Smatram da mi moramo isključivo gledati sebe i napraviti sve kako bismo pobijedili Švicarsku, a zatim u nedjelju i Austriju u Splitu. Ne smijemo si priuštiti opuštanje i novi kiks, ako nam se otvori takva prilika – rezonira Jordano, koji je prije šest dana sporazumno raskinuo ugovor sa Zadrom.


Njegov novi klub je ambiciozni francuski drugoligaš Chalon/Saone.


– Potpisao sam ugovor i odlazim tamo nakon ovih akcija reprezentacije. To je novi izazov u mojoj karijeri i vrlo sam sretan zbog toga. Motiviran sam i želim se dalje dokazivati. Nadam se da će sve ispasti kako treba – zaključuje Jordano.